Menü

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?

Ha te is rutinos/krónikus halogató vagy, most megosztjuk veled a halogatás néhány mellékhatását, amelyek befolyással lehetnek az életedre. Talán segítenek kicsit átértékelni, és rávenni, hogy kevesebbet halogass, és hamarabb cselekedj.

Értékes időt veszítesz

Mennyi idő tűnhetett már el vajon az életedből azáltal, hogy halogattál? Extrém esetekben akár évekről is beszélhetünk. A pillanat, amikor rájössz, hogy évek reppentek el a fejed felett, egyáltalán nem megnyugtató. Ilyenkor jön a következő negatív érzelem, a megbánás.

A remek lehetőségek elszalasztása

Észrevetted már, hogy hány lehetőséggel nem éltél, amikor éppen lehetett volna? Talán fel sem tűnt, hogy az adott pillanatban egy-egy lehetőség nagy változást hozhatott volna az életedben. Általában van második esély, de nem garantált. A lehetőségeket az élettől kapod, és ha teheted, ragadd meg őket két kézzel, ahogy megjelennek!

Nem teljesíted a saját magadnak felállított célokat

Van az úgy, hogy elhatározol valamit, de mégsem viszed véghez? Ebben is a halogatás játssza a főszerepet. Igyekezz megtalálni az okát, miért jellemző rád a halogatás! Egy-egy cél elérésének elmulasztása talán egy jobb életúttól von meg. Ezért állj fel most, és tégy saját magadért!

Alacsonyabb önbecsülés

Egy ördögi kör, amiben találhatod magad. A halogatás csak ahhoz vezet, hogy még értéktelenebbnek fogjuk magunkat érezni, és önmagunkban kezdünk kételkedni. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy ha kevesebbre értékeljük magunkat, az alacsonyabb sikerrátához vezet, és azt is észre fogjuk venni, hogy önmagunkat tartjuk vissza bizonyos lépésektől, amiket normális esetben megtennénk.

A hírneved vagy becsületed sérülése

Ez a pont valakinek fontos, míg másoknak kevésbé. Ha folyton azt hajtogatod, hogy valamit meg fogsz tenni, és közben soha nem csinálsz semmit, csökkeni fog a becsületed, hiszen a legtöbben nem kedveljük az üres ígéreteket. Sajnos ez utóbbi is alacsony önbizalomhoz vezet, ami által egyre könnyebbé válik a halogatás, és egy idő után már magad sem lepődsz meg, hogy valamit csak mondasz, de sosem teljesíted. Talán néhányan el is fordulnak tőled, nem ajánlanak több lehetőséget, nem számítanak már rád.

De! Ha már most is megrögzött halogatóként ismernek, viszont szeretnél tenni ellene, legközelebb, ha valaki megkeres, minden erőddel és rendelkezésre álló eszközzel legyél azon, hogy a rád bízott feladatot időben teljesítsd! Néhány alkalom, és máris javulni fog a megítélésed, és ezáltal a szociális kapcsolataid is.

Ahelyett, hogy hagyod, hogy a halogatás vegye át az irányítást, ragadj magadhoz egy kis szabadidőt, és sajátíts el néhány technikát, hogyan menedzselheted az idődet jobban, hogy tudj magadnak segíteni, amikor a halogatás előjelei mutatkoznak. Ha nem megy egyedül, akkor pedig a kognitív viselkedésterápia jelenthet megoldást.

Fort Molnár Henriett

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!