Menü

Magas vérnyomás kezelése gyógyszerek nélkül

Ahhoz, hogy a magas vérnyomást természetes módszerekkel kezeljük, nagyon fontos, hogy a keringési rendszer rendben legyen.A keringésre nagyon jó hatást gyakorol a rendszeres testmozgás. Ilyen lehet a napi séta. Már napi 30 perces reggeli séta is csökkenteni tudja a vérnyomást.

Ásványi anyagok közül a kálium is vérnyomáscsökkentő hatású. A kálium sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható, de a legtöbbet talán az avokádó tartalmaz közülük. Az avokádót hozzáadhatjuk turmixokhoz, készíthetünk avokádókrémet, amelyet pirítósra kenhetünk, de még salátához is bátran hozzáadhatjuk. Gyümölcsök közül még a sárgabarack is sok káliumot tartalmaz. A kálium csökkenti a véredények falain a feszültséget, amely szintén hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez. A sárgabarack nemcsak káliumot tartalmaz, hanem van még benne rost, béta-karotin és vas, amelyek együttesen, de külön-külön is jó hatással vannak a keringésre. Márpedig, ha a keringés rendben van, akkor a vérnyomással sem lesznek gondok.

A só jelentősen képes megnövelni a vérnyomást, így azt érdemes egészséges fűszernövényekkel helyettesíteni. A bazsalikom, a citrom és a fokhagyma is nagyon kellemes ízvilággal rendelkezik, mindamellett nagyon egészségesek is, nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem terhelik meg a szervezetet, nem úgy, mint a só.

A lenmag a szisztolés vérnyomást tudja csökkenteni. Az apró lenmag omega-3 zsírsavban gazdag. A lenmagot fogyasztás előtt meg kell őrölni, amelyet bele lehet sütni kenyérbe, megszórhatja vele a salátát, de turmixba is tehet ebből a csodálatos magból.

A tea jóval egészségesebb, mint a kávé. Egy bizonyos kor után drasztikusan le kell csökkenteni a napi kávémennyiséget, amelyet jó minőségű, az egészségre pozitívan ható gyógyteákkal szükséges lecserélni. Ilyen a zöld tea, amely tele van antioxidáns vegyületekkel.

Idegrendszerre gyakorolt mellékhatások:
nagyon gyakran – szédülés, gyengeség
gyakran – fejfájás, depresszió
ritkábban – álmatlanság, aluszékonyság, megnövekedett ingerlékenység
ritkán – tudatzavar, álmatlanság.

Szív- és érrendszerre gyakorolt mellékhatások:
gyakran – ájulás, mellkasi fájdalom
szívritmuszavar (szapora szívverés, pitvarfibrilláció)
ritkábban – miokardiális infarktus vagy stroke.

Légzőrendszerre gyakorolt mellékhatások:
gyakran – hörgőgörcs
ritkán - tüdőinfiltrátumok.

Emésztőrendszerre gyakorolt mellékhatások:
nagyon gyakran – hányinger
gyakran – hasmenés, hasi fájdalom, puffadás
ritkábban – hepatitisz, májnekrózis.
Vérképző rendszerre gyakorolt mellékhatások:
hemoglobin és a vérlemezkeszám csökkenése
csontvelő vérképzés gátlása
autoimmun betegségek.

A meditáció rendszeres gyakorlása csökkenti a stresszt. Kutatások igazolják, hogy a stressz minimalizálásával mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkenthető.

A meditáció során el kell sajátítani a helyes légzéstechnikákat és pozitív gondolatokat kell önmagunk irányába sugározni. Ezeknek vérnyomáscsökkentő hatásuk van.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.