Menü

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, hiszen ahogy a legkisebbeket megérinti az ünnep, az semmihez sem hasonlítható, azonban kicsikkel az ünnepvárás – háromgyerekes anyukaként tudom - cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen.

A karácsonyvárás kisgyerekkel mindig a közös készülődésről szólnak és arról, hogyan lehet őket is bevonni a folyamatokba, úgy, mint közös ajándékkészítés, karácsonyi képeslapok rajzolása a nagyinak, színezés, dekorációkészítés, karácsonyfadíszek gyártása, hóemberek rajzolása, ragasztása, mézeskalács sütése, ők nagyon élvezik ezeket a közös tevékenységeket, s az ünnep hangulata, a várakozás izgalma ezzel már elő is van készítve.

Az ünnep eljövetelekor elsődleges feladat a karácsonyfa atombiztossá tétele, mondhatnám viccesen.

Idén lett egyéves a kisfiam, bizony igencsak „kártevő” korszakába lépett, semmi sincs tőle biztonságban, ezért számtalan dologra figyelni kell, hogy megelőzzük az apróbb baleseteket, károkat. A kicsik ilyenkor megbabonázva nézik a fenyőt, a ragyogó díszeket, csillogó csecsebecséket, csörgő-zörgő szaloncukrokat.

Amíg nincs gyerekünk, bele sem gondolunk, hogy ilyenkor egy pici gyerekre mennyi veszély leselkedik, s rájuk nekünk felnőtteknek kell vigyáznunk.

A tűlevelek szúrnak, a díszek törnek, a konnektor veszélyes, a fát magára ránthatja.

A fenyőt érdemes magas asztalra, komódra tenni, vagy kikötni, rögzíteni, nehogy a kicsire dőljön.

Számos veszélyt rejt a fenyőfa, de kis odafigyeléssel megkímélhetjük magunkat és a babát attól, hogy az ügyeleten kelljen kikötni.

A díszítésben talán nem most jön el a legdrágább és legféltettebb családi sokéves üvegdíszek használata, törekedjünk a natúr díszítésre, kevésbé törékeny díszekkel, vagy papír dekorációval. Nagyon szép fa-, illetve szalmából font díszeket lehet kapni, a toboz és a dió is ünnepi hangulatot kölcsönöz a fenyőnek. A kényesebb, törékenyebb díszeket tegyük a kicsi számára elérhetetlen magasságba.

A szaloncukrokat se érjék el, nehogy a hozzátáplálás sorrendje felülíródjon a fáról lógó habkarikák, mézeskalácsok és szaloncukrok miatt, de ez még a kisebb gond, a félrenyelés veszélye már annál nagyobb!

Gyakori, hogy az ügyeletet égéssérülésekkel, forrázások miatt keresik fel a szülők ünnepek alatt. A gyerekeknek nem lenne szabad a tűzhely, sütő közelében tartózkodniuk, mert könnyen megvan a baj.

Karácsonykor sokan dekorálják az otthonukat gyertyákkal, szép asztalterítővel azonban egy lelógó asztalterítő hatalmas veszélyforrás a kicsik számára. Figyeljünk erre és soha egy pillanatra sem hagyjuk egyedül a gyereket.

A babákat az ünnepi forgatag, jövés menés, rengeteg új inger nyűgössé teheti, a villogó izzósor és a megannyi csillogás fárasztja őket, ezzel mindenképp számolni kell. Ünnepek alatt a gyerekek napirendje teljesen felborul, több helyre utaznak vagy sokan jönnek hozzájuk látogatóba. A túl nagy zaj, a sok ember kimeríti a gyerekeket, stresszesek lesznek ettől. A stresszmentes karácsonyról azonban már egy másik cikkben fogok írni. Jó ünnepi készülődést kívánok mindenkinek!

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el. Melyek a mérgező és a kisgyerekek szempontjából veszélyes növényeink?

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?