Menü

Zokniban alvás? Egészséges vagy káros?

Sokan alszanak zokniban, míg mások el nem tudják képzelni, hogy lábuk szabadságát éjszakára feladják. Te melyik csoporthoz tartozol?

Akár zokniban alvó vagy, akár nem, el kell fogadnod, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a zokniban alvás sok élettani folyamat támogatásában szerepet játszhat. Alább fel is soroljuk miben, és hogyan segíthet ez a többek számára furcsa szokás.

Segít az elalvásban

Testünk helyes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő belső hőmérsékletszabályozás. Ha ez rendben van, akkor hamarabb elalszunk, és nagy eséllyel nem fogunk éjszaka sem túlmelegedni. Ebben segíthet az éjszakai zokniviselés.

A test maghőmérséklete éjszaka lecsökken, és minimumát nagyjából hajnali négy óra körül éri el. Ha lefekvés előtt felveszünk egy zoknit, a vérerek kitágulnak, ez a testben hőt szabadít fel, ami a test maghőmérsékletének csökkenését eredményezi. Ez utóbbi üzenet az agynak, hogy mostmár álomba szenderülhet. Tehát hamarabb el fogunk aludni.

Alvás közben egyébként azért csökken le a testhőmérséklet, mert másra kell az energia. Ezért is jó, ha zoknit viselünk, mert ezzel szabályozzuk testünk hőmérsékletszabályozási ciklusát.

További előnyök

Hatása az orgazmusra

Egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy azok a párok, akik szeretkezés közben zoknit viseltek, sokkal hamarabb és sokkal gyakrabban jutottak el az orgazmusig. Ez eléggé egy megszívlelendő szempont, de személy szerint sosem tudnék intim együttlét közben zokniban lenni.

Megelőzi a vértolulást

Sok menopauzával küzdő nő tapasztalja a következő tüneteket:

izzadás
szívdobogás-érzés
az arc kipirosodása
melegségérzés

Ezek megelőzésében is segíthet a zokniban alvás.

Alternatívák, ha idegenkedsz az éjszakai zokniviseléstől, viszont szeretnéd élvezni az előnyeit:

meleg házi papucs viselése lefekvésig
forró lábfürdő
a paplan alatt a láb pléddel való bebugyolálása
zuhanyzás közvetlenül lefekvés előtt
meleg vizes palack használata

Egyértelműen kimondhatjuk, hogy az a kijelentés, hogy éjszaka zoknit húzni nem higiénikus, nem igaz!

Az éjszakai zoknihordásnál azonban mindenképpen figyeljünk arra, hogy a zokni ne legyen túl szűk, a gumi se szorítsa el a lábszárunkat, mert az csökkentheti a vérkeringést. Kompressziós zoknit, harisnyát semmiképpen se viseljünk, kivéve, ha orvosunk ezt tanácsolta.

Az éjszakai zokniviselés testünk hőmérsékletszabályozása szempontjából rendkívül előnyös, viszont ha azt érezzük, nincs ezzel gondunk, mert este könnyedén álomba merülünk, akkor felejtsük el a zoknit. Érdemes a tavaszi-nyári hónapokra is szabadságot hagyni lábainknak.

Fort Molnár Henriett

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.