Menü

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Az oxidatív stressz szerepet játszhat a metabolikus szindróma, az érelmeszesedés, az elhízás, a cukorbetegség, a demencia, a daganatos megbetegedések, az ízületi gyulladások és a csontritkulás kialakulásában.

Azzal, hogy az utóbbi évtizedekben számottevően megnőtt a várható élettartam, meggyarapodtak az életkor előrehaladtával fellépő betegségek is, mint ahogyan a fenti felsorolás ezt jól példázza. Ezek többsége azonban egyáltalán nem eleve elrendelt, hanem tudatosabb életvitellel megelőzhető, illetve jelentősen enyhíthető.

Gyógyító színek

Közel 600 féle karotinoidot azonosítottak már a természetben, ezek különböző funkciókért felelősek. Közülük kb. 50 van jelen általában az emberek étrendjében, elsősorban az erősen pigmentált zöldségek és gyümölcsök formájában. A karotinoidok rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt, az életkor előrehaladtával járó állapotok, betegségek súlyosbodását, valamint elősegíti az egészséges élettartam meghosszabbítását.

Bánjunk velük kíméletesen

A karotinoidokat nem érdemes erőteljes hőhatásnak kitenni, mivel károsodásokat szenvednek, viszont a kíméletes konyhatechnológiai eljárások alkalmazása után viszonylag jó formában juthatunk hozzájuk, sőt, még meg is növeljük a hozzáférhetőség és a hasznosulás hatásfokát. Biológiai hasznosulásuk és felszívódásuk mértékét fokozza az egyidejűleg fogyasztott jó minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt zsiradékféle. Enélkül azonban szinte elhanyagolható az értékük, pl.: a sárgarépa béta- karotinjának felszívódása sokkal jobb párolva, mint nyersen magában elrágcsálva. Sok más tényező is befolyásolja, hogy mennyit képes belőlük a test magáévá tenni, mint pl.: nem, életkor, fertőzések, felszívódási zavarok és egyes gyógyszerek.

Fontosak a prevencióban

A szem egyes sejtjei különösen érzékenyek az oxidatív stresszre. A karotinoidokban - különösen a luteinben és a zeaxantinban - gazdag étrend látásvédő hatású, jelentős védelmet jelent ugyanis a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció megelőzésében. Az antioxidáns hatású pigmentek továbbá elnyelik a rövid hullámhosszú és nagy energiájú kék fényt, és ezt követően megvédik a retinát a fotokémiai károsodásoktól.

A karotinoidok rendszeres bevitele összefügg a szellemi képességek minél tovább történő megőrzésével, javítják a memóriát, megakadályozzák a kognitív hanyatlást.

Megelőzik az oxidatív stressz által kiváltott betegségeket, köztük a kardiovaszkuláris betegségeket. A lutein megvédi a szívizmot az iszkémiás sérülésektől, csökkenti az LDL- szintet és az érelmeszesedést, valamint a koszorúérbetegség és a sztrók előfordulásának rizikóját. A likopin szintén előnyös a szív és az érrendszer védelmében: csökkenti az LDL koleszterinszintet, a gyulladásos reakciókat, a kardiovaszkuláris és bizonyos daganatos megbetegedések előfordulásának kockázatát.

Az oxidatív stressz a maga módján hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Az erős antioxidáns hatással bíró asztaxantin jelentős szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, mivel csökkenti a vércukorszintet, és a fukoxantinnal valamint a béta- karotinnal karöltve csökkentik a II- es típusú diabétesz kialakulásának lehetőségét. A karotinoidok az oxidatív stressz csökkentése által közvetve megakadályozzák a csontritkulás kialakulását, növelik a csontsűrűséget, és védik a csontállomány egészségét.

Tehát a karotinoidok azon túl, hogy pazar színekkel gazdagítják a táplálékainkat, rendkívül figyelemre méltó védő-, és gyógyhatásokkal is rendelkeznek. Egészségünk megőrzése érdekében fontos mindennapjaink részévé tenni a fogyasztásukat, mivel képesek meghosszabbítani a problémamentes életszakaszunkat. Amit ma megtehetünk, ne halasszuk holnapra.

A memória javítása természetes anyagokkal

Mindenkivel előfordult már, hogy „leblokkolt az agya”, például egy vizsgaidőszakban hiába próbálta felidézni a tanultakat, vagy fáradtság, túlhajszoltság miatt elfelejtette, hová tette a dolgokat, kivel mit beszélt meg, milyen tennivalókat kell intéznie, vagy nehezen emlékszik vissza a közelmúlt eseményeire. Időskorban is csökkenhet az agy kapacitása, a memória hatékonysága, de ez sem kell, hogy törvényszerű legyen.

Körömerősítő vitaminok természetes formában

A helytelen táplálkozás, a kimerültség, a stressz és a gyakran változó időjárás is befolyásolhatja a körmök kinézetét és egészséges fejlődését. Lakkok és tabletták formájában a körömerősítő vitamin szolgálhat segítségül, hogy táplálja és megerősítse a szerkezetét.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.