Menü

Egészséges túrós desszertek nyomában

A túró rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért a gyerekeknek, serdülőknek és csontritkulásban szenvedő betegeknek érdemes minél többet enniük belőle. Nem kell aggódnod a túró kalóriatartalma miatt sem, hiszen 100 gramm túróban csupán 110 kcal van. Ezt a könnyen emészthető, laktató tejterméket tehát akár egy diétás étrendbe is beillesztheted!

Túróhab erdei gyümölccsel

Hozzávalók:

25 dkg túró

30 dkg erdei gyümölcs keverék (mirelit)

1 dl joghurt

5 dkg barnacukor

1 vaníliáscukor (helyette használhatsz pici mézet is)

2 tojásfehérje

Elkészítés:

A gyümölcsöket olvaszd ki, a túrót egy finom lyukú szűrőn törd át, majd alaposan keverd össze a joghurttal. Az erdei gyümölcs keveréket édesítsd ízlésed szerint, majd aprítsd össze botmixerrel vagy turmixgépben! Add a túrót a gyümölcshöz, és alaposan keverd össze a kettőt! A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd bele a keverékbe. Az elkészült túróhabot jól lehűtve, poharakban tálald!

Tipp: A nyers tojásfehérje miatt a gyümölcsös túróhabot csak frissen fogyaszd! A boltban kapható, mesterséges anyagokkal teli túrós édességek helyett, ha teheted, inkább ezzel a könnyen elkészíthető, kímélő túrós finomsággal lepd meg a családod!

Túrógombóc – kicsit másképp

Hozzávalók:

50 dkg félzsíros túró

2 tojás

20 dkg durum búzadara

1 csomag vaníliáscukor (helyette használhatsz pici mézet is)

egy kevés oliva olaj

zsemlemorzsa

light gyümölcsdzsem

Elkészítés:

A túrót keverd össze a búzadarával és a felvert tojásokkal, majd tedd a masszát néhány órára a hűtőbe. A pihentetés után a túrós keverékből formázz gombócokat, és ezeket főzd enyhén olajos vízben kb. 8-10 percig! Amíg a gombócok megfőnek, egy kevés olajon pirítsd meg a zsemlemorzsát, és a túrógombócokat ebbe forgasd bele! A hagyományos tejfölös-porcukros feltét helyett ezúttal light gyümölcslekvárt tegyél rá – ez a túrógombócnak egy szokatlan, friss ízt kölcsönöz, és az étel kalóriatartalma is sokkal alacsonyabb lesz majd!

Tipp: Bár a túrógombóc nem tartozik a legkímélőbb ételek közé, ez a durum búzadarából készült változat rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért időnként bátran kísérletezz vele!

Mandulás-kókuszos túrógolyó

Elkészítés:

25 dkg túró

15 dkg barnacukor

1 csomag vaníliáscukor (helyette használatsz pici mézet is)

30 dkg kókuszreszelék

10 dkg mandula

Elkészítés:

Az áttört túrót keverd össze a barnacukorral és a vaníliáscukorral, majd hagyd állni a keveréket kb. tíz percig! A túrós masszából ezután formázz golyócskákat úgy, hogy a mindegyiknek tegyél egy szem mandulát a közepébe (ha a mandulaszemeket forró vízbe mártod, akkor a barna héj könnyen lejön róluk)! A golyócskákat ezután forgasd meg kókuszreszelékben, majd egy nagy tálcára vagy tálba pakold be őket!

Végre egy villámgyorsan elkészíthető, egészséges és könnyű desszert, ideális finomság, ha egy barátnőd váratlanul bejelentkezik hozzád!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?