Menü

Fáradtság és energiahiány okai és kezelése természetes módszerekkel

Mai felpörgött és rohanó világunkban gyakran érezzük azt, hogy fáradtak és kimerültek vagyunk. Az energia és a motiváció hiánya gyakran nem csak kimerültséget és kiégést okoz, hanem komolyabb fizikai tünetekkel vagy akár betegségekkel is járhat.

A leggyakoribb okok között az életmódbeli szokások vannak, amelyek bizony rányomják bélyegüket az ember közérzetére. Az életvitelünk nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire érezzük magunkat fáradtnak és mennyi energiával rendelkezünk. Még egészséges és kiegyensúlyozott életmód mellett is érezheti valaki magát állandóan fáradtnak, hát akkor, ha az állandó kimerültség oka pont ennek a minőségi életvitelnek a hiánya. Van azonban olyan helyzet mikor egy komolyabb betegség áll a fáradtság hátterében, ezért az állandó és hosszan tartó fáradtságérzet esetén, mindenképp ajánlott egy egészségügyi szakemberrel konzultálni.

Milyen okok állhatnak a fáradtság mögött?

Ha valaki megfelelő alvás, pihenés és táplálkozás mellett is állandóan fáradtnak érzi magát, akkor az már nem sima energiahiány, hanem ennél sokkal komolyabb okai lehetnek a fáradtságérzetnek.

Ha a lendület, az energia és a motiváció elmaradnak, akkor felborul érzelmi egyensúlyunk és bizony gyakran érezhetjük magunkat fáradtnak. Az energiahiány fáradtságérzetet okoz, aminek lelki vagy testi okai vannak.

A leggyakoribb okok a következőek lehetnek:

Mozgás hiánya

Tévesen sokan azt gondolják, hogy a rendszeres testmozgás és sportolás az energiaveszteséggel és ezáltal csak még több fáradtsággal jár, ami egyáltalán nem igaz. Ha valaki rendszeresen sétál, túrázik, edz vagy bármilyen más mozgási tevékenységet űz, az valójában még több energiával tölti fel a szervezetét. A rendszeres testmozgás nem csak a testet frissíti fel, hanem az elmére is jótékonyan hat. Tisztítja a gondolatokat és energiával, valamint életerővel tölti fel az elmét.

Alvási nehézségek

A rossz alvási szokások, valamint a pihentető alvás hiánya gyakran hosszan tartó fáradtságot tudnak okozni. Az egészséges és megfelelő alváshoz hozzátartozik egy pihentető és nyugalmas környezet kialakítása, valamint olyan alvási szokások, amelyek megtámogatják a pihenést. Legyen itt szó olyan rutinokról, mint pl. egy hűvös, csendes szoba, kényelmes párnák és ágyneműk, esetleg olyan kisebb szokások amelyek segítenek az elalvásban (pl. olvasás, zene hallgatás, meditáció, relaxáció, stb.).

Helytelen táplálkozás

Egy kalóriaszegény vagy vitaminokban, ásványi anyagokban szegény táplálkozás tud okozni olyan fizikai vagy lelki tüneteket, amelyektől állandóan fáradtnak érzi magát az ember. Ugyanolyan fontos arra is odafigyelni, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, ezáltal is elkerülve a kiszáradás tüneteit. Napi minimum 2 l víz fogyasztása és minimum 1200 kalória bevitele szükségesek az egészséges életmód fenntartásához.

Egészségügyi problémák

A fáradtság hátterében olyan komoly egészségügyi problémák is állhatnak, amelyek figyelmet és kellő orvoslást igényelnek. Gyakran a cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák vagy vérszegénység lehet az oka a mindennapi fáradtság érzetének. Bármilyen betegségről is lenne szó, ezt mindenképp érdemes orvosolni és kezelni, mert egy ilyen betegség még többet tud generálni, megkezdve a fejfájástól, a szédüléstől egészen a hányingerig és a levertségig. Ha a szervezetünk nem termel elég hormont, a vörösvérsejtek nem szállítanak elegendő oxigént, vagy elmarad az energiatermelődés, akkor az állandó fáradtságérzet elkerülhetetlen.

Mentális betegségek

A depresszió, a szorongás, a pánik komoly pszichoszomatikus tüneteket tudnak produkálni, amelyek kimerültséghez és energiahiányhoz vezetnek. A mentális problémák gyakran kerülnek háttérbe, mivel ezek ritkán járnak fizikai fájdalommal, ezért nem gondoljuk őket komoly problémáknak. Az étvágytalanság, a félelem, a libidó elvesztése, a fogyás mind olyan tünetek lehetnek, amelyek egy mentális betegségre utalnak.

Gyógyszerfogyasztás

Bizonyos gyógyszerek tudnak kimerültséget és fáradtságot okozni. Főleg az altatók, a szorongásoldók és az antidepresszánsok okoznak ilyen állapotot, ezért is fontos odafigyelni arra, hogy amennyiben lehetséges olyan természetes módokhoz folyamodjunk, amelyek hosszú távon is támogatni tudják a szervezetet a gyógyulásban. A vitamin- vagy ásványhiány is okozhat kimerültséget, ezért fontos ezek rendszeres fogyasztása is.

Fáradtság és energiahiány kezelése esszenciális illóolajokkal

Az illóolajok aromatikus, vagy akár belső használatával rengeteget tudunk javítani nem csak a közérzetünkön vagy a mentális állapotunkon, de az általános egészségi állapot is javítható ezek által. Az illóolajokban levő vegyületek nem csak az idegrendszerre hatnak, hanem a szervezet kémiai és energetikai rendszereire is.

Nagyon fontos oda figyelni arra, hogy ezek az illóolajok teljesen tiszta, terápiás és tanúsított illóolajok legyenek, amelyek semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaznak.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.