Menü

Mire jó az aromaterápiás diffúzor?

Mi az az aroma diffúzor vagy más néven hidegpárásító? Aromaterápiás ultrahangos diffúzor egy készülék, amely nem csak párologtatásra alkalmas, hanem egyben illóolajokkal illatosítja is a helyiségeket, segít a felsőlégúti megbetegedések ellen.

Aroma diffúzornak vagy illóolaj párologtatónak nevezzük azokat a készülékeket, amik segítenek az olajokat eloszlatni a levegőben, ezáltal segítik a párásítást azokban az otthonokban, ahol száraz a levegő. A készülékek olyan masinák, melyek porlasztják a folyadékot.

A mai modern porlasztó készülékek úgy néznek ki, mint valami hangulatos, divatos lakberendezési dekortárgyak, azonban ezek porlasztják a vizet, fehér ködfelhőt fújnak ki, ezáltal segítik az otthonunk optimális páratartalmának elérését.

Miért szükséges a párásító használata? Mennyi egyáltalán az optimális páratartalom a lakásban?

Nos fűtési időszakban csökkenthet a lakás páratartalma, és pedig betegségekhez vezethet, ezért télen különösen fontos figyelni otthonunk páratartalmát. Minél nagyobb a kinti és a benti levegő közötti hőmérséklet-különbség, annál szárazabb lehet a levegő a szobában.

A páratartalom a hűvösebb hónapokban akár 20 százalékra is visszaeshet, amely a bőr, a nyálkahártyák kiszáradásához vezethet, így pedig könnyebben kialakulnak a légúti fertőzések, gyakrabban jelentkezik száraz köhögés, s még orrvérzés is előfordulhat. Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-60 százalék közötti, a legoptimálisabb az 50%, 20-22 fokos hőmérséklet mellett.

A 60-70 százalék fölötti páratartalom kedvez a penészgombák és háziporatkák szaporodásának, amely allergiát okoz, tehát a 60 % feletti értékek esetén páramentesítővel kell orvosolni a problémát, ha pedig a páratartalom 40 százalék alatti, akkor a levegő nedvességtartalmának pótlására van szükség, ekkor jól jöhet egy diffúzor.

A hidegpárásítók a legjobbak az egészségügyi problémákra, mely a folyadékot apró cseppekké bontja, s páraszerű formában juttatja a lakásba. Bármely készülékre is van szükség, fontos, hogy gyakran szellőztessünk és tisztítsuk megfelelően az eszközöket, s ellenőrizzük rendszeresen a penészfoltok megjelenését.

A diffúzorok illóolaj levegő juttatására is alkalmasak, míg a párologtatókba csak tisztított vizet tehetünk.

A mai modern aroma diffúzorok már nagyobb tartállyal rendelkeznek, különböző funkciókkal, például automatikus kikapcsolással, háttérvilágítással, hangulatos színekkel, led megvilágítással, időzítővel, intenzitás beállításával, aromaterápiával.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?