Mi az a moringa és mitől olyan egészséges?
- Dátum: 2022.01.11., 03:58
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antioxidáns, ásványi anyag, csodanövény, cukorbetegség., doppingszer, egészséges, élsportolók, emésztés, energia, étrendkiegészítő, gyulladáscsökkentő, kesernyés, moringa, moringamag, növény, olaj, oxidatív stressz, rost, szív, tápanyag, vércukorszint, vitamin
A moringafa magja rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek közt gyulladáscsökkentő hatású, de segíthet a rák megelőzésében is.
A gyulladást azért kell leküzdeni, mivel számos betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, mellyel szemben szervezetünk folyamatosan harcol, ám megfelelő tápanyagokkal ezt megtámogathatjuk.

Az említett csodanövény India északi részén őshonos, de a világ számos más részén is ismert táplálékkiegészítő. Többféle formában megvásárolható, kapszulában, por állagban, kivonatban forgalmazva, olajként, de teaként is megtalálható, melynek íze enyhén kesernyés.
A növényben 90 létfontosságú tápanyag és 46 féle antioxidáns van, joggal tarthatjuk remek immunerősítőnek, hiszen normalizálja a vérnyomást, s jó hatású az ízületekre. Valóságos energiabombáról van szó! Csak éppenséggel az energiaitalok (és más koffeintartalmú italok: kávé, tea, kóla stb.) ismert káros mellékhatásai nélkül.
A moringa az egyik legtápanyagdúsabb étrendkiegészítő.
A világhálót segítségül hívtam és pontosan megtaláltam a benne rejlő tápanyaglistát, mely szerint egy csésze moringamag tartalmazza a napi C-vitamin szükséglet 235, a napi vasszükséglet 350, a káliumszükséglet 13, a magnéziumszükséglet 28 és a kalciumszükséglet 3 százalékát, továbbá a vitaminok és tápanyagok mellett 19-féle aminosav is található benne.

A moringa gyulladáscsökkentő étrendkiegészítő, sok antioxidánssal, melyek védenek az oxidatív stressztől, segítenek megőrizni a szív egészségét, s nem elhanyagolható az sem, hogy egészséges zsiradékokat és rostokat tartalmaz, melyek csökkentik a koleszterinszintet és segítik az emésztést.
A moringa gazdag A-, a C-, a B1-, a B2-, a B3- és a B6-vitamin forrás, továbbá bővelkedik folátban, magnéziumban, vasban, kalciumban, foszforban és cinkben is. Magas tápanyagtartalma van, az előírtnál nem javasolt nagyobb dózisban használni.
Elkeverhető tejjel, vízzel, fogyaszthatjuk teaként, de a forró vízben veszít értékes tulajdonságaiból, így ez a fogyasztási mód meggondolandó.
Az élsportolók legális doppingszerként fogyasztják, a teljesítménynövelő hatása miatt. Bármely korban fogyasztható, ismert mellékhatása nincs, akár kisbabáknak is adható.
A moringa klorogénsavat is tartalmaz, amely segít stabilizálni az étkezés utáni vércukorszintet, ami a cukorbetegség megelőzésében játszik fontos szerepet, így a fentiek ismeretében, ha megtehetjük, vegyük be az étrendünkbe a moringát.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.