Menü

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

A fizikai aktivitás hatására különböző folyamatok játszódnak le a szervezetben: az izmok szénhidrátból előállított glikogénraktárai megfogyatkoznak, és sérül az izmok fehérjeszerkezete.

A regenerálódáshoz szükséges tápanyagokat akkor is biztosítani kell a tested számára, ha fogyni szeretnél, hiszen ennek hiányában a test az izmok elbontásába kezdhet, ami az anyagcsere lassulásához, visszahízáshoz vezet. Az izom fehérjeszerkezetének helyreállításához protein kell, ami megakadályozza az izombontást. Erre a célra a testtömeg minden kilója után 0,3-0,5 gramm fehérje elfogyasztását javasolják az edzés után rövidesen, így akár 20–40 gramm fehérje is bevihető.

A szénhidrátok a glikogénraktárak újratöltéséhez kellenek. Ezt leghatékonyabban közvetlenül edzés után végzi a szervezet, így 45-120 percen belül javasolt 1,1-1,5 gramm jó minőségű szénhidrátot fogyasztani a fehérjével együtt. A zsírról hallhatod, hogy lelassítja a tápanyagok felszívódását, ami edzés után nem célszerű, mértékletes mennyiség azonban ilyenkor is kell a zsírban oldódó vitaminok számára.

90-100 gramm sovány hal sóval, borssal és citromlével elkészítve - kókuszolajon - kiváló fehérje- és egészséges zsírforrás. Tálald 300 gramm párolt kelbimbóval, brokkolival, paradicsommal és 40 gramm quinoával.

Körülbelül 100 gramm grillezett csirkemell mellé készíthetsz pürét vagy főtt, burgonyaszerű köretet 150-250 gramm édesburgonya felhasználásával. Fogyassz mellé leveles zöldségeket is bőségesen a még több vitamin és rost beviteléért!

A tojásfehérje a testépítők körében is kedvelt proteinforrás. Belőle készül a totu, azaz a tojásfehérje-túró. Ezt nagyobb bioboltokban, neten rendelve szerezheted be. 170 grammhoz fogyassz 200-300 gramm piros bogyós gyümölcsöt.

Edzéskor a tested az izzadással rengeteg vizet és elektrolitot veszít. Az optimális regenerálódáshoz ennek a pótlása is szükséges, így azokon a napokon, amikor tornázol, emeld meg a vízfogyasztásodat nagyjából 1-1,5 literrel, és igyál bőségesen edzés után is.

Nagyjából 100 gramm kókuszolajon pirított csirkemell zöldfűszerekkel, 40-70 gramm barna rizzsel és sok-sok friss zöldséggel mindent tartalmaz, amire szükséged van egy kimerítő edzés után. Az ideális alak kulcsa a megfelelő táplálkozás és a testmozgás. Nincs ember, aki ne ismerné ezt a közhellyé vált alapelvet.

Ha edzés utáni étkezésről van szó, kétféle embertípus létezik. Az egyik a fél világot meg bírná enni (és gyakran meg is szokta), a másik típus viszont maximum citromos vízzel próbálja lenyugtatni a testét. Az előbbi típus gyakran hangoztatja, hogy vissza kell pótolni a tápanyagokat a szervezetbe, a második fajta ember viszont úgy gondolja, hogy edzés után enni maga az ősbűn.

Amit edzés előtt és után is szem előtt kell tartani, az a tudatos étkezés fontossága. Ha komolyan gondolod az alakformálást, vagy egyáltalán az egészséges életmódot, akkor tudatosan kell megtervezned, hogy mit eszel edzés előtt és után, hiszen a siker nagy részben ezen múlik. Az edzés előtti étkezés összeállításakor azt kell szem előtt tartanod, hogy milyen edzésformát fogsz végezni. Másra van szüksége a testednek egy izomépítő súlyzós edzés vagy futás előtt.

Aerob, magas intenzitású edzés (például futás) előtt valóban kevésbé fontos az edzés előtti étkezés. Ezek az intenzív zsírégető mozgásformák általában inkább a fogyást szolgálják, sem mint az izomépítést, így nem baj, ha szervezeted nem kap tápanyagot előtte. Ráadásul kellemetlen érzés is teli hassal futni.

Súlyzós edzés előtt viszont hasznos, ha fogyasztasz egy kevés egyszerű, illetve picivel több összetett, lassan felszívódó szénhidrátot, illetve fehérjét. Hogy miért? Mert ezzel jobban fogod bírni az edzést, hiszen az izmaid már az igénybevétel közben is kapnak tápanyagokat.
Ha a szénhidrátnál most felkaptad a fejed, akkor valamit tisztáznunk kell: a szénhidrát alapvetően nem ellenség, szükségünk van rá. Bár a fehérje az izmok építőköve, ám a szervezetünk lassabban képes hasznosítani, mint a szénhidrátokat. Azzal, ha egy kevés gyorsan felszívódó és több lassan felszívódó szénhidrátot viszel be edzés előtt, biztosítod, hogy a testednek rendelkezésére álljon az energia, amikor szüksége lesz rá.

Edzés előtt tehát fehérjében dús, de valamennyi szénhidrátot is tartalmazó táplálékot válassz, és ne edd magad tele. A zsírokat viszont messziről kerüld el, ezek ugyanis lassítják a tápanyagok felszívódását, ezáltal megakadályozzák, hogy kiélvezhesd az edzés előtti étkezés jótékony hatását.

Egy intenzív edzés alatt akár egy liternyi vizet is elveszíthet a szervezet, ami rengeteg. Éppen ezért edzésnapon emelni kell a folyadékfogyasztás mennyiségét: a szokásos 2,5-3 liter folyadékhoz egészen nyugodtan add hozzá ezt a plusz litert. Mivel az erőteljes izzadás, verejtékezés nem csak víz, de az ásványi anyagok elvesztésével is jár, ezért érdemes az edzés alatt és után valamilyen ásványi anyaggal dúsított italt fogyasztani, vagy kapszula formában visszapótolni a nyomelemeket.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.