Menü

Fontos dolgok, amiket tudnod kell a quinoáról

Napjaink egyik kedvenc gabonaféléje, a quinoa, amellett, hogy nagyon jóízű, tápláló, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, vitaminokban és aminosavakban is igen gazdag. Egyszóval: igazi szuperélelmiszer. Nézzük mi mindenre jó, és hogyan tudjuk felhasználni!

A quinoát leggyakrabban gluténmentes diétáknál, és, mivel nagyon könnyen emészthető, gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, valamint a migrénes fejfájás esetén a pácienseknél tapasztalható enyhülés, ha áttérnek quinoában gazdag étrendre. A migrén mellett még javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék.

A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk: elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A legenyhébb ízű a fehér mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú.

A quinoa ideális köretnek, de készíthetünk vele salátákat, használhatjuk töltelékhez, illetve reggeliként is remekül megállja a helyét. Főzése egyszerű, a mosást követően, kétszeres vízben - forrást követően fedő alatt - pároljuk nagyjából negyed óráig. Utána tálalható.

Reggeliként való felhasználásakor a quinoát főzhetjük tejben, majd adhatunk hozzá vékonyra gyalult almát, fél marék mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt és egy kis fahéjjal gazdagíthatjuk. Cukorral vagy mézzel ízesíthetjük, ízlés szerint.

Lássuk, miből mennyit tartalmaz 1 csésze quinoa:

Kalória: 222

Szénhidrát: 39g

Cukor:2g

Rost: 5g

Fehérje: 8g

Rizs vs. quinoa - melyiket egyem?

A szakértő szerint lehetetlen megmondani, hogy ez vagy az sokkal jobb választás, mert minden az egyensúlyon múlik, és szinte biztos, hogy nem veszel magadon észre jelentős változást akkor, ha valamelyiket kizárod az étrendedből. A gluténérzékeny vagy, mindkettő jó opció, ha viszont vegán vagy, akkor az aminosav tartalom miatt érdemes több quinoát enni.

Ha quinoát vásárolunk, legyen az bármilyen színű, minden esetben alaposan mossuk meg, mert önvédelmi okokból a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak tisztességes mosással tudunk eltávolítani. Abban az esetben is érdemes átmosni, ha a csomag, amit vettünk mosottnak hirdeti a benne lévő magokat. A rajta található anyag, a szaponin nagyon hasznos, mert távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi, hogy azt bármilyen vegyi anyaggal kezelni kelljen.

A menük alapján nagyon úgy fest, hogy a quinoa lassan átveszi a rizs helyét: nem vitás, hogy ez most a legnépszerűbb egészséges szénhidrát. Viszont ahelyett, hogy örök tiltólistára teszed a rizst, és a trendisége miatt csakis quinoát fogyasztasz, érdemes kicsit felülvizsgálni mindkét élelmiszert: hiszen csak azért, mert valami nagyon menő, még nem biztos, hogy több tápanyagot tartalmaz.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!