Menü

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Pedig ahogy sokszor mondtuk már, fogaink egy életen át megtarthatóak lennének. Csupán a megfelelő törődést kellene megkapniuk. Most azonban egy még súlyosabb problémára szeretnénk felhívni a figyelmet. Ugyanis egyetlen szuvas fog is további kockázatokat rejt magában, melynek igen súlyos következménye is lehet!

Ép testben ép lélek. Sokan ismerik a mondást és el is fogadják, felismerik annak jelentőségét, hogy a test és a lélek összefüggésben áll egymással. Azt viszont már nem mindenki tudja, akarja elfogadni, hogy fogaink állapota hatással lehet közérzetünkre, szerveinkre.

Szuvas fogunk mintegy gócpontként is működhet. Így amikor gyulladásba kerül, akkor képes egy másodlagos betegséget fenntartani egy távoli szervünkben. Így pedig hatással lehet rossz fogunk vesénkre, húgyhólyagunkra, epénkre, májunkra, tüdőnkre, vastagbelünkre, lépünkre, gyomrunkra, hasnyálmirigyünkre, de még szívünkre és vékonybelünkre is, vagy akár hajhullást, bőrproblémát és ízületi panaszokat is okozhat.

Egy szuvas fogon keresztül, a baktériumok be tudnak kerülni a véráramunkba, például a táplálkozás során. Az étel rágása közben ugyanis igen nagy nyomás képes ki alakulni, így a vérnyirok útján a baktériumok képesek eljutni távoli szerveinkbe. Így képesek ott fenntartani egy másodlagos betegséget.

Rengeteg érvet lehetne felhozni a szuvas fogak minél hamarabbi kezelése mellett. A szuvas fog önmagától sohasem fog meggyógyulni. Minél tovább várunk a kezeléssel, az annál komplikáltabb és költségesebb is lehet. A végén pedig el is veszíthetjük fogunkat, melynek pótlása pedig mindenképp szükséges.Továbbá érdemes fejben tartani az itt leírtakat is. Számos igen komoly szervi probléma is kialakulhat.

Honnan ismerhetjük fel a szuvasodást?

Kezdődő káriesz esetén fájdalmat vált ki a hideg- és meleginger is, de különösen a szájüreg 38°C körüli hőmérsékleténél hidegebb éte­lek és italok. Hasonló érzést kelt az erősen sózott étel is, a fájdalmat azonban a tömény formában fogyasztott édesség váltja ki leginkább (cukor, cukorka, lekvár, méz, aszalt gyümölcs stb.). A megtámadott fog mégis érzékennyé válhat.

Az így keletkező fogfájás nem éles fájdalom formájá­ban jelentkezik, hanem sajgásként; soha nem támad magától, hanem mindig külső inger váltja ki. Hasonló szubjektív jelenségekkel jár a cementrétegbe terjedő káriesz; ez esetben azonban már csekélyebb inger is elegendő a fentebb leírt fájdalomre­akció kiváltására.

A mindennapos egyéni szájápolás alkalmas a mikroflóra lényeges csökkentésé­re (ha célszerűen végzik), mert csökkenti a fogakon megtapadó lepedék mennyi­ségét. Legismertebb módja az egyéni szájápolás; eszközei a fogkefe, a fogpor vagy a fogpaszta és a szájöblítésre használt folyadék.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.

A fenékformád elárulja, mitől hízol a legjobban

Hogy a feneked formája alapján lehet következtetni arra, hogyan és mitől hízol, annak oka a hormonokban keresendő. Most megtudhatod, milyen típusú hízásra vagy leginkább hajlamos, és mire kell odafigyelned, hogy elkerüld a plusz kilókat!

Laktózérzékenység és ami mögötte van

Mit jelent a laktózérzékenység, mikor jelentkezik, melyek a tünetei és mit ihatunk tehéntej helyett? Az állapot nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető.