Menü

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

A pattanások, mitesszerek, gyulladt vörös aknék komolyan kárt tehetnek az önbecsülésben, különösen kamaszoknál, de felnőtt nők vagy férfiak esetében is.

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

Szakemberek, bőrgyógyászok, kozmetikusok, gyógykozmetikusok a leggyakoribb okok közé sorolták az alábbi három tényezőt.

Nem megfelelő arctisztítás

Az arc nem megfelelő tisztítása, az esti smink lemosásának elhanyagolása könnyen hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. Az arcápolást sem kell túlzásba vinni, de naponta kétszer ajánlott megtisztítani és kezelni az esetleges bőrproblémákat a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Az aknés, pattanásos, mitesszeres bőr speciális arcápolást igényel.

Az arc nyomkodása, érintése

Nehéz megállni, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg, pláne, ha nem mostunk előtte alaposan kezet. A nem steril nyomkodás veszélyes lehet, ugyanis a bőr mélyebb rétegeibe viszi a gyulladást, ez pedig hegesedést okozhat.

Nem megfelelő étrend

A nem megfelelő táplálkozás, a sok olajos mag, csokoládé, kakaó, fűszeres étel szintén pattanások kialakulásához vezet, így étrendünkre, különösen a kamaszok esetében jobban oda kell figyelni.

Mit tehetünk a más meglévő pattanásokkal?

Tippek pattanások ellen

Mint az imént említettem, fontos az étrend.

A tejtermékekben, olajos magvakban, csokoládéban, fűszerekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Részesítsük előnyben a gyümölcs – és zöldségfogyasztást.

Arcmosás napi kétszer.

Nem szabad túlzásba vinni, dörzsölni, de fontos a megfelelő tisztítás.

Ne nyomkodjuk.

A házi nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

Ne érintsük meg piszkos kézzel az arcunkat.

Nehéz, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük meg, ha mégis, akkor tiszta kézzel tegyük.

Szemüveg megtisztítása.

Mivel a szemüveg folytonosan érintkezik a bőrrel, a keretét tanácsos gyakran tisztítani, ugyanis tele lehet szennyeződéssel.

Műszálas ruhák kerülése

A háton, a mellkason, a vállon kialakult pattanásokat gyakran a nem megfelelően szellőző műszálas ruha viselete okozza.

Smink

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy agyon fontos esténként mindenféle sminket maradéktalanul eltávolítani, illetve jó minőségű dekorkozmetikumokat használni.

Mértékletes napozás

A pattanásoknak jót tehet a mértékletes napozás, de nem a déli napon és nem órákig. Itt jegyezném meg, hogy kamaszként gyógyszert kaptam a bőrproblémáimra s azzal nem szabadott napra menni, ezért figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények, fényérzékennyé tehetnek.

Borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak, a borotválkozás előtt felpuhítva a bőrt, majd utána a megfelelő készítményekkel, balzsamokkal, arcszesszel kezelni arcukat.

Ha a fenti tippek nem segítenek, a lokális kozmetikumok nem javítanak a problémán, akkor gyógyszeres kezelés ajánlott, ám erről kizárólag bőrgyógyász dönthet.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.