Menü

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

A Mikulásgyár hitvallása, szellemisége a segítésből, a szolidaritásból fakad. A Mikulásgyár kezdeményezése számomra azért is szimpatikus, mert nem kér emelt díjas sms-t, vagy készpénzt, tesz közzé bankszámlaszámot. Amit a másokat megsegítő Mikulásgyár szeretne, az elsősorban tartós élelmiszer, tisztító- és tisztálkodási szerek, édesség.

A Mikulásgyár hitvallásában benne van, hogy nem tesz különbséget az emberek között, egyszerűen csak segít, a mi segítségünkkel.

A rászorultaknak leginkább tartós élelmiszerre van a legnagyobb szüksége, így amivel segíthetjük őket, az konzerv, tészta, liszt, cukor, rizs, krumpli, alma, olaj, víz, édesség. A rászorulóknak elsősorban tartós élelmiszerre, tisztító- és tisztálkodási szerekre van szükségük, továbbá jó minőségű, ruhára, játékra, könyvre.

A Magyar Posta közreműködésével idén lehet segíteni a rászorulókat az ünnepek közeledtével. Az adományozók nagyon sok postán leadhatják zárt dobozukban az adományaikat, december 1 és december 21 között, melyeket országszerte a legtöbb postán térítésmentesen, becsomagolás nélkül átvesznek, amennyiben ráírtuk látható nagy betűkkel, hogy Mikulásgyár.

Önkéntesként is lehet segíteni a Mikulásgyár munkáját, ehhez minden szükséges információt megtalálnak a weboldalukon. A Mikulásgyár önkéntesei két műszakban dolgoznak, 8:30-15:00 és 14:30-21:00 óra között.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete már a kezdetektől előkészítője és megvalósító partnere a Mikulásgyár karácsonyi adománygyűjtő akciónak.

Nekünk lehet csak apróság az adomány, de a hátrányos helyzetűeknek azonban sokkal szebbé és boldogabbá tehetjük az ünnepet.

Mint említettem az idei évben a Mikulásgyár 2021. december 01-től december 21-ig a postahivatalokon keresztül érhető el, illetve Budapesten a Dózsa György úton a Múzeum Mélygarázs feletti Promenád területén, minden nap 9-21 óra között.

A https://mikulasgyar.hu/ oldalon olvashatóak a hivatalos Mikulásgyár-gyűjtőpontok:

- a budapesti 56-osok tere

- a bevásárlóközpontok közül egyedüliként a Pólus Center, 10.00 és 19.00 óra között

- országszerte a legtöbb posta

Idén Németországban is több gyűjtőpontja nyílik a Mikulásgyárnak.

Mint a bevezetőben említettem, a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja, mely olyan rendezvénynek biztosít helyszínt, melyen kézműves gyermekfoglalkoztatóval, olvasósarokkal, mesepostával, sok gyermekelőadással, könnyűzenei koncertekkel, közéleti beszélgetéssel, valamint ünnepi hangulattal várják az adományozókat.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?