Menü

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

A napfényes babakocsis séták az egyik pihentető programok a kismamáknak, a séta, a kisbaba levegőztetése pedig nagyon fontos. A gyerekek immunrendszerének nagyon jót tesz a friss levegő, ha pedig nem alszanak, akkor nézelődnek, számtalan inger éri őket, felfedezik a világot.

Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy az újszülöttet mikortól tanácsos először kivinni a szabad levegőre. Természetesen függ az időjárástól. Ha a kisbabánk nem koraszülött, akkor a nyitott ablak melletti friss levegőhöz való fokozatos szoktatás után, megfelelően felöltöztetve, esetleg egy kis puha pléddel betakarva, kivihetjük a szabad levegőre.

A szél ellen nagyon kell védeni a kisbaba fülét, homlokát, illetve, ha hideg van, az arcukat is ajánlott bekenni védőkrémmel. Szélárnyékos, védett erkélyen, teraszon már néhány hetes korban is levegőzhet a kicsi.

Ahogy magunkat, vagy nagyobb gyermekeinket, úgy a kisbabákat is rétegesen kell felöltöztetni, s indulhat is a séta, mely az anyukának is kiváló mozgás a szülés után, pláne, ha a kicsi mellett nincs lehetőségünk eleinte otthon tornázni, vagy elmenni sportolni.

Egy kiadós séta néhány száz kalóriától megszabadít minket, miközben a babánk a friss levegőt élvezi.

Mi a helyzet, ha mínuszok röpködnek?

Téli hidegben, -5 °C alatt ne töltsünk sok időt a kisbabával szabad levegőn, elég 20 percig sétálni vele, vagy otthon nyitott ablak mellett levegőztetni, azonban egy napsütéses, szép téli délutánt nem szabad kihagyni, ilyenkor egy cumisüveg meleg teával érdemes kis sétára indulnunk.

Ugyan most a tél közeleg, azonban lehet, hogy valaki nyáron olvassa ezt a cikket, nekik összefoglaljuk, hogy kánikulában mire figyeljünk.

A napfény és a D-vitamin nagyon fontos a kisbabáknak, nyári melegben azonban a bőrét magas faktorszámú fényvédő krémekkel védeni kell, s óvni az erős napsugárzástól, így délelőtt 11 és délután 3 óra között ne vigyük a szabadba, ha pedig sétálunk, mindig legyen nálunk egy kis üveg víz vagy tea a babának is és magunknak is.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő öltözettel és tudatos odafigyeléssel mindenképp építsük be a gyermekeink napjaiba a szabad levegőn való sétát.

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Hogyan foglaljuk le a gyerekeinket nyári szünetben?

Három gyerekkel vagyok itthon a nyári szünetben. Szerintem ennyi bevezető a témához pont elég. Elképesztően nehéz feladat a három fiamat szórakoztatni, pláne, ha ezt pénztárcabarát módon szeretném megoldani. Összeállításunkban erre gyűjtöttem tippeket, szerencsére a világháló segít az ötletelésben, én pedig most csokorba szedtem a legjobbakat.

Kánikula kisbabával

Sokan szeretjük a nyarat, a strandolást, a nyaralást, az utazást, azonban kisbabánkat a nyári nagy melegben különösen óvni kell, hiszen a hőség rájuk nézve veszélyes lehet. néhány tanács betartásával elkerülhetjük a kánikula okozta kellemetlenségeket, problémákat.