Menü

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

A napfényes babakocsis séták az egyik pihentető programok a kismamáknak, a séta, a kisbaba levegőztetése pedig nagyon fontos. A gyerekek immunrendszerének nagyon jót tesz a friss levegő, ha pedig nem alszanak, akkor nézelődnek, számtalan inger éri őket, felfedezik a világot.

Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy az újszülöttet mikortól tanácsos először kivinni a szabad levegőre. Természetesen függ az időjárástól. Ha a kisbabánk nem koraszülött, akkor a nyitott ablak melletti friss levegőhöz való fokozatos szoktatás után, megfelelően felöltöztetve, esetleg egy kis puha pléddel betakarva, kivihetjük a szabad levegőre.

A szél ellen nagyon kell védeni a kisbaba fülét, homlokát, illetve, ha hideg van, az arcukat is ajánlott bekenni védőkrémmel. Szélárnyékos, védett erkélyen, teraszon már néhány hetes korban is levegőzhet a kicsi.

Ahogy magunkat, vagy nagyobb gyermekeinket, úgy a kisbabákat is rétegesen kell felöltöztetni, s indulhat is a séta, mely az anyukának is kiváló mozgás a szülés után, pláne, ha a kicsi mellett nincs lehetőségünk eleinte otthon tornázni, vagy elmenni sportolni.

Egy kiadós séta néhány száz kalóriától megszabadít minket, miközben a babánk a friss levegőt élvezi.

Mi a helyzet, ha mínuszok röpködnek?

Téli hidegben, -5 °C alatt ne töltsünk sok időt a kisbabával szabad levegőn, elég 20 percig sétálni vele, vagy otthon nyitott ablak mellett levegőztetni, azonban egy napsütéses, szép téli délutánt nem szabad kihagyni, ilyenkor egy cumisüveg meleg teával érdemes kis sétára indulnunk.

Ugyan most a tél közeleg, azonban lehet, hogy valaki nyáron olvassa ezt a cikket, nekik összefoglaljuk, hogy kánikulában mire figyeljünk.

A napfény és a D-vitamin nagyon fontos a kisbabáknak, nyári melegben azonban a bőrét magas faktorszámú fényvédő krémekkel védeni kell, s óvni az erős napsugárzástól, így délelőtt 11 és délután 3 óra között ne vigyük a szabadba, ha pedig sétálunk, mindig legyen nálunk egy kis üveg víz vagy tea a babának is és magunknak is.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő öltözettel és tudatos odafigyeléssel mindenképp építsük be a gyermekeink napjaiba a szabad levegőn való sétát.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.