Menü

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Az oxidatív stressz szerepet játszhat a metabolikus szindróma, az érelmeszesedés, az elhízás, a cukorbetegség, a demencia, a daganatos megbetegedések, az ízületi gyulladások és a csontritkulás kialakulásában.

Azzal, hogy az utóbbi évtizedekben számottevően megnőtt a várható élettartam, meggyarapodtak az életkor előrehaladtával fellépő betegségek is, mint ahogyan a fenti felsorolás ezt jól példázza. Ezek többsége azonban egyáltalán nem eleve elrendelt, hanem tudatosabb életvitellel megelőzhető, illetve jelentősen enyhíthető.

Gyógyító színek

Közel 600 féle karotinoidot azonosítottak már a természetben, ezek különböző funkciókért felelősek. Közülük kb. 50 van jelen általában az emberek étrendjében, elsősorban az erősen pigmentált zöldségek és gyümölcsök formájában. A karotinoidok rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt, az életkor előrehaladtával járó állapotok, betegségek súlyosbodását, valamint elősegíti az egészséges élettartam meghosszabbítását.

Bánjunk velük kíméletesen

A karotinoidokat nem érdemes erőteljes hőhatásnak kitenni, mivel károsodásokat szenvednek, viszont a kíméletes konyhatechnológiai eljárások alkalmazása után viszonylag jó formában juthatunk hozzájuk, sőt, még meg is növeljük a hozzáférhetőség és a hasznosulás hatásfokát. Biológiai hasznosulásuk és felszívódásuk mértékét fokozza az egyidejűleg fogyasztott jó minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt zsiradékféle. Enélkül azonban szinte elhanyagolható az értékük, pl.: a sárgarépa béta- karotinjának felszívódása sokkal jobb párolva, mint nyersen magában elrágcsálva. Sok más tényező is befolyásolja, hogy mennyit képes belőlük a test magáévá tenni, mint pl.: nem, életkor, fertőzések, felszívódási zavarok és egyes gyógyszerek.

Fontosak a prevencióban

A szem egyes sejtjei különösen érzékenyek az oxidatív stresszre. A karotinoidokban - különösen a luteinben és a zeaxantinban - gazdag étrend látásvédő hatású, jelentős védelmet jelent ugyanis a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció megelőzésében. Az antioxidáns hatású pigmentek továbbá elnyelik a rövid hullámhosszú és nagy energiájú kék fényt, és ezt követően megvédik a retinát a fotokémiai károsodásoktól.

A karotinoidok rendszeres bevitele összefügg a szellemi képességek minél tovább történő megőrzésével, javítják a memóriát, megakadályozzák a kognitív hanyatlást.

Megelőzik az oxidatív stressz által kiváltott betegségeket, köztük a kardiovaszkuláris betegségeket. A lutein megvédi a szívizmot az iszkémiás sérülésektől, csökkenti az LDL- szintet és az érelmeszesedést, valamint a koszorúérbetegség és a sztrók előfordulásának rizikóját. A likopin szintén előnyös a szív és az érrendszer védelmében: csökkenti az LDL koleszterinszintet, a gyulladásos reakciókat, a kardiovaszkuláris és bizonyos daganatos megbetegedések előfordulásának kockázatát.

Az oxidatív stressz a maga módján hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Az erős antioxidáns hatással bíró asztaxantin jelentős szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, mivel csökkenti a vércukorszintet, és a fukoxantinnal valamint a béta- karotinnal karöltve csökkentik a II- es típusú diabétesz kialakulásának lehetőségét. A karotinoidok az oxidatív stressz csökkentése által közvetve megakadályozzák a csontritkulás kialakulását, növelik a csontsűrűséget, és védik a csontállomány egészségét.

Tehát a karotinoidok azon túl, hogy pazar színekkel gazdagítják a táplálékainkat, rendkívül figyelemre méltó védő-, és gyógyhatásokkal is rendelkeznek. Egészségünk megőrzése érdekében fontos mindennapjaink részévé tenni a fogyasztásukat, mivel képesek meghosszabbítani a problémamentes életszakaszunkat. Amit ma megtehetünk, ne halasszuk holnapra.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.