Menü

Kórházban töltött karácsony…

E címet még leírni is rossz érzéssel tölt el. Betegnek lenni mikor lenne jó? Soha, de ünnepkor, pláne karácsonykor különösen borzasztó érzés. Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik, vagy olyanok is, akik 1-1 baleset miatt ekkor kerülnek be. A fokozottan nehéz helyzetet, hogy tudják a szülők elviselhetőbbé tenni? Mit tehetünk ebben az esetben?

Egy kórházban enyhíteni az otthon hiányát, majdnem, hogy teljesíthetetlen kihívás, de egy szülő sosem ismer lehetetlent.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, fontos, hogy próbáljunk meg kis ünnepi fényt vinni a kórházban eltöltött napokhoz. Akár tehetünk ki néhány díszt, hallgathatunk karácsonyi zenét, ha az orvosok engedik, akkor akár ünnepi menüt is behozathatunk a családtagokkal, némi édesség, ajándék kíséretében, s kicsit máris jobban érzi magát a gyermekünk, s vele együtt a szülő is.

Megkérhetjük a gyermekünk kis barátait, ovis csoporttársait, osztálytársait, hogy küldjenek a gyermekünk számára saját készítésű képeslapot, rajzot, levelet, mely szintén egy megható gesztus, biztosan segíti a gyógyulást, ha érzi a beteg, hogy nem feledkeztek el róla, mennyien gondolnak rá, s jobbulást kívánnak.

Sajnos a vírushelyzet miatt a látogatások tilosak, nincs rokon vagy nagymama, aki megjelenne a kórterem ajtajában, ám a mai modern eszközökkel bármikor lehet videóhívást indítani, s beszélgetni a családtagokkal, rokonokkal, barátokkal.

A gyerek is jobban viseli a kórházi létet, ha mindig szórakoztatva, foglalkoztatva van.

A kórházba nagyon jól jön egy új játék, egy új könyv, egy színező és színesceruza készlet, kirakó, építő, kisautók, vagy egy új baba, mely szintén örömmel tölti el a kis betegeket.

Amikor a fiammal hosszú hetekig voltam kórházban, mi laptopon karácsonyra hangoló filmeket nézegettünk, igaz azóta a „Jégvarázs” című mesét és a „Reszkessetek betörőket” már csak összerándult gyomorral tudom végig nézni, nekem ezek mindig a kórházi élményekhez kapcsolódnak. Sajnos. Viszont akkor jó szolgálatot tettek és bizony naponta megnéztük a kisfiammal őket.

A mesélés sokszor a legjobb gyógyír, igaz? Miért lenne ez épp a kórházban másként. Felbecsülhetetlen erejű, ha a kicsik lelki világáról van szó, a betegágyon fekvő gyermek szívesen hallgat mesét, azonosul a szereplőkkel, foglalkoztatja a fantáziáját, fejleszti a szókincsét, kreativitását, egy legfőképp eltereli a figyelmét a betegségről és a kórházról.

Az ünnepek környékén vegyük elő a klasszikus karácsonyi meséket, s lépjünk át a csodák birodalmába.

Szerencsére léteznek ma már a kórházakban bohócdoktorok, mesedoktorok, önkéntesek, akik felvidítják, meséket olvasnak a beteg gyerekeknek. Szeretnék itt tenni egy kérést, ugyan nem a reklám helye, nem is ezzel a célzattal említem őket, de tudniuk kell, hogy lehet őket támogatni, erről pedig minden részletet megtalálnak a weboldalaikon.

https://bohocdoktor.hu/

https://www.pirosorr.hu/

A kis betegek önkéntesek által beküldött mesevideókat is megnézhetnek a K&H gyógyvarázs mesedoktorai jóvoltából, melyre mindig szívesen fogadnak jelentkezőket. A mesedoktorok program sikeréről, a jelentkezéséről tájékozódhatnak a neten.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?