A szívgyógyító galagonya nyomában
- Dátum: 2022.01.21., 04:56
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- diéta, egészség, energia, galagonya, időskor, növény, szív, tea, természet, vérkeringés
A galagonya virágos hajtás végéből, vagy a galagonya bogyójából készült tea nemcsak erősíti és nyugtatja a szívet, hanem a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Hogyan fogyasszuk?
Isten gyümölcsének is nevezik a galagonyát, amely a rózsafélék családjába tartozik, leginkább erdőszéleken és legelőkön lelhető fel - általában tövisescserje, vagy kis fa. A Kárpát-medencében őshonos faj, saját kertünkben is nevelhetjük. Manapság nagy hasznát vesszük, hiszen túlterheltség és stressz esetén igen hatékony szívnyugtató szer.
A galagonya teakeveréke és egyéb, a növényből előállított készítmények a stresszes, túlhajtott szervezet jó barátai. A galagonya bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatással bír. Serkenti a szívizom vérellátását és javítja a szívizomsejtek aktivitását. A galagonyából készített tea csökkenti a vérnyomást, értágító hatású. Enyhíti a vérkeringési problémákat, koszorúér-betegségek esetén is javasolják. Visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Ajánlott idősebbeknek, akik már koruk miatt is küzdenek szívpanaszokkal. A szívizmok degenerációs megbetegedéseinek gyógyításában is segítséget jelent.
Mi készíthető galagonyából?
Elsősorban teát készítenek a galagonyából. A növény szárított levelét kettő deci felforralt vízzel kell leönteni, negyedóra elteltével pedig leszűrni a keveréket. Napi két-három csészével is fogyaszthatunk a teából. Készíthető tinktúra is belőle: ezt bogyóból, virágból, levélből csinálják. Ugyancsak a levelet, virágot és a bogyót tartalmazza a galagonya tabletta. Fűszerként is alkalmazzák, leginkább mártásokat és gyümölcs-zseléket készíthetünk belőle.
Ízletes és különleges finomság a galagonya lekvár. Egy kiló galagonyabogyó, valamint cukor, víz, csipet tartósítószer szükséges hozzá. Tisztítsuk meg a piros bogyókat, nyomkodjuk szét. A főzéshez annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, majd adagoljuk hozzá a cukrot. Főzzük az egészet puhára. Ha kész, szitán kell áttörni, majd lassú tűzön állandóan kevergetve, sűríteni. A tetejére ajánlott egy kis tartósítót tenni.
Kik ne fogyasszák a galagonya teát?
Mint a legtöbb gyógynövénynek, a galagonyának is vannak ellenjavallatai. Terhes, szoptató anyáknak és gyerekeknek nem ajánlott. Van egy olyan elképzelés, miszerint a galagonyatea is alkalmas a diétázóknak, ez azonban tévedés. Valóban van vízhajtó hatása, de a zsírokat nem bontja!
Vegyük figyelembe, hogy minden esetben érdemes az orvosunkkal konzultálni a galagonya-termékek fogyasztása előtt.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.