Menü

Ezt teszi a cukormegvonás a testeddel

Sokan próbálják száműzni az életükből a cukrot, több-kevesebb sikerrel. Általában azért nehéz ezt maradéktalanul megtenni, mivel sokszor olyan élelmiszerekben is van cukor, amiről nem is gondolnánk. Ilyen például az előre csomagolt felvágottak nagyrésze, de az összes tészta és péksütemény is tartalmaz, csakúgy, mint a az üdítők, sós és édes nassolni valók, de még sokszor a vajkrémek és egyéb tejtermékek is. Mindenesetre, ha valaki mégis cukormentesen szeretne étkezni, nem árt tisztában lenni azzal, milyen hatásai vannak a cukormegvonásnak testünkre.

Nem azért, mert egészségtelen volna kevesebb cukrot fogyasztani, viszont, ha a szervezetünk hozzá van szokva a rendszeres cukorfogyasztáshoz, akkor néhány kisebb-nagyobb mellékhatással számolnunk kell megvonás esetén.

Ilyen például a fejfájás, hangulatzavarok, fáradtság, lehangoltság, szédülés és tompaság. Ebből látszik, hogy az elsőként megjelenő tünetek alapján a cukormegvonás mind fizikailag, mind mentálisan megterheli testünket, ezáltal pedig csökkenti a koncentrációs képességet és negatívan hathat az aktuális diéta betartására is. Érdemes lehet ezért inkább fokozatosan megvonni magunktól a cukrot, eleinte mondjuk elhagyva a könnyebben ellenőrizhető cukorforrásokat. Például, ha cukorral isszuk a kávét, először hagyjuk el ezt, illetve az édességet és cukros nasikat kerüljük. Később már figyelhetjük a gyümölcsökkel és más természetes étellel bevitt cukrot, valamint a feldolgozott élelmiszerek címkéiről is érdemes tájékozódni, hogy az adott étel milyen minőségben és mennyiségben tartalmaz cukrot.

A kutatókat már régóta foglalkoztatja a cukor hatása a szervezetre, főként az agyra gyakorolt hatásai után kutatnak. Ez azért is fontos, mert már évek óta nagy kérdés, hogy a cukor vajon valójában függőséget okoz-e, vagy más agyi folyamatok révén fejt ki hasonló hatást a testre, mint a függőség, lásd cukormegvonás esetén szinte elvonási tüneteket tapasztalhatunk. Egyelőre az az elmélet, hogy a mellékhatások megjelenésének oka valószínűleg az agy jutalmazással kapcsolatos biológiája. Az édes íz érzékeléséért felelős receptor aktiválása után dopamint szabadít fel az agyban, ez pedig mint továbbító molekula játszik szerepet az agy jutalmazási mechanizmusában. Boldogsághormonnak is nevezik, az elégedettség és az öröm kiváltásáért felel.

Ez a folyamat aztán öngerjesztő, mivel az édesség elfogyasztása után a jutalomközpontba érkezett dopamin molekula örömöt váltott ki, ez pedig ennek megismétlésére sarkallja az embert tudat alatt.

Érdekesség, hogy bizonyos kutatások szerint akár még a kokain által kiváltott jutalomérzetnél is erősebb lehet a cukor által kiváltott. Ezt patkányokon végzett kísérlet alapján következtették ki, illetve azt is megállapították, hogy a cukor, vagyis jelen esetben a szacharóz az agy jutalomközpontjának struktúráját is megváltoztatja, csakúgy, mint a viselkedést.

Cukormegvonás esetén jó stratégia lehet, ha alacsony cukortartalmú friss, vagy fagyasztott gyümölcsöket fogyasztunk édesség gyanánt, mivel ezek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, mégis jut a szervezetünkbe valamennyi cukor, így csökkentve a kellemetlen elvonási tüneteket.

A fürdőzés veszélyei – Amit mindenkinek tudnia kell

A fürdőzés nagyszerű kikapcsolódás, de csak akkor biztonságos, ha körültekintők vagyunk. Tartsuk be az alapvető szabályokat, figyeljünk egymásra, és ne kockáztassunk feleslegesen. A tudatosság életeket menthet!

Fogaink védelme a nyári időszakban

A vakáció izgalma elterelheti a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás. Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy előfordulhat, hogy otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ráadásul nyaraláskor hajlamosak vagyunk a megszokottól eltérően, gyakrabban fogyasztani cukros ételeket és italokat. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy mit tehetünk fogaink védelme érdekében a nyári időszakban.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Mikor van szükség pajzsmirigy ultrahangra?

Pajzsmirigy ultrahangra akkor van szükség, ha felmerül a pajzsmirigybetegség gyanúja, vagy ha már ismert pajzsmirigyproblémák követésére, ellenőrzésére van szükség. Milyen esetekben javasolt az ultrahangvizsgálat?

Mit kell tudni a sérvről?

A sérv (hernia) akkor alakul ki, amikor valamely belső szerv kórosan előtüremkedik abból az üregből, ahol normál esetben elhelyezkedik (például hasüreg vagy mellüreg). Ez akkor fordulhat elő, ha a hasfal vagy más hasonló szerkezet veleszületett vagy szerzett gyengesége miatt (például műtéti heg), egy nyílás meggyengül és kitágul. Ezen keresztül a belső tartalom a hasfalon vagy más hasonló struktúrán keresztül kijut, a sérvkapun át, és a sérvtömlőként viselkedő hártya előtt tolódik ki, így a hasüregen kívülre kerül.