Menü

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

A pólyahasználat sokáig a babagondozás alapja volt. A régmúlt időkben a babákat szorosan, feszesen pólyázták, s ezt a szokást észrevettem a kórházakban is, azonban a mai divatos kókuszpólyák már csak egy könnyű bebugyolálásra szolgálnak, nincs némelyiken kötő sem.

A szoros pólyázás ellenzői azzal érvelnek, hogy csípőficamot okozhat és egyes idegeket is elnyomhat. A két nagyfiam nyári gyerek, akkor is pólyába tekerték őket a nővérek, pedig rettentő hőség volt az osztályon így én magam a túlmelegedéstől is tartottam.

A feszes pólyázást ma már kevesen alkalmazzák, de említem a másik oldalt is, akik szerint pedig a pólyázás hasznos, ők a következő előnyökkel érvelnek.

Az újszülött piciknek szükségük van rá, mert az anyaméhben eltöltött időt idézi fel. A pólya körül veszi a babát, ami megnyugtatóan hat rá, biztonságban érzi magát, mivel a baba a születése előtt is igen szűk helyen volt, így, ha születése után pólyába tesszük, hasonlóan érzi magát, mint a pocakban és ettől hamarabb megnyugszik.
Azoknak az újdonsült anyukáknak kifejezetten ajánlott a használata, akik még bizonytalanul mozognak a kicsi körül!
Egyszerű és gyors segítség minden anyának
A pólyában jobban meg tudnak nyugodni a pocakfájós csecsemők.

A pólya segít a kicsik elaltatásában és a nyugodt, békés alvásban is, illetve hasznos a szoptatáskor, mert stabilan tartja a babát.
Babalátogatóknak, kisebb testvéreknek, idős nagyszülőknek/dédszülőknek hasznos dolog, mert bátrabban meg merik fogni a kicsit.
A mai pólyák modernek, egyszerűen használhatóak, rögzítésüket patenttal vagy tépőzárral lehet megoldani és nem szoros a babákra nézve.

Mire figyeljünk pólyázásnál? A pólya használata során a szakemberek szerint két dolgokra kell nagyon odafigyelni: tilos a babát összezárt, nyújtott lábbal pólyázni, mert ha nagyon feszesen van bebugyolálva a pici, nagyobb eséllyel alakulhat ki csípőfejletlenség és ficam.

Másik fontos dolog: nagyon – nagyon fontos, hogy a pólyás babát nem szabad hason fektetni, csak a hátán, s egy-két ujjnyi térnek kell lennie a kicsi mellkasa és a pólya között.

Sokak kelengyelistájában szerepel a pólya, én magam is felírtam és beszereztem, voltak előnyei, de bevallom gyakran nem használtuk, viszont a kezdeti időkben megkönnyítette az életünket. Ha valaki nem szeretne vásárolni, kölcsön is kérhet, érdemes az első hetekre beszerezni egy könnyű pólyát, mely később kihajtva takaróként is szolgálhat, azonban azt javaslom, hogy a pólyát csak addig használjuk, amíg szükség van rá, s vegyük figyelembe azt is, hogy nem mindegyik baba szereti.

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?