Menü

Gyógynövények a testi-lelki békéért

A testi-lelki harmóniát nem mindig könnyű megőrizni, ám szerencsére itt is segítségül hívhatjuk a természetet. A lelki béke fenntartásához elengedhetetlen, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, engedelmeskedjünk is nekik. A gyógyulási folyamatot hatékony feszültségoldó növényekkel is megtámogathatjuk.

Íme néhány gyógynövény, amelyek segíthetnek helyreállítani szervezetünk kibillent egyensúlyát.

Macskagyökér

A macskagyökér nyugtató, szorongásoldó és izomlazító. Egyik fő alkotórésze a valeriánsav, amely a szervezetben található gamma-amino-vajsav (GABA) koncentrációjára hat. Teaként és kapszulaként alkalmazzák. A teához 1-2 teáskanálnyi macskagyökeret forrázzunk le egy börge vízzel, 8-10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

A legfinomabb nyugtató

A citromfű mézes íze és finom illata hamar elbűvöli az érzékszerveinket. Teaként és illóolajként is hatásos idegerősítő, szorongásoldó, és enyhíti a depresszió tüneteit. Hatóanyagai között citronellál, cseranyagok, flavonoidok, kávésav és szaponin található. 1 bögre teához 1-2 teáskanál citromfüvet forrázzunk le, hagyjuk állni körülbelül 5 percig, majd szűrjük le. Fogyaszthatjuk kúraszerűen, körülbelül egy hónapig naponta 3 bögrével, de már napi egy csésze is megteszi a hatását. A növényből limonádét is készíthetünk, sőt, fűszerként is érdemes kipróbálni. Van, aki a citromfüves fürdőre esküszik, míg másoknak az illóolajos masszázs segít az ellazulásban.

Levendula

Az árvacsalánfélék családjának e másik tagját, a közönséges levendulát sokan használják molyűzőként, vagy alvást segítő párnácskákban, emellett a benne található linaoolnak köszönhetően illatszerként is ismert. A levendula virágával gyakran találkozhatunk különleges édességekben, nyugtató hatásának köszönhetően teaként is egyre elterjedtebb. Naponta kétszer érdemes fogyasztani, egy bögréhez egy teáskanálnyi levendulát forrázzunk le.

Orbáncfű

A Kárpát-medencében őshonos növény leginkább kedélyjavító hatásáról ismert, természetes antidepresszánsként is gyakorta említik. Növeli az aktivitási kedvet, nyugtatja az idegeket. Fő hatóanyagai a hipericinszármazékok, a flavonoidok és biflavonoidok. Az orbáncfű fogyasztása kúraszerűen javasolt, körülbelül 6 hétig, bizonyos étrendi megkötések mellett. Naponta egy csészével igyunk, ehhez egy teáskanál füvet forrázzunk le, és fél percig hagyjuk állni.

Az ezerarcú kamilla

Az őszirózsafélék családjába tartozó kamilla az egyik legelterjedtebb, leggyakrabban használt gyógynövény, hiszen könnyen hozzáférhető, és sokféle bajra jelent gyógyírt. Bár a legtöbbször gyulladáscsökkentőként vagy emésztési panaszokra ajánlják, görcsoldó tulajdonságainak köszönhetően nyugtatóként is megállja a helyét. Hatóanyagai között kumarin, bisaboloidok, és flavonoidok találhatóak.

Egy bögréhez egy teáskanál kamillát forrázzunk le, majd néhány percig hagyjuk állni. A kamillás gőzölés alkalmas a bőr méregtelenítésére is.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.