Menü

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Az elmúlt hónapok karantén időszaka talán hozzátett valamit ahhoz, hogyan tudjuk otthon eltölteni hasznosan és értelmesen a szabadidőnket, amelyben le tudjuk foglalni magunkat és még tanulhatunk, vagy alkothatunk is valamit.

A fényképezés, a kertészkedés, a sportolás, az olvasás, az alkotás (festés, színezés, varrás, kötés) mind olyan tevékenységek, melyekkel mi magunk is fejlődhetünk, növelhetjük intelligenciaszintünket.

Egy kutatás rávilágított arra, melyek a leghasznosabb szabadidős tevékenységek. Lássuk! A vizsgálatban résztvevők IQ-szintjét egyértelműen növelte a hangszeren való tanulás. Mindenképp hasznosnak ítélték a kézimunkával kapcsolatos hobbit, mint amilyen a varrás, hímzés, kötés, illetve a sorrend harmadik helyét a sportolás foglalta el.

Ezek a tevékenységek ugyanis emelik a koncentrációs szintünket, jobb memóriát eredményeznek, utóbbi különösen a sportolásról mondható el.

A hangszeren való tanulás vagy kézművesség a hangulatunkra van kifejezetten pozitív hatással, miközben a kognitív képességeinket is fejleszti.

A fent említett hobbik mellett még létezik számos olyan hasznos tevékenység, amelyek kisebb-nagyobb mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy növeljék az intelligenciaszintünket.

Ilyen egy új eszköz, műszer, hangszer használatának megismerése, megtanulása.

A meditálás nagyon hatékony például a stresszkezelésben, a kertészkedés tökéletesen kikapcsol, miközben környezetünk tiszta és rendszett lesz.

Ha új nyelvet tanulunk, azzal egyértelműen előnyre teszünk szert a mai világban. A nyelvtanulás fejleszti az agyat, kiváló agytorna.

Hasznos dolog egy életmód blogot vezetni, receptekkel megtölteni, egészséges életmóddal kapcsolatos témákra fókuszálni, de sok felnőtt számára kiváló stresszoldó egy felnőttszínező is, mások naplót írnak.

Nem mindenki szereti a kirakós játékokat (én például egyáltalán nem, de ez lényegtelen), azonban fontos tudni róla, hogy ezek a játékok serkentik az agyműködést, gondolkodásra ösztönöznek, emelik az intelligenciaszintet. Ilyenek a keresztrejtvények is.

Ha már értelmes és hasznos hobbikról akartam írni, zárjuk a sort azzal, ami köztudottan, régóta az egyik legjobb intelligencia növelő: az olvasás. Az olvasás stimulálja az elmét. Kutatások bizonyítják, hogy agytornával csökkenthetjük az Alzheimer-kór és az időskori demencia kialakulásának esélyét. Minden, amit olvasunk, bővíti az ismereteinket, tájékozottabbá tesz, gazdagítja a szókincset, javítja a memóriát.

Reméljük tudtunk ötleteket adni hasznos, értelmes és igazán szórakoztató időtöltésekre, mindenkinek jó szabadidőt és tartalmas hobbikat kívánunk!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.