Menü

Erre figyelj a lakásodban, ha elutazol!

Nagyon kellemetlen arra hazaérni egy nyaralásból, utazásból, hogy például égve hagytuk egy hete a villanyt, vagy nem vittük ki a szemetet, esetleg, hogy nem gondoltunk a virágok locsolására. Néhány kellemetlenséget megelőzhetünk, ha észben tartunk néhány apróságot, amire figyelni kell.

Az biztos, hogy amire senki nem akar hazaérni, azok a kellemetlen, néha akár sokkoló helyzetek egy része megelőzhető. Sajnos nem minden, hiszen távollétünkben is történhet egy káreset, csőtörés, beázás, sajnálatos módon bekövetkezhet egy tűzeset, melyekre nem tudunk felkészülni előre, azonban jónéhány eshetőségre gondolhatunk elutazás előtt.

Kellemetlen azzal szembesülni, hogy elfelejtettünk lekapcsolni egy lámpát. Természetesen ez közel sem jár akkora kárral, költséggel, mint egy fent említett káreset, de azért egy ilyen apróság is meg tudja dobni a villanyszámlát.

Mozgás érzékelős lámpák segíthetnek, de az is, ha körültekintően hagyjuk el a lakást.

Virágok locsolása…

Ha erre a feladatra megkérsz egy szomszédot, valószínűleg nem fogadnak elhervadt növények, amint belépsz az otthonodba. Apróságnak tűnik, de mégis figyelni kell rá.

Orrfacsaró élmény lehet arra hazaérkezni, hogy nem vittük ki a szemetet, ez egy pelenkás kisgyerekes családnál hatványozódik. A megoldás természetesen egy alapos szellőztetés és a szemét azonnali kivitele, de még jobb megelőzni ezt a problémát.

A mosogatóban hagyott mosatlan edény is hasonló „élményekkel” jár.

Természetesen érthető, hogy egy nyaralásra készülve, nem a takarítás az elsődleges dolog, viszont mennyivel jobb érzés hazaérkezni egy tiszta otthonba és megpihenni a kanapén, mint hazaesni egy rendetlen lakásba, ahol minden csupa kosz és tele a konyha mosatlan edénnyel. Nincs szükség túl nagy takarításra, nem kell fényesre törölni a házat, elég egy elpakolás, elmosogatás, szemétkivitel és esetleg egy gyors felmosás, vagy felseprés.

A takarítás mellett hűtőnk kiürítése is egy nagyon fontos és előrelátó feladat. A romlandó ételeket el kell fogyasztanunk indulás előtt, vagy lefagyasztanunk, netán kidobnunk, de amit lehet, azt magunkkal is vihetjük például egy-egy szendvics formájában.

Kedves gesztus felkeresni egy ételgyűjtő dobozt és odatenni a megmaradt ételt.

Mielőtt elhagyjuk a házat, áramtalanítsunk, zárjuk el a vizet, vegyük le a fűtést, állítsuk be a termosztátot, csökkentsük a tűzveszély lehetőségét, törekedjünk energiatakarékosságra.

Ha bizonyos dolgokban segítséget kell kérjünk (pl. virágok öntözése, posta, csomagok átvétele) akkor kérjük meg a szomszédunkat, vagy egy barátunkat, rokonunkat, biztosan lesz, aki szívesen segít ebben. Kedvességüket ne felejtsük el meghálálni egy-egy szuvenírrel, biztosan jól fog esni nekik.

Nem árt, ha utazásunk előtt mindent kézben tartunk, így otthonunkat is úgy hagyjuk ott, hogy nyugodtan tudjunk pihenni.

Egy utazás mindenki számára előkészületeket igényel, hiszen a bepakolás, csomagolás, biztosítások megkötése mellett arra is gondolni kell, hogy az otthonunkat rendben hagyjuk itt, így biztosan nem ér kellemetlen meglepetés, amikor hazaérkezünk.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!