Menü

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Az elmúlt hónapok karantén időszaka talán hozzátett valamit ahhoz, hogyan tudjuk otthon eltölteni hasznosan és értelmesen a szabadidőnket, amelyben le tudjuk foglalni magunkat és még tanulhatunk, vagy alkothatunk is valamit.

A fényképezés, a kertészkedés, a sportolás, az olvasás, az alkotás (festés, színezés, varrás, kötés) mind olyan tevékenységek, melyekkel mi magunk is fejlődhetünk, növelhetjük intelligenciaszintünket.

Egy kutatás rávilágított arra, melyek a leghasznosabb szabadidős tevékenységek. Lássuk! A vizsgálatban résztvevők IQ-szintjét egyértelműen növelte a hangszeren való tanulás. Mindenképp hasznosnak ítélték a kézimunkával kapcsolatos hobbit, mint amilyen a varrás, hímzés, kötés, illetve a sorrend harmadik helyét a sportolás foglalta el.

Ezek a tevékenységek ugyanis emelik a koncentrációs szintünket, jobb memóriát eredményeznek, utóbbi különösen a sportolásról mondható el.

A hangszeren való tanulás vagy kézművesség a hangulatunkra van kifejezetten pozitív hatással, miközben a kognitív képességeinket is fejleszti.

A fent említett hobbik mellett még létezik számos olyan hasznos tevékenység, amelyek kisebb-nagyobb mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy növeljék az intelligenciaszintünket.

Ilyen egy új eszköz, műszer, hangszer használatának megismerése, megtanulása.

A meditálás nagyon hatékony például a stresszkezelésben, a kertészkedés tökéletesen kikapcsol, miközben környezetünk tiszta és rendszett lesz.

Ha új nyelvet tanulunk, azzal egyértelműen előnyre teszünk szert a mai világban. A nyelvtanulás fejleszti az agyat, kiváló agytorna.

Hasznos dolog egy életmód blogot vezetni, receptekkel megtölteni, egészséges életmóddal kapcsolatos témákra fókuszálni, de sok felnőtt számára kiváló stresszoldó egy felnőttszínező is, mások naplót írnak.

Nem mindenki szereti a kirakós játékokat (én például egyáltalán nem, de ez lényegtelen), azonban fontos tudni róla, hogy ezek a játékok serkentik az agyműködést, gondolkodásra ösztönöznek, emelik az intelligenciaszintet. Ilyenek a keresztrejtvények is.

Ha már értelmes és hasznos hobbikról akartam írni, zárjuk a sort azzal, ami köztudottan, régóta az egyik legjobb intelligencia növelő: az olvasás. Az olvasás stimulálja az elmét. Kutatások bizonyítják, hogy agytornával csökkenthetjük az Alzheimer-kór és az időskori demencia kialakulásának esélyét. Minden, amit olvasunk, bővíti az ismereteinket, tájékozottabbá tesz, gazdagítja a szókincset, javítja a memóriát.

Reméljük tudtunk ötleteket adni hasznos, értelmes és igazán szórakoztató időtöltésekre, mindenkinek jó szabadidőt és tartalmas hobbikat kívánunk!

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?

A hideg idő kevésbé borús oldala

Sok tévhit kering arról, milyen hatással van szervezetünkre a hideg, de még a borús, téli napok ellenére is van néhány jó dolog a mínuszokkal kapcsolatban.