Menü

Hogyan ne aggódj dolgok miatt, amiket úgysem tudsz megváltoztatni

Van az életben egy brutális igazság, amit néhány ember nem hajlandó elfogadni: sok dolgot, ami az életünkben történik, nem tudunk irányítani.

Akik ennek az igazságnak ellenállnak, irányításmániássá válnak. Minden apró dolgot menedzselnek, nem hajlandóak a feladatok felosztására, és másokat próbálnak rávenni, hogy megváltozzanak. Úgy gondolják, hogy ha más embereket, illetve a történéseket eléggé ellenőrizni tudják, meg tudják előzni, hogy rossz dolgok történjenek.

Míg a másik oldal tudja, hogy a rossz dolgokat nem tudják megelőzni, ennek ellenére aggódnak, mi lesz, ha azok mégis bekövetkeznek. Mindenen rágódnak a természeti katasztrófáktól kezdve a halálos betegségekig. Az aggodalmaik foglalják le őket, de végső soron csak az idejüket és az energiájukat vesztegetik, mert az aggódás nem tesz jót.

Ha azon kapod magad, hogy az idődet vesztegeted, és csak olyan dolgokon nyugtalankodsz, amelyeket nem tudsz befolyásolni, most adunk Neked hat apró tippet, amelyek segíthetnek:

Határozd meg, mi az, amit irányítani tudsz!

Ha éppen aggódsz, szánj egy percet arra, hogy megvizsgáld, melyek azok a dolgok, amik felett hatalmad van. Nem tudod megelőzni, hogy vihar lesz, de fel tudsz rá készülni. Nem tudod kontrollálni, hogyan viselkednek mások, de azt igen, te hogyan reagálsz.

Ismerd fel, hogy néha, csak a saját erőfeszítésedet és hozzáállásodat tudod kontrollálni. Ha az energiáidat inkább arra fordítod, ahol a kormány valóban a te kezedben van, sokkal hatékonyabb leszel.

Fókuszálj arra, amit befolyásolni tudsz!

Befolyásolhatsz embereket, illetve körülményeket, de nem erőltetheted a dolgokat, hogy úgy történjenek, ahogy Te akarod. Tehát amíg a gyermeked kezébe tudod adni az eszközöket, amik ahhoz kellenek, hogy jó jegyeket szerezzen az iskolában, nem tudod ráerőltetni, hogy ötössel térjen haza. Vagy attól, ha remek házi összejöveteleket szervezel, még nem kényszerítheted az embereket, hogy jól szórakozzanak.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hatásod legyen, az kell, hogy a saját viselkedésedre koncentrálj. Légy egy jó példakép, és állíts fel egészséges határokat magadnak! Ha aggályaid vannak mások választásaival, döntéseivel kapcsolatban, oszd meg a véleményedet, de csak egyszer! Ne próbálj megjavítani embereket, akik maguk sem akarnak „megjavulni”.

Határozd meg a félelmeidet!

Kérdezd meg magadtól, mi az, amitől félsz, hogy meg fog történni. Katasztrofális kimenetelt jósolsz? Kétségbe vonod a képességeidet, hogy a csalódással meg tudsz-e birkózni? Legtöbbször a legrosszabb forgatókönyv nem is olyan tragikus, mint ahogyan azt vizionálod. Jó esély van rá, hogy erősebb vagy, mint gondolod.

De olykor az emberek annyira elfoglaltak azzal, hogy azt gondolják: „Nem engedhetem meg, hogy a vállalkozásom csődbe menjen!”, hogy nem szánnak időt arra, hogy megkérdezzék maguktól: „Mit tennék, ha a vállalkozásom csődbe menne?”. Ha elfogadjuk, hogy a legrosszabb eseteket is kezelni tudjuk, az energiánkat más feladatokra összpontosíthatjuk.

Különböztesd meg a töprengést a problémamegoldástól!

Ha a fejedben újrajátszod a beszélgetéseket vagy a katasztrofális kimeneteleket, az nem segít. Ami viszont segít, az a probléma megoldása. Kérdezd meg magadtól, hogy amin gondolkodsz, az produktív-e. Ha éppen aktívan megoldod a problémát, például keresed, hogyan növeld az esélyeidet, hogy sikeres legyél, dolgozz tovább a megoldáson.

Ha azonban csak vesztegeted az idődet a töprengéssel, válts csatornát az agyadban. Fogadd el, hogy a gondolataid nem segítenek, kelj fel, és csinálj valami mást egy pár percig, hogy valami hasznosabbra koncentrálj.

Készíts tervet, hogyan menedzseld a stresszt!

Torna, egészséges étkezés, elég alvás – ez csak néhány azok közül, amelyeket meg kell tenned annak érdekében, hogy gondoskodj magadról. Azonban azt is ki kell találnod, hogyan kezeld a stresszt, hogy hatékonyabban tudj működni.

Keress egészséges stressz csökkentőket, mint amilyen a meditáció, egy hobbi, ami felé elkötelezheted magad vagy időtöltés a barátokkal. Figyeld meg a stressz-szintedet, és jegyezd fel, hogyan birkózol meg az aggodalmaskodással. Távolítsd el az életedből az egészségtelen stratégiákat. mint az állandó panaszkodás vagy a túl sok alkoholfogyasztás.

Találj ki magadnak segítő mondatokat!

Két mondat van, amelyek mindig emlékeztetnek arra, hogy cselekedni kell vagy lenyugodni. Az első az, hogy „Csináljuk meg!”. Amikor azon kapom magam, hogy ilyesmit mondok: „Remélem ma jól leszek.”, mindig emlékeztetem magam az egyes számú mottómra: „Csináljuk meg!”. Ez juttatja eszembe, hogy a cselekedeteimet én irányítom.

Aztán amikor olyasmin gondolkodom, amit nem tudok kontrollálni, mint például: „Remélem, hogy vasárnap nem fog esni.”, azt mondom: „Tudom kezelni.”. Ezek az apró kis mottók, amelyek mindig kéznél vannak, előzik meg, hogy az időmet arra vesztegessem, hogy olyan dolgokon rágódjak, amikre nincs hatásom. Vagy csinálom, amit tudok, vagy megbirkózom azzal, ami felett nincs hatalmam.

Fontos, hogy kialakítsunk néhány egészséges mantrát, amelyek szellemileg erősen tartanak minket. Ezek a mondások fognak segíteni abban, hogy megküzdjünk az önbizalomhiánnyal, a katasztrofális előrejelzésekkel, illetve a véget nem érő töprengéssel.

cikk forrása: https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201705/how-stop-worrying-about-things-you-cant-change

Fort Molnár Henriett

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység egy természetes, velünk született érzés, melynek szerepe van az életösztönünk, a természetes versengés és a fajfenntartás kapcsán.

Jelek, hogy egy férfi szerelmes

Nem titok, hogy a nők és a férfiak másképp mutatják ki érzéseiket. Míg a nők szerelmi vallomásokra vágynak, addig a férfiak finoman elsimítják a hajat a szerelmük szeme elől. Nőként épp ezért olyan egyszerű összezavarodni, ha azon gondolkozunk, vajon mit is gondolnak.

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.