Menü

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Az első kávé nélküli napok valóban nehezek

Általában akkor jövünk rá, milyen erősen függünk a kávétól, amikor megpróbáljuk elhagyni az életünkből. Kávé nélkül valóban nehezek az első napok. Álmosak vagyunk, leesik a vérnyomásunk, fáj a fejünk – ám ezek csak átmeneti kellemetlenségek, ha ezen túljutunk, egy idő után el fog múlni a kávé utáni vágy. Fogd fel úgy, hogy elvonási tünetekkel birkózól, és ezekben a napokban igyekezz sokat pihenni, és igyál a szokottnál is több folyadékot.

Máshogy is fel lehet töltődni

Az álmosság és a kávé hiányában fellépő kimerültség érdekes felismeréseket is hozhat. Lehet, hogy kiderül, hogy korábban kellene lefeküdnöd esténként, mert a kávé csak a krónikus alváshiány tüneteit csökkentette. Lehet, hogy új reggeli rutinra van szükséged: egy pohár citromos víz, egy langyos zuhany, vagy pár nyújtó gyakorlat segíthet, hogy kávé nélkül is felfrissülj. De az is lehet, hogy egyszerűen rájössz: eddig túlterhelted magad, ezért érezted folyton szükségét, hogy koffeinnel pörgesd a szervezeted. Ilyenkor nincs más megoldás, le kell venned pár feladatot a saját válladról.

Ilyen az élet kávé nélkül

A kávé feladása után sokan tapasztalják, hogy – ha elmúltak a kezdeti kellemetlen tünetek – jobban alszanak, és kipihentebben ébrednek. Aki elhagyja a kávét, elkezdi tudatosabban élni az életét. Rájön, mikor követel a teste pihenést, és a fáradtság tüneteit nem egy újabb adag koffeinnel nyomja el. Van, aki később újra megenged magának egy kis koffeint – egy kevés csokoládé, kóla vagy tea formájában, de már nem az automatizmus vezeti, hanem valóban akkor iszik ilyet, amikor nem lát más megoldást. Másnap pedig igyekszik más módszerekkel, például elegendő pihenéssel, testmozgással, energiát adó gyümölcsökkel és más egészséges ételekkel feltölteni az energiaraktárakat.

Nem érdemes túladagolni

A koffeinről egyre több kutatás bizonyítja be, hogy nem olyan ártalmas, mint amilyennek korábban hittük, sőt, egészségügyi előnyei is vannak a fogyasztásának. Ám sokan vannak, akiknek egyszerűen nem tesz jót: fellángolhat tőle az ekcémájuk, remeg a gyomruk, vagy rosszabbodnak a szorongásos tüneteik a koffein hatására. Sokan vannak, akiknek a délutáni kávé az esti alvásába is belezavar, így reggel még kimerültebben ébrednek, és újabb kávéra van szükségük, hogy egyáltalán elinduljon a napjuk. Ráadásul a koffeinhez hozzá lehet szokni, egyre nagyobb adagra van szükséged belőle, hogy ugyanazt az ébresztő hatást elérd. Épp ezért nem árt néha lejjebb adni az adagot, hogy ne érezd egyre rosszabbul magad nélküle, és ne kelljen eljutnod a túladagolásig, hogy egyáltalán érezz valamit a hatására.

Érdekesség, de több érintett is depresszióról, szorongásról, szédülésről, náthához hasonló szimptómákról, hangulatingadozásról számolt be, miután lemondott a kávéról. Szerencsére az áldatlan állapot nem tart sokáig: a szakértők szerint a koffeinmegvonáshoz köthető panaszok nagy része kb. két napig áll fent, és a többi is elmúlik egy-két héten belül.

Pozitívum ugyanakkor, hogy a kávémentességnek köszönhetően idővel szebb lehet a mosolyunk. A kávé ugyanis amellett, hogy elszínezheti a fogakat, savassága miatt károsíthatja a fogzománcot, és így számos probléma, például lyukak megjelenése, előidézője lehet.

A memória javítása természetes anyagokkal

Mindenkivel előfordult már, hogy „leblokkolt az agya”, például egy vizsgaidőszakban hiába próbálta felidézni a tanultakat, vagy fáradtság, túlhajszoltság miatt elfelejtette, hová tette a dolgokat, kivel mit beszélt meg, milyen tennivalókat kell intéznie, vagy nehezen emlékszik vissza a közelmúlt eseményeire. Időskorban is csökkenhet az agy kapacitása, a memória hatékonysága, de ez sem kell, hogy törvényszerű legyen.

Körömerősítő vitaminok természetes formában

A helytelen táplálkozás, a kimerültség, a stressz és a gyakran változó időjárás is befolyásolhatja a körmök kinézetét és egészséges fejlődését. Lakkok és tabletták formájában a körömerősítő vitamin szolgálhat segítségül, hogy táplálja és megerősítse a szerkezetét.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.