Menü

Bőrápolás ősszel

Ahogy egyre közeleg a tél és egyre hidegebb lesz, bőrünk is extra figyelmet igényel. Különösen arcunk, hiszen testünk ezen része van leginkább kitéve az időjárásnak. Érdemes lehet még a nagyobb hidegek érkezése előtt, ősszel több figyelmet indítani a regenerálásra, hogy extra védelemmel kezdjünk bele a télbe.

Az első és legfontosabb lépés a hámlasztás. Ez előz meg minden más lépést, hiszen a hámlasztással vagy radírozással eltávolítjuk a legfelső, elhalt hámréteget. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy táplálni vagy épp hidratálni tudjuk a bőrt, mivel így nyílnak meg a pórusaink, amiken keresztül felszívódhatnak a különböző vitaminok és tápanyagok.

Ezután a második lépés a hidratálás. Míg nyáron a könnyebb, vizesebb és gyorsan felszívódó hidratáló krémeket részesítjük előnyben általában, addig télen, illetve hideg szeles időben a zsírosabb, táplálóbb krémeket érdemes választani. Ezzel az intenzívebb hidratálással megerősödik bőrünk természetes védekezőképessége is.

Ha még ezen kívül is extra hidratálásra van szüksége bőrünknek, jó ötlet lehet egy arcpakolás, vagy maszk. Ezekből számos fajta megtalálható a drogériák és boltok polcaink, de egyszerű és gyors, otthon is elkészíthető receptekből is akad bőven. Az ajánlott mennyiség arcpakolás és maszkok esetében általában a heti 1 alkalom, de mivel változó, hogy kinek milyen gyakori hidratálást igényel a bőre, ez lehet több és kevesebb is.

Bár a tél közeledtével a nappalok is egyre rövidebbek, valamint a napos órák száma is csökken, sokan elhanyagolják a megfelelő fényvédelmet. Sajnos a borúsabb, őszi és téli hónapokban is lehet magas az UV sugárzás, így fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg megfelelő fényvédő használatáról. Tökéletes lehet akár az a naptej is, amit nyáron használunk, de vannak már olyan arckrémek és alapozók is, amik egyben fényvédő hatásúak is.

Bőrünket persze ne felejtsük el, hogy nem csak kívülről, de belülről is tudjuk támogatni azokban a hónapokban, amikor különösen igénybe van véve. Ez természetesen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással érhető el, na de nézzük, mire van ilyenkor bőrünknek szüksége valójában.

Először is nagyon fontos a belső hidratálás, vagyis, hogy elegendő folyadékot igyunk a nap folyamán. Ez a mennyiség körülbelül 2,5-3 l víz egy nap, persze ez a testtömegtől is függ. Ha megfigyeljük, a hidratáltságunkat külsőnk is tükrözi. A bőr fakóbb, kevésbé rugalmas, az anyagcsere lassabb és a regenerációs folyamatok is nehezebben mennek. Ha belegondolunk logikus, hiszen a szervezetben tulajdonképp minden energianyerő folyamat közege a víz.

Emellett azzal is támogathatjuk bőrünk egészségét, ha a hidratálás és fényvédelem mellett extra tápanyagokkal és vitaminnal látjuk el, mint például a C-vitamin és a kollagén. A C-vitamin antioxidáns hatású, azaz véd a szabadgyökök ellen, ami köztudottan kapcsolatban áll az öregedés folyamatával. A kollagén szerepe a bőr rugalmasságának és egyben stabilitásának megőrzése, valamint a kor előrehaladtával csökken a mennyisége a szervezetben, így egyébként is hasznos lehet a pótlása.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.

A sportolás szívre gyakorolt hatásai

Javítja a koleszterinszintet, segít, hogy megtartsuk vagy elérjük a szív terhelésének szempontjából optimális testsúlyt, hozzájárul a vérerek rugalmasságának és átjárhatóságának megőrzéséhez.