A reishi gomba jótékony hatásai
- Dátum: 2021.11.25., 04:56
- Udvari Fanni
- antioxidáns, egészség, immunrendszer, kimerültség, koleszterin, reishi gomba, sejt, szervezet, táplálékkiegészítő, vércukorszint
A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.
A reishi egy olyan gombafajta, amelyet más néven Ganoderma lucidum és lingzhi néven ismernek, és amely Ázsia forró és párás területein található. A reishi hosszú ideje a keleti gyógyászat egyik legkeresetebb hozzávalója. A gombában olyan molekulák találhatóak, mint a triterpenoidok, poliszacharidok és peptidoglikánok, amelyeknek a gomba jótékony egészségügyi hatásait köszönheti. Habár a gombákat általában frissen fogyasztjuk, az sem ritka, hogy a belőlük készült port vagy kivonatot vásároljuk meg, amely esetleg könnyebben elérhető a boltokban és ugyanúgy tartalmazza ezeket a speciális molekulákat. Mind a por, mind a kivonat biztonsággal fogyasztható, mivel korábban már mindkettőt vizsgálták a sejteken, állatokon és embereken végzett kutatások során.
Erősíti az immunrendszert
A reishi egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy erősíti az immunrendszert. Habár a kutatók még mindig nem értik teljesen a működését, az in vitro (azaz kémcsőben végzett) kutatások során kimutatták, hogy a reishi jó hatással van a fehérvérsejtekben lévő génekre, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében. Mi több, a kutatások során azt is megállapították, hogy a reishi bizonyos formában fogyasztva megváltoztathatja a gyulladást továbbító pályák működését a fehérvérsejtekben. A daganatos betegeken végzett kutatások során bebizonyították, hogy a gombában lévő molekulák növelhetik a fehérvérsejtek egy típusának aktivitását, amelyeket természetes ölősejteknek nevezünk. A természetes ölősejtek a szervezetben képesek felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel és a rákkal is.
Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik
Sokan fogyasztják a reishi gombát potenciális rákölő tulajdonságai miatt. Sőt, az egyik, több mint 4000 mellrák-túlélő bevonásával készült tanulmány elkészítése során a kutatók azt állapították meg, hogy a résztvevők körülbelül 59 százaléka fogyasztott reishi gombát. Ezen kívül számos in vitro (kémcsőben végzett) vizsgálat során bebizonyították azt is, hogy a reishi fogyasztása elősegítheti a rákos sejtek pusztulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen kutatások eredményei még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a gomba ugyanolyan fokú hatékonysággal hat az emberi vagy az állati szervezetre is. A reishi gomba szerepét a végbélrákkal kapcsolatban is vizsgálták, méghozzá hogy képes-e megakadályozni annak kialakulását, vagy képes-e a már meglévő rákos megbetegedéssel felvenni a harcot.
Stabilizálja a vércukorszintet
Számos, állatokon történt vizsgálat során kiderült, hogy a reishi gombában található molekulák csökkentik a vércukorszintet. Továbbá, néhány embereken végzett előzetes kutatás hasonló eredményekről számolt be. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatások többsége nem támasztotta alá a reishi ezen jótékony hatását. Miután több száz résztvevő adatait értékelték ki, a kutatók nem találtak egyértelmű kapcsolatot a reishi gomba és az éhgyomri vércukorszint között. Vegyes eredmények születtek ugyanis az étkezés után mért vércukorszint alapján. Míg néhány esetben a reishi csökkentette a vércukorszintet, máskor még a placebónál is rosszabbul hatott. Emiatt ebben a témában is további kutatásra van szükség.
Antioxidáns hatású
Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek megakadályozni a sejtkárosodást. Mivel ez igen fontos funkció, elég jelentős az érdeklődés az olyan táplálékok és táplálék-kiegészítők iránt, amelyek növelik az antioxidánsok mennyiségét a szervezetben. Sokan azt állítják, hogy a reishi gomba ilyen célra is nyugodtan felhasználható. Ugyanakkor számos olyan kutatás van, amely során nem regisztráltak jelentős változást a vérben lévő két fontos antioxidáns enzim szintjében, a reishi gomba 4-12 hétig való fogyasztása után sem. A reishi csökkentheti a bizonyos típusúba tartozó rákos daganatok méretét és számát, valamint néhány rákos betegnél az életminőséget is javíthatja.
A legtöbb embereken végzett kutatás szerint a gomba nem javítja a koleszterin-, a vércukor- és az antioxidáns-szintet a szervezetben, de számos esetben hatékonyan javítható vele a kimerültségben vagy depresszióban szenvedő beteg állapota.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.