Menü

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

A napfényes babakocsis séták az egyik pihentető programok a kismamáknak, a séta, a kisbaba levegőztetése pedig nagyon fontos. A gyerekek immunrendszerének nagyon jót tesz a friss levegő, ha pedig nem alszanak, akkor nézelődnek, számtalan inger éri őket, felfedezik a világot.

Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy az újszülöttet mikortól tanácsos először kivinni a szabad levegőre. Természetesen függ az időjárástól. Ha a kisbabánk nem koraszülött, akkor a nyitott ablak melletti friss levegőhöz való fokozatos szoktatás után, megfelelően felöltöztetve, esetleg egy kis puha pléddel betakarva, kivihetjük a szabad levegőre.

A szél ellen nagyon kell védeni a kisbaba fülét, homlokát, illetve, ha hideg van, az arcukat is ajánlott bekenni védőkrémmel. Szélárnyékos, védett erkélyen, teraszon már néhány hetes korban is levegőzhet a kicsi.

Ahogy magunkat, vagy nagyobb gyermekeinket, úgy a kisbabákat is rétegesen kell felöltöztetni, s indulhat is a séta, mely az anyukának is kiváló mozgás a szülés után, pláne, ha a kicsi mellett nincs lehetőségünk eleinte otthon tornázni, vagy elmenni sportolni.

Egy kiadós séta néhány száz kalóriától megszabadít minket, miközben a babánk a friss levegőt élvezi.

Mi a helyzet, ha mínuszok röpködnek?

Téli hidegben, -5 °C alatt ne töltsünk sok időt a kisbabával szabad levegőn, elég 20 percig sétálni vele, vagy otthon nyitott ablak mellett levegőztetni, azonban egy napsütéses, szép téli délutánt nem szabad kihagyni, ilyenkor egy cumisüveg meleg teával érdemes kis sétára indulnunk.

Ugyan most a tél közeleg, azonban lehet, hogy valaki nyáron olvassa ezt a cikket, nekik összefoglaljuk, hogy kánikulában mire figyeljünk.

A napfény és a D-vitamin nagyon fontos a kisbabáknak, nyári melegben azonban a bőrét magas faktorszámú fényvédő krémekkel védeni kell, s óvni az erős napsugárzástól, így délelőtt 11 és délután 3 óra között ne vigyük a szabadba, ha pedig sétálunk, mindig legyen nálunk egy kis üveg víz vagy tea a babának is és magunknak is.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő öltözettel és tudatos odafigyeléssel mindenképp építsük be a gyermekeink napjaiba a szabad levegőn való sétát.

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?