Menü

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?

Ha te is rutinos/krónikus halogató vagy, most megosztjuk veled a halogatás néhány mellékhatását, amelyek befolyással lehetnek az életedre. Talán segítenek kicsit átértékelni, és rávenni, hogy kevesebbet halogass, és hamarabb cselekedj.

Értékes időt veszítesz

Mennyi idő tűnhetett már el vajon az életedből azáltal, hogy halogattál? Extrém esetekben akár évekről is beszélhetünk. A pillanat, amikor rájössz, hogy évek reppentek el a fejed felett, egyáltalán nem megnyugtató. Ilyenkor jön a következő negatív érzelem, a megbánás.

A remek lehetőségek elszalasztása

Észrevetted már, hogy hány lehetőséggel nem éltél, amikor éppen lehetett volna? Talán fel sem tűnt, hogy az adott pillanatban egy-egy lehetőség nagy változást hozhatott volna az életedben. Általában van második esély, de nem garantált. A lehetőségeket az élettől kapod, és ha teheted, ragadd meg őket két kézzel, ahogy megjelennek!

Nem teljesíted a saját magadnak felállított célokat

Van az úgy, hogy elhatározol valamit, de mégsem viszed véghez? Ebben is a halogatás játssza a főszerepet. Igyekezz megtalálni az okát, miért jellemző rád a halogatás! Egy-egy cél elérésének elmulasztása talán egy jobb életúttól von meg. Ezért állj fel most, és tégy saját magadért!

Alacsonyabb önbecsülés

Egy ördögi kör, amiben találhatod magad. A halogatás csak ahhoz vezet, hogy még értéktelenebbnek fogjuk magunkat érezni, és önmagunkban kezdünk kételkedni. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy ha kevesebbre értékeljük magunkat, az alacsonyabb sikerrátához vezet, és azt is észre fogjuk venni, hogy önmagunkat tartjuk vissza bizonyos lépésektől, amiket normális esetben megtennénk.

A hírneved vagy becsületed sérülése

Ez a pont valakinek fontos, míg másoknak kevésbé. Ha folyton azt hajtogatod, hogy valamit meg fogsz tenni, és közben soha nem csinálsz semmit, csökkeni fog a becsületed, hiszen a legtöbben nem kedveljük az üres ígéreteket. Sajnos ez utóbbi is alacsony önbizalomhoz vezet, ami által egyre könnyebbé válik a halogatás, és egy idő után már magad sem lepődsz meg, hogy valamit csak mondasz, de sosem teljesíted. Talán néhányan el is fordulnak tőled, nem ajánlanak több lehetőséget, nem számítanak már rád.

De! Ha már most is megrögzött halogatóként ismernek, viszont szeretnél tenni ellene, legközelebb, ha valaki megkeres, minden erőddel és rendelkezésre álló eszközzel legyél azon, hogy a rád bízott feladatot időben teljesítsd! Néhány alkalom, és máris javulni fog a megítélésed, és ezáltal a szociális kapcsolataid is.

Ahelyett, hogy hagyod, hogy a halogatás vegye át az irányítást, ragadj magadhoz egy kis szabadidőt, és sajátíts el néhány technikát, hogyan menedzselheted az idődet jobban, hogy tudj magadnak segíteni, amikor a halogatás előjelei mutatkoznak. Ha nem megy egyedül, akkor pedig a kognitív viselkedésterápia jelenthet megoldást.

Fort Molnár Henriett

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

Gyermekkori kötődési minták felnőttként

Gyermekként rengeteg olyan mintát veszünk át, amelyek már akkor is, de később pedig még inkább kihatnak arra, hogy hogyan tudunk szeretni. A korábbi élményeink és tapasztalataink alapján fogunk kötődni bizonyos emberekhez, csoportokhoz és eszmékhez is. A megtanult kötődési stílus pedig annyira aktívan él az emberekben, hogy felnőttként is nagymértékben befolyásolja azt, hogyan szabályozzuk az érzelmeinket, milyen módon kommunikálunk és hogy bizonyos problémák esetén milyen megküzdési stratégiákat fejlesztünk ki.

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.