Menü

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

A maté tea szervezetre gyakorolt hatása

A maté ital számos biológiai aktivitással rendelkezik, amely többek között a magas polifenoltartalmának köszönhető. A fának a levele természetes módon tartalmaz 24 különböző vitamint és ásványi anyagot, 15 különböző aminosavat és bőséges mennyiségű antioxidánst, valamint csersavat, nyomelemeket, klorofillt és flavonoidokat.

1. Ásványi anyagok

Ásványi anyagai a kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán, amelyek különösen fontosak az emberi anyagcsere- és fejlődési folyamataihoz. A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet számára, mivel előállítani nem tudjuk őket, ezért fontos a változatos, vitaminokban gazdag étrend fogyasztása. A maté tartalmazza az A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- , B5-, B-komplex vitaminokat.

Kiemelendően magas antioxidánstartalmának, és ezzel arányosan magas polifenoltartalmának köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a szervezetre káros szabad gyökökkel szemben, ezáltal csökkentheti a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések előfordulását. Az antioxidánstartalma lényegesen meghaladja a zöld teában található mennyiséget – 1g yerba maté 92mg klorogénsavat tartalmaz.

A maté tea ugyanakkor önmagában nem tartalmaz olyan hatóanyagot, nyomelemet, amely más élelmiszerekben ne lenne megtalálható, vagy kiegyensúlyozott táplálkozással, normál étrend mellett ne juthatnánk hozzá. Előnye abban rejlik, hogy a maté tea nagyobb koncentrációban sokféle mikro- és makroelemet is tartalmaz.

2. Élénkítő hatás

Jól ismert serkentőket – koffeint, teofillint és teobromint – tartalmaz, amelyek megtalálhatóak a teában, kávéban és a csokoládéban is. A koffeintartalma a kávénál alacsonyabb, de magasabb a zöld teánál, valamint alacsonyabb a tannintartalma. Ellentétben a kávéval, a yerba maté nem olajos és savképző, így kevésbé valószínű, hogy gyomorsavat vált ki.

3. Szerepe a testsúlycsökkentésben

A maté tea népszerűségének gyors növekedése leginkább a testsúlycsökkentésben játszott szerepének köszönhető. Elhízott egereken végzett tanulmányok jelentős testsúly, vér-glükózszint és inzulin rezisztencia csökkenést mutattak, amelyet később humán vizsgálatok is igazoltak. A maté fogyasztása jelentősen késlelteti a gyomor kiürülését, akadályozza a koleszterin-metabolizmusát és késlelteti a zsír felszívódását, ezáltal tovább tart a gyomor teltségérzete, ami csökkenti a nassolási vágyat. Az energiafokozó hatása révén (koffein, teobromin, teofillin) növeli a sportteljesítményt, több kalóriát és zsírt égethetünk el, ezáltal elősegítheti a diéták hatékonyságát.

A yerba maté komplex módon biztosít a szervezet számára szükséges tápanyagokat, ezáltal hasznos része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Jótékony hatásai és magas tápanyagtartalma ellenére szükséges a mértékletesség betartása, és ajánlott kikérni az orvos véleményét a krónikus betegségben szenvedők, valamint rendszeres gyógyszerszedők esetében.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!