Menü

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.

A reishi egy olyan gombafajta, amelyet más néven Ganoderma lucidum és lingzhi néven ismernek, és amely Ázsia forró és párás területein található. A reishi hosszú ideje a keleti gyógyászat egyik legkeresetebb hozzávalója. A gombában olyan molekulák találhatóak, mint a triterpenoidok, poliszacharidok és peptidoglikánok, amelyeknek a gomba jótékony egészségügyi hatásait köszönheti. Habár a gombákat általában frissen fogyasztjuk, az sem ritka, hogy a belőlük készült port vagy kivonatot vásároljuk meg, amely esetleg könnyebben elérhető a boltokban és ugyanúgy tartalmazza ezeket a speciális molekulákat. Mind a por, mind a kivonat biztonsággal fogyasztható, mivel korábban már mindkettőt vizsgálták a sejteken, állatokon és embereken végzett kutatások során.

Erősíti az immunrendszert

A reishi egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy erősíti az immunrendszert. Habár a kutatók még mindig nem értik teljesen a működését, az in vitro (azaz kémcsőben végzett) kutatások során kimutatták, hogy a reishi jó hatással van a fehérvérsejtekben lévő génekre, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében. Mi több, a kutatások során azt is megállapították, hogy a reishi bizonyos formában fogyasztva megváltoztathatja a gyulladást továbbító pályák működését a fehérvérsejtekben. A daganatos betegeken végzett kutatások során bebizonyították, hogy a gombában lévő molekulák növelhetik a fehérvérsejtek egy típusának aktivitását, amelyeket természetes ölősejteknek nevezünk. A természetes ölősejtek a szervezetben képesek felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel és a rákkal is.

Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Sokan fogyasztják a reishi gombát potenciális rákölő tulajdonságai miatt. Sőt, az egyik, több mint 4000 mellrák-túlélő bevonásával készült tanulmány elkészítése során a kutatók azt állapították meg, hogy a résztvevők körülbelül 59 százaléka fogyasztott reishi gombát. Ezen kívül számos in vitro (kémcsőben végzett) vizsgálat során bebizonyították azt is, hogy a reishi fogyasztása elősegítheti a rákos sejtek pusztulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen kutatások eredményei még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a gomba ugyanolyan fokú hatékonysággal hat az emberi vagy az állati szervezetre is. A reishi gomba szerepét a végbélrákkal kapcsolatban is vizsgálták, méghozzá hogy képes-e megakadályozni annak kialakulását, vagy képes-e a már meglévő rákos megbetegedéssel felvenni a harcot.

Stabilizálja a vércukorszintet

Számos, állatokon történt vizsgálat során kiderült, hogy a reishi gombában található molekulák csökkentik a vércukorszintet. Továbbá, néhány embereken végzett előzetes kutatás hasonló eredményekről számolt be. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatások többsége nem támasztotta alá a reishi ezen jótékony hatását. Miután több száz résztvevő adatait értékelték ki, a kutatók nem találtak egyértelmű kapcsolatot a reishi gomba és az éhgyomri vércukorszint között. Vegyes eredmények születtek ugyanis az étkezés után mért vércukorszint alapján. Míg néhány esetben a reishi csökkentette a vércukorszintet, máskor még a placebónál is rosszabbul hatott. Emiatt ebben a témában is további kutatásra van szükség.

Antioxidáns hatású

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek megakadályozni a sejtkárosodást. Mivel ez igen fontos funkció, elég jelentős az érdeklődés az olyan táplálékok és táplálék-kiegészítők iránt, amelyek növelik az antioxidánsok mennyiségét a szervezetben. Sokan azt állítják, hogy a reishi gomba ilyen célra is nyugodtan felhasználható. Ugyanakkor számos olyan kutatás van, amely során nem regisztráltak jelentős változást a vérben lévő két fontos antioxidáns enzim szintjében, a reishi gomba 4-12 hétig való fogyasztása után sem. A reishi csökkentheti a bizonyos típusúba tartozó rákos daganatok méretét és számát, valamint néhány rákos betegnél az életminőséget is javíthatja.

A legtöbb embereken végzett kutatás szerint a gomba nem javítja a koleszterin-, a vércukor- és az antioxidáns-szintet a szervezetben, de számos esetben hatékonyan javítható vele a kimerültségben vagy depresszióban szenvedő beteg állapota.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.