Vendégváró fehércsokis receptek
- Dátum: 2022.01.27., 04:47
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- desszert, édesség, fehércsoki, gasztronómia, konyha, krém, sajttorta, sütemény
A fehércsoki letisztult színével és kellemesen édes ízével maga a megtestesült elegancia. Készítsünk belőle dekadens desszerteket, például egy tél befejezéseként.
Bazsalikomos fehércsokoládé-krém
Hozzávalók
140 g fehér csokoládé
180 ml habtejszín (legalább 30%-os)
2 db tojássárgája
1 marék bazsalikom
10 dkg eper
2 teáskanál balzsamecet (krém)
Elkészítés
A csokoládét apró darabokra törjük, és egy tálba tesszük.
A tejszínt közepes lángon felforraljuk, közben kavargassuk, nehogy odaégjen az alja!
A két tojássárgáját felverjük, és folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk a forró tejszínt, és alaposan kikeverjük.
A tojásos-tejszínes keveréket visszaöntjük az edénybe, és alacsony lángon, folyamatos keverés közben 3 percig melegítjük, amíg el nem kezd sűrűsödni.
A keveréket még forrón a fehér csokoládéra öntjük, és spatulával addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad.
Jó nagy adag bazsalikomot (legalább 4-5 szál) dobunk a még forró masszába, belenyomkodjuk, és az egészet fóliával lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk.
Kivesszük a bazsalikomleveleket, kinyomkoduk a levét a csokiba, hogy minden ízanyagot kinyerjük.
A krémet poharakba adagoljuk, és hűtőben legalább másfél órát hűtjük.
Kockára vágott eperrel és néhány csepp balzsamecetkrémmel tálaljuk.
A legegyszerűbb sajttorta fehércsokival
Hozzávalók
40 dkg krémsajt
11 dkg cukor
2 db tojás
25 dkg digestive keksz
10 dkg vaj
9 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Törjük morzsákra a kekszet. Használhatunk késes darálót, de én általában csak nylonzacskóba teszem, és nyújtófával ütögetem. A vajat egy tálba tesszük, és a mikróban megolvasztjuk. Apránként adjuk hozzá a morzsás kekszet a vajhoz, és összekeverjük.
Kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk egy kisebb (18-20 cm) kapcsos tortaformát. Vágjunk egy kört az aljára, és csíkokat a szélére, ne gyűrődjön sehol! Öntsük a kekszes keverék felét az aljára, és egy pohár segítségével nyomkodjuk le. A másik felét nyomkodjuk a tortaforma oldalára, ehhez használhatjuk segítségképp a pohár oldalát. Tegyük a hűtőbe a formát minimum 1 órára.
A krémsajtot keverjük el fakanállal, hogy egyenletes legyen, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, ízlés szerint egy kis vaníliaaromát. Ne használjunk elektromos mixert, és ne keverjük túl sokáig - ha sok levegő jut a krémbe, megrepedezik sütés után.
Olvasszuk meg a fehér csokit egy kis tálkában a mikróban (körülményesebbek vízgőz felett a tűzhelyen), és adjuk hozzá a krémsajtos keverék 1/3-át. Öntsük a csokis krémet a kekszre, majd óvatosan csorgassuk, vagy kanalazzuk rá a krém másik felét. Ha nem vagyunk elég türelmesek, a kettő összekeveredhet.
Süssük 50 percig, vagy ameddig a közepe már éppen, hogy nem folyós. Vigyázzunk, a keksz a szélén könnyen megéghet. Tálalás előtt tegyük minimum egy órára hűtőszekrénybe.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?