Menü

Mi köze az alvásnak az egészséges életmódhoz és a fogyáshoz?

Az alvás és az egészséges életmód kapcsolatának összefüggése talán nem újkeletű téma, ha esetleg mégis kérdéseket vet fel, milyen módon hatnak egymásra, nos erről írunk mai cikkünkben, szánjanak néhány percet az elolvasására.

Az alvásnak sok pozitív hatása ismert, ennek ellenére sokan elhanyagolják, és megelégednek mindössze 5-6 óra alvással, pedig az nem elegendő.

A legtöbb fogyókúra vagy életmódváltó-program úgy kezdődik, hogy a legfontosabb sikerességi szempontok egyikeként említik az elegendő alvást. A pihenésnek legalább akkora szerepe van a céljaink elérésében, mint bármi más tényezőnek.

Az egyik legérdekesebb kutatás, miszerint az alvás bizony fogyaszt. Bármily meglepő, ez tényleg igaz.

Nézzük hogyan hat az alvás a fogyókúránk sikerességére.

Egyrészt, ha korábban lefekszünk, kivédhetjük a késő esti nassolást. A televízió, számítógép, laptop előtti majszolást, pótvacsorát, nasit. Ilyenkor ugye Te sem a répád rágcsálod a hűtőből? Viszont, ha alszunk, nem eszünk. Ugyebár.

Több alvás = több elégetett kalória.

Ahogy a testedzés, úgy az alvás is segíti a kalóriák felhasználását, már csak ezért is megéri korábban lefeküdni, ezáltal többet pihenni.

Alvás hűvös hőmérsékletben.

Ha fogyni akarunk, érdemes bevetni ezt az apró trükköt is. A hűvös környezetben történő alvás felpörgeti a zsírégetést, az elégetett kalóriákat ugyanis a szervezet a testhőmérséklet fenntartására fordítja. Nem is rossz, ugye?

Aki nem alszik eleget, az egész nap nassol. A reggelit valószínűleg kihagyja és egész nap majszol, rágcsál, eszik, nassol, aki fáradt, álmos, nyűgös.

Biztosan tapasztalta már más is, hogy ilyen állapotban a szénhidrátokhoz nyúlunk, mégpedig a legrosszabb fajtákhoz, nem is a barna rizshez és a zabpehelyhez.

Nem én állítom ezt, egy tanulmány során derült fény arra, hogy amikor nem alszunk eleget, akkor a ghrelin nevű éhséghormon szintje megnő, a jóllakottságért felelős leptin hormon szintje pedig lecsökken. Ennek következtében naponta akár 300-500 kalóriával is többet eszünk.

Alváshiány esetén nemcsak az étkezésekkel viszünk be több pluszkalóriát, de a vásárlás is igazi „aknamező”, ugyanis többszáz kalóriával több - kevésbé fontos – ételt vásárolunk, ha fáradtan és éhesen megyünk boltba.

Ha valaki komoly energiákat fektet a fogyókúrájába, életmódváltásába, akkor a fentiek ismeretében érdemes tehát kialudni magunkat, mielőtt a fogyókúrából észrevétlenül hízókúra lesz.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.