Menü

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Az elmúlt hónapok karantén időszaka talán hozzátett valamit ahhoz, hogyan tudjuk otthon eltölteni hasznosan és értelmesen a szabadidőnket, amelyben le tudjuk foglalni magunkat és még tanulhatunk, vagy alkothatunk is valamit.

A fényképezés, a kertészkedés, a sportolás, az olvasás, az alkotás (festés, színezés, varrás, kötés) mind olyan tevékenységek, melyekkel mi magunk is fejlődhetünk, növelhetjük intelligenciaszintünket.

Egy kutatás rávilágított arra, melyek a leghasznosabb szabadidős tevékenységek. Lássuk! A vizsgálatban résztvevők IQ-szintjét egyértelműen növelte a hangszeren való tanulás. Mindenképp hasznosnak ítélték a kézimunkával kapcsolatos hobbit, mint amilyen a varrás, hímzés, kötés, illetve a sorrend harmadik helyét a sportolás foglalta el.

Ezek a tevékenységek ugyanis emelik a koncentrációs szintünket, jobb memóriát eredményeznek, utóbbi különösen a sportolásról mondható el.

A hangszeren való tanulás vagy kézművesség a hangulatunkra van kifejezetten pozitív hatással, miközben a kognitív képességeinket is fejleszti.

A fent említett hobbik mellett még létezik számos olyan hasznos tevékenység, amelyek kisebb-nagyobb mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy növeljék az intelligenciaszintünket.

Ilyen egy új eszköz, műszer, hangszer használatának megismerése, megtanulása.

A meditálás nagyon hatékony például a stresszkezelésben, a kertészkedés tökéletesen kikapcsol, miközben környezetünk tiszta és rendszett lesz.

Ha új nyelvet tanulunk, azzal egyértelműen előnyre teszünk szert a mai világban. A nyelvtanulás fejleszti az agyat, kiváló agytorna.

Hasznos dolog egy életmód blogot vezetni, receptekkel megtölteni, egészséges életmóddal kapcsolatos témákra fókuszálni, de sok felnőtt számára kiváló stresszoldó egy felnőttszínező is, mások naplót írnak.

Nem mindenki szereti a kirakós játékokat (én például egyáltalán nem, de ez lényegtelen), azonban fontos tudni róla, hogy ezek a játékok serkentik az agyműködést, gondolkodásra ösztönöznek, emelik az intelligenciaszintet. Ilyenek a keresztrejtvények is.

Ha már értelmes és hasznos hobbikról akartam írni, zárjuk a sort azzal, ami köztudottan, régóta az egyik legjobb intelligencia növelő: az olvasás. Az olvasás stimulálja az elmét. Kutatások bizonyítják, hogy agytornával csökkenthetjük az Alzheimer-kór és az időskori demencia kialakulásának esélyét. Minden, amit olvasunk, bővíti az ismereteinket, tájékozottabbá tesz, gazdagítja a szókincset, javítja a memóriát.

Reméljük tudtunk ötleteket adni hasznos, értelmes és igazán szórakoztató időtöltésekre, mindenkinek jó szabadidőt és tartalmas hobbikat kívánunk!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.