Menü

A memória javítása természetes anyagokkal

Mindenkivel előfordult már, hogy „leblokkolt az agya”, például egy vizsgaidőszakban hiába próbálta felidézni a tanultakat, vagy fáradtság, túlhajszoltság miatt elfelejtette, hová tette a dolgokat, kivel mit beszélt meg, milyen tennivalókat kell intéznie, vagy nehezen emlékszik vissza a közelmúlt eseményeire. Időskorban is csökkenhet az agy kapacitása, a memória hatékonysága, de ez sem kell, hogy törvényszerű legyen.

A memória gyengülésének oka lehet az agyi vérkeringés romlása, az idegi összeköttetések számának csökkenése. A memória élessége függhet az életkortól, a fizikai állapottól, a szellemi frissességtől is, de pozitívan befolyásolható, jelentős mértékben javítható. Nemcsak gyógyszerrel, hanem étrend-kiegészítőkkel és vitaminokkal is sokat lehet segíteni a helyzeten.

Ha a memória fejlesztése a cél, vannak bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és gyógynövények és egyéb természetes hatóanyagok, amelyek kifejezetten támogatják a szervezetben a sejtek közötti információáramlást, az ingerületátvivő anyagok termelődését és szintjét.

Memóriajavító étrend

A szellemi frissesség szempontjából fontos a megfelelő táplálkozás, érdemes odafigyelni, hogy a szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból ne lépjen fel hiány. A speciális fehérjék, aminosavak növelik az agy teljesítőképességét, a szénhidrátok biztosítják a megfelelő energiaellátást és stabil vércukorszintet, a vitaminok javítják a keringést, erősítik az idegrendszert, az ásványi anyagok és nyomelemek pedig szabályozzák a létfontosságú anyagcsere-folyamatokat.

A fizikai ellenálló képesség javítása mellett ezek az anyagok a szellemi tevékenységet, a koncentrációt és az emlékezőképességet is nagyban növelik, emellett csökkentik a stresszt, a fáradékonyságot, a mentális gyengeséget.

Omega-3 zsírsav

Védő hatása van az agyra, fontos építőeleme a membránoknak, melyek az idegsejtekkel kommunikálnak. Az antioxidáns hatású többszörösen telítetlen zsírsav „megolajozza” az agyat, felgyorsítja az információáramlást. Rendszeres fogyasztása különösen ajánlott terhesség ideje alatt, továbbá hiperaktív, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára, diszlexiásoknak, illetve azoknak, akik általában is kevés halat esznek.

B-vitaminok

A vitaminok közül a B-vitaminok alapvetően szükségesek a memória megfelelő működéséhez. Megvédik az agysejteket a károsodástól, segítik a vörös vérsejtek termelését, melyek oxigént szállítanak az agyba. Megelőzhetik az agyzsugorodást, az időskori elbutulást. A rövid és hosszú távú memória fejlesztésében is részt vesznek, rendszeres fogyasztásukkal elkerülhető a memória gyengülése, a koncentráló képesség nagymértékű csökkenése.

L-karnitin

A memória javítását a neurotranszmitterek folyamatos aktivitásának biztosításával segíti elő, az egyik leghatásosabb természetes agytuningoló, memóriavitamin. Helyreállítja az összpontosítást, a koncentrációt, védi az idegeket a sérülésektől és támogatja növekedésüket az agyban, főleg agyi sérülést vagy pszichés megrázkódtatást követően. Szedése akár már néhány napon belül érezhető javulást hozhat!

Lecitin

Az idegsejtek természetes tápláléka, szellemi és fizikai kimerültség esetén regenerálja a szervezetet, növeli a teljesítőképességet. Fogyasztása kifejezetten javasolt nehezen tanulók és memóriaproblémákkal küzdő idős emberek számára.

Ginkgo Biloba

Idősek számára a legjobb memóriajavító! Ez a gyógynövény növeli az oxigén felhasználását, serkenti az idegsejtek működését, a véráramlást az idegrendszerben és az agyban, ezzel jelentősen javítja a memóriát, az emlékezőképességet és a koncentrációt.

A gyakori fejfájás, fülzúgás és szédülés ellen is védelmet nyújthat. Nemcsak időseknek segít, de például vizsgázóknak is tökéletes természetes szer a felkészülési időszakban.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.