Menü

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

A pattanások, mitesszerek, gyulladt vörös aknék komolyan kárt tehetnek az önbecsülésben, különösen kamaszoknál, de felnőtt nők vagy férfiak esetében is.

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

Szakemberek, bőrgyógyászok, kozmetikusok, gyógykozmetikusok a leggyakoribb okok közé sorolták az alábbi három tényezőt.

Nem megfelelő arctisztítás

Az arc nem megfelelő tisztítása, az esti smink lemosásának elhanyagolása könnyen hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. Az arcápolást sem kell túlzásba vinni, de naponta kétszer ajánlott megtisztítani és kezelni az esetleges bőrproblémákat a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Az aknés, pattanásos, mitesszeres bőr speciális arcápolást igényel.

Az arc nyomkodása, érintése

Nehéz megállni, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg, pláne, ha nem mostunk előtte alaposan kezet. A nem steril nyomkodás veszélyes lehet, ugyanis a bőr mélyebb rétegeibe viszi a gyulladást, ez pedig hegesedést okozhat.

Nem megfelelő étrend

A nem megfelelő táplálkozás, a sok olajos mag, csokoládé, kakaó, fűszeres étel szintén pattanások kialakulásához vezet, így étrendünkre, különösen a kamaszok esetében jobban oda kell figyelni.

Mit tehetünk a más meglévő pattanásokkal?

Tippek pattanások ellen

Mint az imént említettem, fontos az étrend.

A tejtermékekben, olajos magvakban, csokoládéban, fűszerekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Részesítsük előnyben a gyümölcs – és zöldségfogyasztást.

Arcmosás napi kétszer.

Nem szabad túlzásba vinni, dörzsölni, de fontos a megfelelő tisztítás.

Ne nyomkodjuk.

A házi nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

Ne érintsük meg piszkos kézzel az arcunkat.

Nehéz, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük meg, ha mégis, akkor tiszta kézzel tegyük.

Szemüveg megtisztítása.

Mivel a szemüveg folytonosan érintkezik a bőrrel, a keretét tanácsos gyakran tisztítani, ugyanis tele lehet szennyeződéssel.

Műszálas ruhák kerülése

A háton, a mellkason, a vállon kialakult pattanásokat gyakran a nem megfelelően szellőző műszálas ruha viselete okozza.

Smink

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy agyon fontos esténként mindenféle sminket maradéktalanul eltávolítani, illetve jó minőségű dekorkozmetikumokat használni.

Mértékletes napozás

A pattanásoknak jót tehet a mértékletes napozás, de nem a déli napon és nem órákig. Itt jegyezném meg, hogy kamaszként gyógyszert kaptam a bőrproblémáimra s azzal nem szabadott napra menni, ezért figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények, fényérzékennyé tehetnek.

Borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak, a borotválkozás előtt felpuhítva a bőrt, majd utána a megfelelő készítményekkel, balzsamokkal, arcszesszel kezelni arcukat.

Ha a fenti tippek nem segítenek, a lokális kozmetikumok nem javítanak a problémán, akkor gyógyszeres kezelés ajánlott, ám erről kizárólag bőrgyógyász dönthet.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.