Menü

A világ legegészségesebb gyümölcsei

Sok más pozitív hatása mellett a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a rák, a gyulladásos megbetegedések, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Citrom

A citrom olyan citrusféle, amit magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes betegség esetén fogyasztani. Emellett más antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Ezek a vegyületek felszabadítják a szabad gyököket, amelyek enélkül komoly egészségkárosodáshoz, esetenként rákhoz is vezethetnek. Kutatók szerint éppen ezért a citrom és más citrusfélék fogyasztása komoly szerepet tölt be a rák kialakulásának megelőzésében. Emellett fitokemikáliákat is tartalmaznak, olyan növényekben található bioaktív vegyületeket, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki. A C-vitamin-, folsav-, kálium- és pektintartalma mellett 48 gramm citrom leve egészen pontosan 11 kalóriát, 3,31 gramm szénhidrátot, 49 milligramm káliumot, 18,6 gramm C-vitamint, 3 milligramm kalciumot, 0,1 gramm rostot, emellett pedig tiamint, B6-vitamint, folsavat és A-vitamint is tartalmaz. Érdemes tehát a citromot a vizünk, teánk, salátánk ízesítéséhez használni (lehetőleg intenzíven), és nemcsak az íze lesz jobb a süteménynek, ha teszünk bele citromhéjat, de az egészségünk is meghálálja.

Eper

Az eper magas víztartalmú gyümölcs, melynek magjai sok rostot tartalmaznak. Fogyasztásával sok vitamint és ásványi anyagot juttathatunk a szervezetünkbe, hiszen a flavonoidok olyan antocianinok, amelyek a rostok és a kálium mellett hozzájárulnak szívünk egészségének megőrzéséhez. Tanulmányok bizonyítják, hogy azoknál a nőknél, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak epret vagy áfonyát, jóval alacsonyabb volt a szívinfarktus kockázata, mint azok esetében, akik kevesebb gyümölcsöt ettek. Az eper és más piros bogyók is tartalmaznak quercetint, ami egy természetes gyulladáscsökkentő vegyület. De mi mindent tartalmaznak még? Három nagyobb eper nagyjából 17 kalória, 4,15 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm rostot, 9 mg kalciumot, 7 mg magnéziumot, 83 mg káliumot, 31,8 mg C-vitamint, emellett tiamint, riboflavint, niacint, folátot és B6-, A- és K-vitaminokat tartalmaz. Szerencsére sokféleképpen felhasználhatjuk, hiszen amellett, hogy nyersen fogyasztva is isteni, a reggeli zabkásához vagy joghurthoz adva is jól csúszik, sőt akár smoothie-t is készíthetünk az eperből.

Narancs

A narancs az egyik leggazdagabb C-vitamin-forrás, ugyanis egy közepes gyümölcs képes fedezni a napi C-vitamin-szükségletünk 117 százalékát. Egy átlagos méretű narancs 65 kalória, és a 16,27 gramm szénhidrát mellett 3,4 gramm rostot, 61 mg kalciumot, 14 mg magnéziumot, 238 mg káliumot, valamint 63,5 gramm C-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin erős antioxidánsként hat a szervezetben, és kifejezetten fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az emberi test önmagában nem képes C-vitamin termelésére, ezért érdemes odafigyelni, hogy kellő mennyiséget fogyasszunk. Mindezek mellett a narancs bővelkedik A- és B-vitaminban, sőt tiamint és a folsavat is tartalmaz, amelyek az idegrendszer és a reproduktív szervek egészségéért felelősek. Amellett, hogy a narancs kiváló alternatíva, ha csak gyorsan bekapnánk valamit, joghurtban, gabonapelyhekben vagy kifacsarva is fogyaszthatjuk.

Lime

A lime savanyú íze mellett számos egészségügyi megoldást nyújt. A többi citrusféléhez hasonlóan magas a C-vitamin-tartalma, egy lime leve pedig 11 kalória. 3,7 gramm szénhidrátot, 6 gramm kalciumot, 4 mg magnéziumot és 51 mg káliumot tartalmaz. A lime savanyú íze jól passzol a sós ételekhez, salátákhoz vagy a rizs alapú fogásokhoz, de akár frissítőként is fogyaszthatjuk, ha a levével ízesítjük a vizet.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Az anyajegyszűrés jelentősége

Az anyajegyszűrés (dermatológiai vizsgálat) alapvető szerepet játszik a bőrrák, különösen a melanóma korai felismerésében. Ez a fájdalommentes, nem invazív eljárás bőrgyógyász szakorvos által történik.

Természetes módszerek torokfájás és köhögés enyhítésére – bevált házi praktikák

A torokfájás és a köhögés az őszi–téli időszak leggyakoribb panaszai közé tartoznak, és bár sokszor nem igényelnek komoly orvosi kezelést, kellemetlenséget okozhatnak a mindennapokban. Szerencsére számos természetes módszer áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan enyhíthetik a tüneteket és segíthetik a szervezet regenerálódását.

Hajhullás okai és megoldásai – mit tehetünk a dúsabb, egészségesebb hajért?

A hajhullás a lakosság jelentős részét érintő probléma, amely nemcsak esztétikai kérdés, hanem érzelmileg is megterhelő lehet. Bár napi 50–100 hajszál elvesztése teljesen normális, amikor a kihullott haj mennyisége tartósan meghaladja ezt, érdemes a háttérben meghúzódó okokat felderíteni.