Menü

A kandidiázis kezelése és tünetei

A kandidiázis a Candida-csoportba tartozó gombák által okozott tünetegyüttes. A Candida-fajok egészséges egyének tápcsatornájában (szájüreg, bélrendszer) és nemi szervein is megtalálható mikroszkopikus méretű ártalmatlan élesztőgombák. Legjelentősebb képviselőjük a Candida albicans.

A tünetek a legkülönfélébb helyeken, az érintett szerv(ek) szerint váltakoznak. A kórkép vezető tünetei a krónikus fáradtság másnaposságszerű érzés, emésztési zavarok, puffadás, szelesedés, hasmenés vagy szorulás, allergiák és hangulati ingadozások, fejfájás, álmatlanság, viszketés lehetnek. Az előbb felsoroltakhoz társulhatnak még ízületi fájdalmak vagy gyakori hólyaghurut, visszatérő hüvelyi fertőzés, elhízás és kínzó éhségérzet, hajhullás, gyermekeknél hiperaktivitás is.

A szájüreg fertőzése esetén fehér, fájdalmas foltok (szájpenész, soor) jelennek meg. A tünetek általánosak, szabadon kombinálódnak, és ezeket sok más alapbetegség is okozhatja, így a kandidiázis diagnózisának felállítása képzett szakember alapos vizsgálatát feltételezi.

A kandidiázis kezelése

A terápia hosszadalmas, egyénre szabott, és a gombaölő gyógyszereken kívül a beteg aktív közreműködését is megköveteli. A kezelésnek ugyanis ki kell terjednie minden olyan tényezőre, melynek a betegség kialakulásában szerepe van, így a diétára, és a bélflóra rendezésére a gyógyszeres kezelésre és a szervezet méregtelenítésére. A gombaellenes diétáknak számos fajtája van. Alapvető a szénhidrátok szinte teljes kiiktatása, mely a gyümölcsökre, illetve gyümölcskészítményekre is vonatkozik. A legtöbb betegnél szükséges az egysejtű gombákat tartalmazó ételek (pl. kelt tészták, camambert sajtok) és a tejtermékek elhagyása.

Ugyanakkor gondoskodni kell teljes értékű, megfelelő mennyiségű fehérje beviteléről. Diéta alatt a szeszesital fogyasztás nem ajánlott. A hangsúlyt zöldségekre és főzelékfélékre kell fektetni. A gombaellenes gyógyszerek csak orvosi rendelésre alkalmazhatók, mivel jelentős májkárosító hatásuk van. A gyógyhatású készítmények közül kiegészítheti a kezelést a fokhagyma, a borbolya, a citrusmag-kivonat, valamint néhány illóolaj (oregano-, rozmaringolaj, ausztrál teafaolaj, stb.) is.

A normál bélflóra helyreállítására legalkalmasabb készítmények a Lactobacillus és Bifidobacterium törzseket tartalmazó (élőflórás) tabletták, illetve tejtermékek.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.