Menü

Akik karácsonykor is értünk dolgoznak

Szinte mindenki a családjával ünnepel karácsonykor. Együtt fogyasztják el az ünnepi menüt a ragyogó karácsonyfa mellett, ajándékoznak, fényképeznek, gyerekzsivaj tölti be a házat, boldog fotók mennek a közösségi oldalakra, ám gondoljunk azokra is, akik nem otthonukban töltik az ünnepet családjaik körében, hanem a kollégáikkal, betegeikkel, szolgálatteljesítés közben. Egy tűzoltó feleségének, illetve egy tűzoltó lányának az írása.

Megszokott volt nálunk mindig, hogy édesapám szenteste a második kanál halászléig jut el. Nem volt gyerekkoromban mobiltelefon, ezért a családi, vezetékes készülék csengett, s a jelzésre mindannyian tudtuk, hogy nem egy rokon kíván kellemes ünnepeket, hanem épp egy riasztás fut be, apukám pedig villámgyorsasággal öltözött és indult.

Ma ugyanezt élem meg, csak nem apukámat, hanem a férjemet kell nélkülözzük szenteste, vagy valamelyik karácsonyi napon, mert épp 24 órás szolgálatot lát el.

Barátnőm orvosként dolgozza, ügyeli végig a karácsonyi ünnepeket, a négy gyermeke mellől köszön el otthon és indul a hivatásához.

Másik kedves ismerőseim rendőrfeleségek, mindannyian 3-3 gyermekkel otthon. Már meg sem kérdezem, hogy ünnepelnek karácsonykor, szemükben látom a választ.

Ha belegondolok hányszor volt nálunk december 22-én vagy 23-án szenteste! Számomra nem a naptár mutatja az ünnep napját, estéjét, hanem az, amikor tudom, hogy mindannyian együtt lehetünk. Ha kell nyáron megtartom a karácsonyt, csak együtt lehessünk.

A szolgálatot teljesítő mentősök, rendőrök, tűzoltók, egészségügyi dolgozók számára a szirénaszó, az életmentés vagy éppen egy megrázó haláleset is hozzátartozik az ünnephez, ahogy a mindennapi munkájukhoz is. Egy kicsit megengedem magamnak, hogy közhelyes legyek: ők a mi hétköznapi, mindennapi hőseink.

Legyen orvos, mentő, tűzoltó vagy rendőr, mindannyiuk azért dolgozik, hogy számunkra megnyugtató és biztonságon legyen a karácsony. Sajnos a karácsonynak, szilveszternek megvannak a sajátos esetei: több öngyilkosság, közúti balesetek, ittas vezetés, petárdázásból fakadó égési sérülések, családi viták, kétszer annyi tűzeset.

Hivatásuk elválasztja a családot tőlük, magánéletük a szolgálati naptárhoz igazodik, mindezért pedig senki sem vár sajnálatot, csak annyit, hogy a gőzölgő halászlé, frissen sült kacsa comb, vagy mákos bejgli, karácsonyi dalok mellett jusson eszünkbe, hogy van, aki akkor este értünk dolgozik és minket választ szenteste is a családjaik helyett. És igen, nagyon rossz a gyerekekkel az apjuk nélkül tölteni a karácsonyt vagy a szilvesztert. De sose vagyok rá annyira büszke, mint amikor szenteste van szolgálatban.

Köszönet, tisztelet és megbecsülés az ünnepekkor is dolgozóknak!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?