Menü

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.

A reishi egy olyan gombafajta, amelyet más néven Ganoderma lucidum és lingzhi néven ismernek, és amely Ázsia forró és párás területein található. A reishi hosszú ideje a keleti gyógyászat egyik legkeresetebb hozzávalója. A gombában olyan molekulák találhatóak, mint a triterpenoidok, poliszacharidok és peptidoglikánok, amelyeknek a gomba jótékony egészségügyi hatásait köszönheti. Habár a gombákat általában frissen fogyasztjuk, az sem ritka, hogy a belőlük készült port vagy kivonatot vásároljuk meg, amely esetleg könnyebben elérhető a boltokban és ugyanúgy tartalmazza ezeket a speciális molekulákat. Mind a por, mind a kivonat biztonsággal fogyasztható, mivel korábban már mindkettőt vizsgálták a sejteken, állatokon és embereken végzett kutatások során.

Erősíti az immunrendszert

A reishi egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy erősíti az immunrendszert. Habár a kutatók még mindig nem értik teljesen a működését, az in vitro (azaz kémcsőben végzett) kutatások során kimutatták, hogy a reishi jó hatással van a fehérvérsejtekben lévő génekre, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében. Mi több, a kutatások során azt is megállapították, hogy a reishi bizonyos formában fogyasztva megváltoztathatja a gyulladást továbbító pályák működését a fehérvérsejtekben. A daganatos betegeken végzett kutatások során bebizonyították, hogy a gombában lévő molekulák növelhetik a fehérvérsejtek egy típusának aktivitását, amelyeket természetes ölősejteknek nevezünk. A természetes ölősejtek a szervezetben képesek felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel és a rákkal is.

Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Sokan fogyasztják a reishi gombát potenciális rákölő tulajdonságai miatt. Sőt, az egyik, több mint 4000 mellrák-túlélő bevonásával készült tanulmány elkészítése során a kutatók azt állapították meg, hogy a résztvevők körülbelül 59 százaléka fogyasztott reishi gombát. Ezen kívül számos in vitro (kémcsőben végzett) vizsgálat során bebizonyították azt is, hogy a reishi fogyasztása elősegítheti a rákos sejtek pusztulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen kutatások eredményei még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a gomba ugyanolyan fokú hatékonysággal hat az emberi vagy az állati szervezetre is. A reishi gomba szerepét a végbélrákkal kapcsolatban is vizsgálták, méghozzá hogy képes-e megakadályozni annak kialakulását, vagy képes-e a már meglévő rákos megbetegedéssel felvenni a harcot.

Stabilizálja a vércukorszintet

Számos, állatokon történt vizsgálat során kiderült, hogy a reishi gombában található molekulák csökkentik a vércukorszintet. Továbbá, néhány embereken végzett előzetes kutatás hasonló eredményekről számolt be. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatások többsége nem támasztotta alá a reishi ezen jótékony hatását. Miután több száz résztvevő adatait értékelték ki, a kutatók nem találtak egyértelmű kapcsolatot a reishi gomba és az éhgyomri vércukorszint között. Vegyes eredmények születtek ugyanis az étkezés után mért vércukorszint alapján. Míg néhány esetben a reishi csökkentette a vércukorszintet, máskor még a placebónál is rosszabbul hatott. Emiatt ebben a témában is további kutatásra van szükség.

Antioxidáns hatású

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek megakadályozni a sejtkárosodást. Mivel ez igen fontos funkció, elég jelentős az érdeklődés az olyan táplálékok és táplálék-kiegészítők iránt, amelyek növelik az antioxidánsok mennyiségét a szervezetben. Sokan azt állítják, hogy a reishi gomba ilyen célra is nyugodtan felhasználható. Ugyanakkor számos olyan kutatás van, amely során nem regisztráltak jelentős változást a vérben lévő két fontos antioxidáns enzim szintjében, a reishi gomba 4-12 hétig való fogyasztása után sem. A reishi csökkentheti a bizonyos típusúba tartozó rákos daganatok méretét és számát, valamint néhány rákos betegnél az életminőséget is javíthatja.

A legtöbb embereken végzett kutatás szerint a gomba nem javítja a koleszterin-, a vércukor- és az antioxidáns-szintet a szervezetben, de számos esetben hatékonyan javítható vele a kimerültségben vagy depresszióban szenvedő beteg állapota.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!