Menü

Csokimérgezés kedvenceinknél

Egy tanulmány szerint a karácsonyi ünnepek alatt négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint máskor. A kutyák ugyan szeretik a csokoládét, azonban hiába néznek könyörgő bociszemekkel a gazdira, a csoki kis mennyiségben is megbetegítheti őket, figyelmeztetnek a szakemberek.

Fokozottan kell figyeljünk háziállatainkra, ugyanis ők megeszik az elöl hagyott csokit, édességet, melyek komoly veszélyforrások, ha ilyen történik, azonnal állatorvoshoz kell vinni az állatot. A csokoládé teobromintartalma alacsony ahhoz, hogy ártalmas legyen az emberre, azonban a teobromint lassan emésztő állatok (kutyák, macskák, madarak) már kis mennyiségű csokoládétól is mérgezést kaphatnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a balesetek karácsonykor, húsvétkor és más ünnepekkor sajnos még gyakrabban előfordulnak.

A csokoládémérgezés tünetei a kutyáknál a hányás, az izgalmi állapot, a felgyorsult szívverés. Nemcsak csokoládét nem ehetnek a házi kedvencek, hanem más egyéb élelmiszerektől, ételektől is távol kell tartani őket, ilyenek például az olyan édesítőszerek, mint a xilit.

A xilit emberekben puffadást, felfúvódást és hasmenést okozhat, a kutyák számára ugyanakkor mérgező.

Az alkohol és a koffein is tilos számukra. A kutyák mája nem képes feldolgozni az alkoholt, ezért az alkohol fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat náluk. A koffein nem mérgező számukra, azonban élénkítő hatása kellemetlen és kényelmetlen lehet nekik.

Ha a kutyák koffeint fogyasztanak, hiperaktívvá válhatnak, vagy remegni kezdenek. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: szomjoltásra a víz a legjobb nekik.

Az avokádó is tiltólistás, melynek nem a húsa, hanem a magja, héja és levele jelent veszélyt a kutyákra, hányással, hasmenéssel járó tüneteik lesznek tőle.

Egy szakmai cikkből megtudtam, hogy a sült és zsíros ételek is árthatnak a kutyáknak: gyomorproblémákat okozhatnak, és felelősek lehetnek akár a hasnyálmirigy-gyulladásért is.

A fokhagyma és a hagyma a kutyák esetében mérgező ételek, ugyanis károsíthatják a vörösvérsejtjeiket.

Az olajos magvak nekünk embereknek egészségesek, a házi kedvenceknél azonban fulladásveszélyt jelentenek, és magas zsírtartalmuk miatt gyomorpanaszokat okozhatnak.

A tejtermékek közül a tej, a tejszín és a sajt a kutyáknál nehezen emészthető, hiszen belőlük hiányoznak a lebontó enzimek, ezért fogyasztásuk komoly gyomorgondokat idézhet elő.

Ha valaki mindenáron a hagyományos ételeken kívül bármi mást szeretne adni kutyájának, vagy észrevette, hogy házi kedvence véletlenül a számára káros, mérgező ételekből fogyasztott, akkor mielőbb konzultáljon állatorvossal.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.