Vendégváró fehércsokis receptek
- Dátum: 2022.01.27., 04:47
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- desszert, édesség, fehércsoki, gasztronómia, konyha, krém, sajttorta, sütemény
A fehércsoki letisztult színével és kellemesen édes ízével maga a megtestesült elegancia. Készítsünk belőle dekadens desszerteket, például egy tél befejezéseként.
Bazsalikomos fehércsokoládé-krém
Hozzávalók
140 g fehér csokoládé
180 ml habtejszín (legalább 30%-os)
2 db tojássárgája
1 marék bazsalikom
10 dkg eper
2 teáskanál balzsamecet (krém)
Elkészítés
A csokoládét apró darabokra törjük, és egy tálba tesszük.
A tejszínt közepes lángon felforraljuk, közben kavargassuk, nehogy odaégjen az alja!
A két tojássárgáját felverjük, és folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk a forró tejszínt, és alaposan kikeverjük.
A tojásos-tejszínes keveréket visszaöntjük az edénybe, és alacsony lángon, folyamatos keverés közben 3 percig melegítjük, amíg el nem kezd sűrűsödni.
A keveréket még forrón a fehér csokoládéra öntjük, és spatulával addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad.
Jó nagy adag bazsalikomot (legalább 4-5 szál) dobunk a még forró masszába, belenyomkodjuk, és az egészet fóliával lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk.
Kivesszük a bazsalikomleveleket, kinyomkoduk a levét a csokiba, hogy minden ízanyagot kinyerjük.
A krémet poharakba adagoljuk, és hűtőben legalább másfél órát hűtjük.
Kockára vágott eperrel és néhány csepp balzsamecetkrémmel tálaljuk.
A legegyszerűbb sajttorta fehércsokival
Hozzávalók
40 dkg krémsajt
11 dkg cukor
2 db tojás
25 dkg digestive keksz
10 dkg vaj
9 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Törjük morzsákra a kekszet. Használhatunk késes darálót, de én általában csak nylonzacskóba teszem, és nyújtófával ütögetem. A vajat egy tálba tesszük, és a mikróban megolvasztjuk. Apránként adjuk hozzá a morzsás kekszet a vajhoz, és összekeverjük.
Kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk egy kisebb (18-20 cm) kapcsos tortaformát. Vágjunk egy kört az aljára, és csíkokat a szélére, ne gyűrődjön sehol! Öntsük a kekszes keverék felét az aljára, és egy pohár segítségével nyomkodjuk le. A másik felét nyomkodjuk a tortaforma oldalára, ehhez használhatjuk segítségképp a pohár oldalát. Tegyük a hűtőbe a formát minimum 1 órára.
A krémsajtot keverjük el fakanállal, hogy egyenletes legyen, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, ízlés szerint egy kis vaníliaaromát. Ne használjunk elektromos mixert, és ne keverjük túl sokáig - ha sok levegő jut a krémbe, megrepedezik sütés után.
Olvasszuk meg a fehér csokit egy kis tálkában a mikróban (körülményesebbek vízgőz felett a tűzhelyen), és adjuk hozzá a krémsajtos keverék 1/3-át. Öntsük a csokis krémet a kekszre, majd óvatosan csorgassuk, vagy kanalazzuk rá a krém másik felét. Ha nem vagyunk elég türelmesek, a kettő összekeveredhet.
Süssük 50 percig, vagy ameddig a közepe már éppen, hogy nem folyós. Vigyázzunk, a keksz a szélén könnyen megéghet. Tálalás előtt tegyük minimum egy órára hűtőszekrénybe.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.