Menü

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, hiszen ahogy a legkisebbeket megérinti az ünnep, az semmihez sem hasonlítható, azonban kicsikkel az ünnepvárás – háromgyerekes anyukaként tudom - cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen.

A karácsonyvárás kisgyerekkel mindig a közös készülődésről szólnak és arról, hogyan lehet őket is bevonni a folyamatokba, úgy, mint közös ajándékkészítés, karácsonyi képeslapok rajzolása a nagyinak, színezés, dekorációkészítés, karácsonyfadíszek gyártása, hóemberek rajzolása, ragasztása, mézeskalács sütése, ők nagyon élvezik ezeket a közös tevékenységeket, s az ünnep hangulata, a várakozás izgalma ezzel már elő is van készítve.

Az ünnep eljövetelekor elsődleges feladat a karácsonyfa atombiztossá tétele, mondhatnám viccesen.

Idén lett egyéves a kisfiam, bizony igencsak „kártevő” korszakába lépett, semmi sincs tőle biztonságban, ezért számtalan dologra figyelni kell, hogy megelőzzük az apróbb baleseteket, károkat. A kicsik ilyenkor megbabonázva nézik a fenyőt, a ragyogó díszeket, csillogó csecsebecséket, csörgő-zörgő szaloncukrokat.

Amíg nincs gyerekünk, bele sem gondolunk, hogy ilyenkor egy pici gyerekre mennyi veszély leselkedik, s rájuk nekünk felnőtteknek kell vigyáznunk.

A tűlevelek szúrnak, a díszek törnek, a konnektor veszélyes, a fát magára ránthatja.

A fenyőt érdemes magas asztalra, komódra tenni, vagy kikötni, rögzíteni, nehogy a kicsire dőljön.

Számos veszélyt rejt a fenyőfa, de kis odafigyeléssel megkímélhetjük magunkat és a babát attól, hogy az ügyeleten kelljen kikötni.

A díszítésben talán nem most jön el a legdrágább és legféltettebb családi sokéves üvegdíszek használata, törekedjünk a natúr díszítésre, kevésbé törékeny díszekkel, vagy papír dekorációval. Nagyon szép fa-, illetve szalmából font díszeket lehet kapni, a toboz és a dió is ünnepi hangulatot kölcsönöz a fenyőnek. A kényesebb, törékenyebb díszeket tegyük a kicsi számára elérhetetlen magasságba.

A szaloncukrokat se érjék el, nehogy a hozzátáplálás sorrendje felülíródjon a fáról lógó habkarikák, mézeskalácsok és szaloncukrok miatt, de ez még a kisebb gond, a félrenyelés veszélye már annál nagyobb!

Gyakori, hogy az ügyeletet égéssérülésekkel, forrázások miatt keresik fel a szülők ünnepek alatt. A gyerekeknek nem lenne szabad a tűzhely, sütő közelében tartózkodniuk, mert könnyen megvan a baj.

Karácsonykor sokan dekorálják az otthonukat gyertyákkal, szép asztalterítővel azonban egy lelógó asztalterítő hatalmas veszélyforrás a kicsik számára. Figyeljünk erre és soha egy pillanatra sem hagyjuk egyedül a gyereket.

A babákat az ünnepi forgatag, jövés menés, rengeteg új inger nyűgössé teheti, a villogó izzósor és a megannyi csillogás fárasztja őket, ezzel mindenképp számolni kell. Ünnepek alatt a gyerekek napirendje teljesen felborul, több helyre utaznak vagy sokan jönnek hozzájuk látogatóba. A túl nagy zaj, a sok ember kimeríti a gyerekeket, stresszesek lesznek ettől. A stresszmentes karácsonyról azonban már egy másik cikkben fogok írni. Jó ünnepi készülődést kívánok mindenkinek!

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.