Menü

Sütés nélküli kávés finomság gyorsan

Hétvégi ebéd után nagyon jól tud esni egy kávés édesség. Válogass kedvedre: a habkönnyű tiramisutól kezdve, keksztekercsen át a kávés kókuszgolyóig itt mindent megtalálsz!

Hamis tiramisu

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg babapiskóta
1 dl tej
2 dl feketekávé
0.5 dl rum
5 dkg cukrozatlan kakaópor

A krémhez

7 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tasak pudingpor (vagy tiramisu krémpor)
2 dl habtejszín (vagy hulala)
0.5 dl rum

Elkészítés

A tésztához: Megfőzzük a feketekávét, és összekeverjük a rummal és a tejjel. Ebben forgatjuk meg egy pillanatra a babapiskótákat. A tészta minőségétől függ, meddig kell áztatni. (Én épphogy csak belemártottam a két végét.)

Az 5 dl tejből szokásos módon pudingot főzünk. A tiramisu krémport 2 dl hideg tejjel jól kikeverjük, hogy krémes állagú legyen, és ehhez adjuk a rumot. A tejszínt habbá verjük.
Ezt követően a kihűlt pudingot a tiramisu krémet összekeverjük, majd a tejszínhabot is hozzáadjuk.
A tiramisut tehetjük tortaformába, melyet előtte kifolpack-ozunk, vagy egy négyszögletes tálba. (Én az utóbbit választottam.)
A tál aljába piskótát teszünk, arra egy réteg krémet, és ezt megszórjuk kakaóporral. (Én nem szórtam meg.) Addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalóink, de arra ügyeljünk, hogy a tetejére krém kerüljön.
Hűtőszekrénybe helyezzük 3-4 órára. Ha tortaformába rakjuk, kiborítjuk óvatosan egy tálcára, megszórjuk kakaóporral, és szeleteljük. Ha tálba készítettük, ugyanúgy megszórjuk, és kanállal szedjük, mint a somlói galuskát. (Én a tálból is nagyon szépen tudtam szeletelni.)

Keksztekercs

Hozzávalók

Tészta

500 g háztartási keksz
4 ek porcukor
40 ml feketekávé (2 fél csészényi)
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál víz (kézmeleg, ha nem elég gyúrható a tészta)

Krém

200 g margarin
5 ek porcukor

Összeállítás

Elkészítés

Tészta

A fél kiló kekszet ledaráljuk vagy már darálva vesszük. Ehhez hozzáadjuk a kakaóport, majd felöntjük feketekávéval, minél melegebben, mert a tészta melegen nyújtható. Ha nem elég gyúrható, akkor meleg vízzel lágyítjuk a tésztát.
Állni hagyjuk, közben megcsináljuk a vajkrémet.

Krém

A szobahőmérsékletű vajat habverővel felverjük, és hozzáadagoljuk a cukrot addig, míg az elegy nem lesz habos.

Összeállítás

A tésztát kinyújtjuk alufólián, és rákenjük a vajkrémet egyenletesen, majd szorosan feltekerjük.
Ezek után fél óra hűtést igényel, majd máris ehető.

Amarettós golyók

Hozzávalók

A golyókhoz

40 dkg háztartási keksz (darálva)
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
20 dkg porcukor
1.5 dl feketekávé (lehet, többet vesz fel)
1 ek amarettó

A forgatáshoz

4 ek kókuszreszelék
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 marék dió (darált)

Elkészítés

A golyókhoz

A kekszet ledaráljuk. A kakaóporral, feketekávéval, likőrrel, porcukorral összegyúrjuk (ne legyen túl kemény, mert akkor száraz lesz). Ha szükséges, kevés kávéval pótoljuk.
Golyókat formázunk. Kakaóporba, darált dióba, kókuszreszelékbe forgatjuk. Tálcára pakoljuk, hűtőben kihűtjük. Jó étvágyat!

Mézes-csokis zabpelyhes golyó

Hozzávalók

20 dkg zabpehely (apró)
5 dkg vaj
0.5 dl feketekávé
1 dl tej (bő)
4 ek méz
4 dkg dió (darált)
2 ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg fehér csokoládé
0.5 dl habtejszín
10 dkg kókuszreszelék (+ 2 evőkanál)

Elkészítés: Egy edényben felforrósítjuk a tejet a vajjal és a kávéval. Egy másik edényben vízgőz felett felolvasztjuk a tejszínnel a csokoládét. A zabpelyhet összeforgatjuk a dióval, kakaóporral, 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd hozzáadjuk a mézet, a forró, tejes keveréket és az olvasztott csokoládét. Egy fakanállal jól összeforgatjuk.

Ezután hűlni hagyjuk, közben a zabpehely is megszívja magát, és kissé megpuhul, valamint formázhatóvá válik. Ha kissé lágy lenne, kevés piskótamorzsát adhatunk hozzá.

Végül vizes kézzel kb. 1 dkg-os golyókat formálunk belőle, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. A kész golyókat hidegre tesszük, hogy jól lehűljenek.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!