Menü

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

A hátrahajló méh nem betegség, hanem a méh elhelyezkedésének egy anatómiai változata, mely a nők 20-25%-át érinti. A méh egy körte alakú, üreges, izmos szerv, mely a méhnyakkal kapcsolódik a hüvelyhez.

A méh elhelyezkedése

A méhtest a nők nagy részénél a méhnyakhoz képest körülbelül 45%-kal előrehajlik, de ettől gyakran akadnak eltérések. Van, akinek jobban előredől a méhe, van, akinek szinte egyenes pozícióban helyezkedik el, illetve van, akinek hátradől. Ez utóbbi pozíciót hívják hátrahajló méhnek, ilyenkor a méhnyak az elülső hüvelyfal felé mutat, a méh test pedig a végbél irányába hajlik. Amennyiben a hátrahajló méh alkati sajátosság, és nem társul mellé valamilyen nőgyógyászati probléma, semmilyen negatív hatása nincs sem a terhességre, sem a teherbeesésre!

Hogyan ismerhető fel a hátrahajló méh?

A hátrahajló méh diagnózisa általában egy rutin kismedencei vizsgála, vagy ultrahang során derül ki. Gyakori probléma, hogy az orvosok szimplán közlik a diagnózist, magyarázat nélkül, vagy megijesztik a pácienst azzal, hogy nehezen eshet teherbe. Ez a nézet azonban elavult!

Okozhat-e a hátrahajló méh tüneteket?

A legtöbb nőnek, akinek hátrahajló méhe van, semmilyen erre utaló tünete nincsen. Ritkább esetben a következő tünetekről számolnak be:

Fájdalom szexuális együttlét közben, melyet leggyakrabban akkor tapasztalnak, ha a nő van felül

Fájdalmasabb menstruáció

Ritkán tampon felhelyezési nehézségek

A hátrahajló méh okai

A hátrahajló méh gyakran alkati, öröklött sajátosság. Ilyen esetekben a hátrahajló méh sem a teherbeesés, sem a terhesség során nem okoz semmilyen problémát. Ugyanakkor előfordul, hogy egyéb okok miatt változik meg a méh pozíciója.

Ilyen okok lehetnek:

Korábbi gyulladások következményeként hegszövet jött létre, mely összeforrhat más anatómiai képletekkel

Endometriosis: a ményálkahártya kóros elburjánzása, mely összenőve a medencében található anatómiai képletekkel a méhet egy hátrafelé hajló pozícióba húzza

Mióma: ez a jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás eltolhatja a méhet hátsó pozícióba

Régebbi kismedencei műtét: szintén hegesedést okozhat

Korábbi terhesség(ek): Bizonyos esetekben a méhet tartó szalagok túlzottan megnyúlnak a terhesség alatt, és nem húzódnak eléggé össze. Emiatt a méh pozíciója megváltozhat.

Ha a fent ismertetett okoból a méh hegesedése következik be, és összenő a környező szövetekkel, letapadt méhről beszélünk. Sajnos ebben az esetben kisebb műtéttel korrekcióra van szükség.

A hátrahajló méh veszélyei

A retroflexio akkor okozhat problémát, ha a hüvely tartóereje meggyengül. Ez megtörténhet terhesség után, nagy terhelés vagy kóros túlsúly esetén. Ilyenkor a méhszáj megereszkedik, lejjebb kerül és úgynevezett méhsüllyedés alakulhat ki. De erre is van megoldás!

A probléma megelőzésére és kezelésére (általában egyébként is minden nőnek) javasolt medencefenék erősítő Kegel gyakorlatokat végezni, vagy bejelentkezni intimtornára.

Ha csak a következő két gyakorlatot végzed rendszeresen, máris sokat tettél az egészségedért!

Feküdj a hátadra, a térdek legyenek behajlítva, a lábfejek a talajon. Lassan húzd az egyik térded a mellkasodra, finom nyomást gyakorolva rá. Tartsd ezt a pozíciót majd válts lábat!

Feküdj a hátadra, a karjaidat tartsd lazán magad mellett. Szívd be a levegőt és ezzel együtt emeld fel a fenekedet a talajról. Tartsd meg, majd engedd le. 10-15 ismétlés szükséges Reméljük, sikerült egy kicsit eloszlatni az aggodalmadat!

A memória javítása természetes anyagokkal

Mindenkivel előfordult már, hogy „leblokkolt az agya”, például egy vizsgaidőszakban hiába próbálta felidézni a tanultakat, vagy fáradtság, túlhajszoltság miatt elfelejtette, hová tette a dolgokat, kivel mit beszélt meg, milyen tennivalókat kell intéznie, vagy nehezen emlékszik vissza a közelmúlt eseményeire. Időskorban is csökkenhet az agy kapacitása, a memória hatékonysága, de ez sem kell, hogy törvényszerű legyen.

Körömerősítő vitaminok természetes formában

A helytelen táplálkozás, a kimerültség, a stressz és a gyakran változó időjárás is befolyásolhatja a körmök kinézetét és egészséges fejlődését. Lakkok és tabletták formájában a körömerősítő vitamin szolgálhat segítségül, hogy táplálja és megerősítse a szerkezetét.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.