Menü

A legédesebb tök, a Hokkaido tök

Ilyenkor ősszel az egyik legkedveltebb idényzöldség a sütőtök. Persze a sütőtök kifejezés csak egy gyűjtőnév, sok tökfajta tartozhat ide, lényegében az étkezési célú felhasználás alapján sorolják ide a fajtákat.

A Hokkaido tök az egyik legédesebb a sütőtökök közül. Nevezik japán töknek, vagy Red Kuri Squashnak is. Nevét egyébként onnan kapta, hogy amikor Amerikából Japánba került, Hokkaido szigetén nemesítették és gyakorlatilag ez a ma is ismert változata.

Nagyjából 1-1,5 kg és kisebb, kerekebb, mint a szokásos pézsmatök, amiből a sült tököt készítjük általában. Héja vékony, színe pedig sötét narancssárga. Íze nagyon jellegzetes, édes, diós-gesztenyés aromájú. Leves, sütemény, pép, krém vagy sült tök is készíthető belőle.

Akár saját kertünkben is elültethetjük, mivel ellenálló fajta. A lényeg, hogy tápanyagdús földben legyen és folyamatosan érje a nap. Ezen kívül szárazságtűrő és júliustól szeptemberig tart a betakarítás. Akkor érdemes leszedni, ha már a szára elszáradt.

Hűvös helyen is sokáig eláll, de fagyasztani is lehet még hosszabb tárolás esetére. Igaz, nem olyan rég került az itthoni konyhákban gyakorivá, régen inkább csak a dobosi, esetleg a kanadai, vagy másnéven butternut squash közül lehetett választani.

Ahogy fentebb is említettük, változatosan elkészíthető és szerencsére épp találni belőle a boltok polcain. Desszertnek, előételként, levesként, de akár főételhez szószként is tálalható, azonban nézzünk meg egy klasszikust. Mutatunk egy mennyei sütőtökkrémleves receptet, amit garantált, hogy mindenki imádni fog, egy őszi hétvégéhez pedig tökéletesen illik.

Egy nagyobb darab hokkaido tökre, egy teáskanálnyi vajra, egy vöröshagymára, 2 dl tejszínre és egy csipetnyi sóra, valamint borsra lesz szükségünk. Először oldjuk fel vajban a fűszereket – tehetünk a só és bors mellé ízlés szerint kardamomot és szegfűszeget – majd a vajon dinszteljük üvegesre a vöröshagymát, ezt pedig öntsük fel körülbelül 1-1,5 liter vízzel. Tegyük bele a kockákra vágott, megtisztított tököt és addig főzzük közepes lángon, amíg a tök teljesen meg nem puhul. Ezután már beleönthetjük óvatosan a tejszínt és botmixerrel pürésíthetjük. Tálaláskor reszelhetünk esetleg gesztenyét is a tetejére, de sajttal vagy levesgyönggyel is nagyon népszerű.

A sütőtök fajtáknak egyébként általánosan magas a kalcium, cink, réz, vas és foszfor tartalma, valamint gazdag vitaminokban, ilyen például a C-, A-, B1-, B2- és B6-vitamin. Régóta ismert jótékony hatása a megfázásos, meghűléses problémákra, de tüdőgyulladás esetén is szokták ajánlani.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani