Menü

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

Autóbaleset

Egy fájdalmakkal küzdő állat sokszor hajlamos agresszívabban viselkedni, így akár saját gazdáját is megharaphatja. Szóval, ha éppen nincs nálunk a szájkosár, kössük át a száját egy sállal, övvel vagy törülközővel. Ha hány, akkor természetesen ne! Húzzuk le az útról finoman egy takaróra vagy törülközőre hengergetve az állatot. Sose emeljük meg ilyenkor. Mindig figyeljünk rá, hogy melegben legyen, és ha esetleg úgy látjuk, törései vannak, a lehető legkevésbé mozgassuk!

Mérgezés

Sajnos sok, a háztartásban megtalálható termék rendkívül veszélyes lehet kutyákra, cicákra egyaránt – fagyálló folyadék, rovarirtó szerek, rágógumi, különféle gyógyszerek. Szerencsére ezeknek van ellenszere. Ebben az esetben viszont fontos, hogy minél hamarabb eljussunk az állatorvoshoz. Ha tehetjük, előtte telefonáljunk oda, hogy már várjanak, és minél hamarabb sorra kerüljünk!

Fulladás

Ha eszméletlen az állat, nyissuk ki a száját, és az ujjunkkal próbáljuk meg eltávolítani az idegen tárgyat. Ha az állat magánál van, csináljunk egy módosított Heimlich féle műfogást. Fektessük az állatot a hátára, alkalmazzunk nyomást közvetlenül a bordák mögött, és nyomjuk előre a kezeinket. Ha tehetjük, kérjünk segítséget, és vitessük el magunkat az állatorvoshoz.

Rohamok

A legtöbb roham általában három percen belül elmúlik. Addig biztosítsunk az állatnak biztonságos körülményeket, amíg tart a roham. Távolítsuk el a közeléből a bútorokat. A kezünket viszont sose tegyük a szájába, és a nyelvét se húzzuk ki a szájából. Ha a roham véget ért, lépjünk kapcsolatba az állatorvossal.

Kutyaharapás

Vigyük a klinikára, amint lehet! Fontos, hogy a seb időben ki legyen tisztítva, különben könnyen elfertőződhet.

Méh- és darázscsípés

A legtöbb méh-, illetve darázscsípés csak dagadással vagy viszketéssel jár. Ha látjuk a fullánkot, próbáljuk meg kihúzni egy csipesszel. Beszéljünk az orvossal, hogy szükség van-e antihisztaminra.

Hőguta

Ha az állat nagyon zihál, nyáladzik vagy légzési nehézségei vannak, azonnal vigyük hűvös helyre. Tegyünk rájuk hideg, nyirkos, nedves törülközőt, lehetőleg a nyaka vagy a feje köré, de semmiképpen se az arcához. Le is spriccelhetjük óvatosan hűvös vízzel, például a hasát, és ha erősek a tünetei, vigyük állatorvoshoz. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy ne hűtsük le az állatot túl gyorsan, mert ezzel egészségügyi károkat okozhatunk neki.

Fort Molnár Henriett

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte