Menü

Multivitamin – szükséges vagy sem

Manapság sajnos akkor is szükséges lehet különböző vitaminok pótlása, ha viszonylag egészségesen étkezünk, mivel a bolti élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő vitamint ahhoz, hogy fedezzük akár csak a napi vitaminszükségletünket is. Fokozottan igaz ez télen, amikor egyébként is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, valamint keveset tartózkodunk a szabadban és a nap sem süt annyit.

A tél egyik leggyakoribb témája az immunrendszer erősítése és védelme, még akkor is, ha épp nincs influenza szezon vagy valamilyen járvány. De vajon mindenkinek szükséges a vitaminpótlás?

Immunrendszerünk is, mint bármely más szervrendszerünk, a bélrendszeren át jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz, mivel azok itt szívódnak fel a bevitt táplálékból. De mi történik akkor, ha a bevitt táplálék nem tartalmaz elegendő vitamint és tápanyagot a szervezetünk megfelelő működéséhez? Ilyenkor ajánlott vitaminpótlással fedezni a hiányzó mennyiséget. Ki az, aki naponta legalább fél kilogramm zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt? Biztosan vannak néhányan, de a legtöbbünk nem fogyaszt ennyit, pedig általánosan ez volna az a mennyiség, ami fedezné a napi vitaminszükségletünket, nem beszélve az olyan ásványi anyagokról, amik csak néhány élelmiszerben található meg. Ráadásul télen egyébként is kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, így fontos, hogy figyeljünk a vitaminkiegészítésre.

Bár valóban jobb, ha természetes módon, zöldségekből és gyümölcsökből tudjuk fedezni a vitaminszükségletünket, azonban így lehetetlen számontartani a pontos mennyiségeket, míg a különböző vitaminkészítmények esetében szinte hajszálpontosan számon tudjuk tartani, mennyit vittünk be aznap. Ráadásul kutatók azt találták, hogy a mai élelmiszerek vitamintartalma jóval kevesebb, mint mondjuk egy generációval korábban. De honnan tudjuk, milyen és mennyi vitaminra van szükségünk?

A vitaminhiánynak jellegzetes tünetei vannak, mint például az elvékonyodott haj vagy hajhullás, a körmök töredezettsége és rajtuk megjelenő fehér foltok, vagy épp a gyakori fáradtságérzet és karikás szemek. Ha ezeket tapasztaljuk, jó eséllyel vitaminhiányban szenvedünk és nagyobb figyelmet kell fordítanunk a bevitt táplálékra és étrendkiegészítőkre.

Bár a multivitamin egy kényelmes és egyszerű megoldás erre, hiszen ahogy a nevében is látszik, tartalmazza a legtöbb szükséges vitamint, azonban a kombinált készítmények sosem tartalmaznak annyit, mint a külön-külön összeválogatott készítmények. C-vitaminból érdemes egész évben fogyasztani, D-vitamin fogyasztása kifejezetten télen ajánlott, De egész évben is érdemes lehet szedni, ha keveset tartózkodunk napon. Ettől függetlenül a multivitaminok szedése szinte egész évben hasznos lehet.

Hogy milyen formulát választunk, az főként azon is múlik, milyen étrendet követünk, de szinte mindenki megtalálja a megfelelő kiszerelést. A pezsgőtablettákat például kifejezetten gyerekeknek szokták ajánlani, de akkor is kiváló, ha például gyakran elfelejtünk elegendő folyadékot fogyasztani, mivel a tablettát legalább 3 dl vízzel kell feloldani. Az italporoknak magasabb a hatóanyagtartalma és gyorsabban szívódnak fel, viszont a tabletta és kapszula formában bevitt vitaminok hasznosulása jobb. Az sem utolsó szempont, hogy míg az italporokat étkezés közben is elfogyaszthatjuk, addig a tablettákat érdemes étkezés előtt bevenni, ami, ha érzékeny a gyomrunk, hasfájást is eredményezhet.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.

A fenékformád elárulja, mitől hízol a legjobban

Hogy a feneked formája alapján lehet következtetni arra, hogyan és mitől hízol, annak oka a hormonokban keresendő. Most megtudhatod, milyen típusú hízásra vagy leginkább hajlamos, és mire kell odafigyelned, hogy elkerüld a plusz kilókat!

Laktózérzékenység és ami mögötte van

Mit jelent a laktózérzékenység, mikor jelentkezik, melyek a tünetei és mit ihatunk tehéntej helyett? Az állapot nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető.