Menü

Csatold be!

Nem okoskodónak akarok tűnni, de nehezen állom meg szó nélkül, mikor a közösségi oldalon azt látom, hogy a gyermekével utazó anyuka kiposztolja a gyermekei fényképét, énekelve, pózolva, mosolyogva – csak épp jól láthatóan a biztonsági öv használata nélkül.

Miért? Kérdezem ilyenkor magamban, mint anyuka, mint felelősségteljes ember, mint sokat hallott tűzoltófeleség. Az anyukának megemlítve természetes a sértődés, „mert ő pedig be szokta kötni”. Csak most nem. Meg akkor nem. Meg néha nem. Gondolom, meg úgy egyébként.

Azt mindenki tudja, hogy a biztonsági öv használata a jármű összes ülésében kötelező, teljesen mindegy, hogy lakott területen belül, vagy kívül utazunk.

Ha ezt elmulasztjuk, vagy helytelenül használjuk az övet, akkor sofőrként és utasként is pénzbírságot kaphatunk.

Nézzük a közlekedési szabályokat.

„Magyarországon (is) a biztonsági öv és a gyerekülés használata KÖTELEZŐ.”

Van néhány eset, amikor nem büntethetnek meg azért, ha nem vagyunk bekötve:

„Nem kötelező biztonsági övet használni:

a hátramenetben közlekedő gépkocsik vezetőinek

a szolgálatban lévő taxisofőröknek

a mentőben szállított betegeknek

a lakott területen közlekedő tömegközlekedési eszközök utasainak

azon távolsági autóbuszok utasainak, amelyek álló utasokat is szállíthatnak

az autóbuszban szállított, 3. életévüket be nem töltött gyermekeknek

az egészségügyi okból mentességet élvező személyeknek

Kötelező gyerekülést használni a 3 éven aluli és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekeknek.

Nem kötelező gyerekülést használni:

a 3 éven felüli és 135 cm-nél magasabb gyermekeknek, ha a kocsiba szerelt biztonsági öv megfelel a testméretüknek

a taxiban, mentőben, rendőrségi járműben vagy olyan autóbuszban utazó gyermekek esetében, amely álló utasokat is szállíthat

az egészségügyi okból mentességet élvező gyermekeknek.”

Forrás: https://utazas.tanulmanyokeuropaban.eu/s/4108/78564-Biztonsagi-ov.htm

Nagyon sok baleset történik azért, mert nem kötik be magukat az emberek, s ezzel veszélybe sodorják magukat, utasaikat. Hiába jelez az autó, hogy a biztonsági öv bekapcsra vár, néha magam is figyelmeztetnem kell az utasomat, külön felhívni a figyelmét, hogy addig nem indulok el, amíg nem kötötte be magát. Hiszen sofőrként az én felelősségem, és most felnőttekről beszéltem, a gyerekeknél elképzelhetetlen számomra, hogy ne tegyem szülőként számukra biztonságossá az utazást.

Általában egy baleset tényleges kimenetelének súlyosságát jelentősen befolyásolja az, hogy a sértett nem volt övvel rögzítve. Az egész pedig, ha belegondolunk, mindössze egyetlen mozdulat.

Találó idézet és válasz arra vonatkozóan, hogy a biztonsági öv kényelmetlen, ami meglehet, de még mindig komfortosabb, mint a tolószék.

Kössük be magunkat és gyermekeinket! Az ő biztonságuk a mi kezünkben van, járjunk el jó példával és lássák a kicsik, hogy miután őket bekapcsoltuk az övvel, magunkat is a bekötjük, nemcsak mert a KRESZ szabályzata ezt írja elő, hanem mert így tudatos, ésszerű, bölcs, megfontolt és biztonságos.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.