Menü

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

A napfényes babakocsis séták az egyik pihentető programok a kismamáknak, a séta, a kisbaba levegőztetése pedig nagyon fontos. A gyerekek immunrendszerének nagyon jót tesz a friss levegő, ha pedig nem alszanak, akkor nézelődnek, számtalan inger éri őket, felfedezik a világot.

Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy az újszülöttet mikortól tanácsos először kivinni a szabad levegőre. Természetesen függ az időjárástól. Ha a kisbabánk nem koraszülött, akkor a nyitott ablak melletti friss levegőhöz való fokozatos szoktatás után, megfelelően felöltöztetve, esetleg egy kis puha pléddel betakarva, kivihetjük a szabad levegőre.

A szél ellen nagyon kell védeni a kisbaba fülét, homlokát, illetve, ha hideg van, az arcukat is ajánlott bekenni védőkrémmel. Szélárnyékos, védett erkélyen, teraszon már néhány hetes korban is levegőzhet a kicsi.

Ahogy magunkat, vagy nagyobb gyermekeinket, úgy a kisbabákat is rétegesen kell felöltöztetni, s indulhat is a séta, mely az anyukának is kiváló mozgás a szülés után, pláne, ha a kicsi mellett nincs lehetőségünk eleinte otthon tornázni, vagy elmenni sportolni.

Egy kiadós séta néhány száz kalóriától megszabadít minket, miközben a babánk a friss levegőt élvezi.

Mi a helyzet, ha mínuszok röpködnek?

Téli hidegben, -5 °C alatt ne töltsünk sok időt a kisbabával szabad levegőn, elég 20 percig sétálni vele, vagy otthon nyitott ablak mellett levegőztetni, azonban egy napsütéses, szép téli délutánt nem szabad kihagyni, ilyenkor egy cumisüveg meleg teával érdemes kis sétára indulnunk.

Ugyan most a tél közeleg, azonban lehet, hogy valaki nyáron olvassa ezt a cikket, nekik összefoglaljuk, hogy kánikulában mire figyeljünk.

A napfény és a D-vitamin nagyon fontos a kisbabáknak, nyári melegben azonban a bőrét magas faktorszámú fényvédő krémekkel védeni kell, s óvni az erős napsugárzástól, így délelőtt 11 és délután 3 óra között ne vigyük a szabadba, ha pedig sétálunk, mindig legyen nálunk egy kis üveg víz vagy tea a babának is és magunknak is.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő öltözettel és tudatos odafigyeléssel mindenképp építsük be a gyermekeink napjaiba a szabad levegőn való sétát.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.