Menü

Érvek, hogy miért egyél több céklát

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Ha ez nem lenne elég, mondunk 7 érvet, hogy meggyőzzünk, érdemes minél több céklát enni.

Vérképző, pozitívan hat a keringésre, segíti az agy működését

A sokoldalú vörös gumó leginkább vérképzőként, vérszaporítóként ismert a népi gyógyászatban. Vastartalma ugyan nem kimagasló más növényekhez képest, ellenben ezt a vastartalmat a cékla esetében szervezetünk igazán hatékonyan képes hasznosítani. Nem mellesleg ez a céklában található további nyomelemekre is igaz.

Amellett, hogy vérszaporító, nagy valószínűséggel vérnyomáscsökkentőként is megállja a helyét. A keringésre így igazán jó hatással van, vérszegénység ellen több okból ajánlott. Ezek között elsődleges helyen áll a cékla figyelemre méltó nitrát tartalma. A nitrát ugyanis az emésztés során nitrát savvá alakul, ami értágító hatásáról híres. Demencia esetén ez az értágítás az agy vérellátásában jelenthet javulást, de nem véletlenül járja az a hír sem, hogy aki edzés vagy erősebb fizikai megterhelés előtt céklalevet iszik, megnövekedett tűréshatárral állhat a megpróbáltatások elé. Ez ugyan bizonyítottan csak kis mértékben valósult igaznak, de természetes nitrát forrásként a cékla így is tagadhatatlanul jótékonyan hat a keringésre.

Segíti a jó közérzetet, illetve magzatok fejlődési rendellenességét is megelőzheti

Fontos még kiemelni a cékla a páratlan B9 vitamin tartalmát, amit kis túlzással a boldogság vitaminjaként is emlegetnek. Folsav néven azonban minden kismamának bemutatják, sőt már a gyerekvállalás első gondolatakor felhívják rendszeres fogyasztásának fontosságára a figyelmet. A folsav alkalmas olyan fejlődési rendellenességek megelőzésére, mint például a nyitott gerinc, de szerepe van a haj növekedésében, a sebek gyógyulásában, és többek között a jó közérzet fenntartásában is. Éppen ezért a B9 vitamin fogyasztása stressz esetén is hasznos.

Méregtelenít és segít megelőzni a rák kialakulását

A céklában található antioxidánsok közül ki kell emelnünk a betalain méregtelenítő hatását. Tisztítja a vért, tehermentesíti a májat, segíti a mérgek-, salakanyagok eltávolítását, röviden a cékla, avagy a céklalé tisztítókúraként sem utolsó.

Emellett a betalain igen erős antioxidáns, serkenti a méreganyagok lebontása során keletkező szabadgyökök semlegesítését. Ezáltal enyhít jó néhány szervünk megterhelésén, és ezzel közvetetten tesz a daganatos megbetegedések kialakulása ellen. Rendszeres fogyasztásával tehát kisebb a prosztata-, hasnyálmirigy, avagy a mellrák kialakulásának az esélye.

Igazi energiabomba – hatékony szénhidrátforrás

A korábban emlegetett vastartalmához hasonlóan, a céklában rejlő szénhidrátok is igen jól hasznosulnak az emberi szervezetben. Természetes cukortartalma például már magában komoly energia löket, így egy léböjt kúránál biztosan segít megtartani az energia szintünket. Ám ha strigulázzuk a napi szénhidrát bevitelünket, nem árt, ha csínján bánunk vele!

A cékla nagyszerű vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik.

A kutatások szerint 2 oka is lehet ennek, az egyik a vöröses színe, ami a nitrátot a testünk nitrát-oxiddá alakítja, ami pedig kitágítja a vénákat és hozzájárul, hogy a vér szabadabban áramoljon az erekben. Valamint a céklában található egy betalain nevű vegyület is, ami nagyszerű antioxidáns. Hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek védelméhez is. A cékla segít megóvni a szívet is. Képes megakadályozni a stroke valamint a szívroham kialakulását. A benne lévő antioxidánsoknak hála minimalizálja az LDL-koleszterinszintet, valamint védi az artériáknak a falát is. Az antioxidánsoknak köszönhetően gátolja a gyulladások kialakulását.

Mivel a cékla gazdag rostokban, viszont alacsony kalóriatartalmú, elősegíti a fogyást. A cékla eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat és a felesleges vizet is.

A vérszegénység legjobb ellenszerének tartják

Az anémia kialakulásáért pedig, egyértelműen a vashiány okolható. A vérszegénységben legtöbbször a nők szenvednek, a havi vérzések következtében. A cékla remek vérképző hatással bír, ezért nők számára kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Mit mondanak a tudósok?

Ausztrál kutatók vizsgálták a cékla vérnyomáscsökkentő hatását. Tizenöt, egészséges férfinak és nőnek, véletlenszerűen 500 gramm céklalevet és almalevet, vagy placebót adtak, majd egy napon keresztül, óránként mérték a vérnyomásukat. Ebből kiderült, hogy a normál étrendbe beiktatott céklalé fogyasztása után hat órával szignifikánsan csökkent az alanyok vérnyomása.

A cékla rendszeres vagy nagyobb mennyiségű fogyasztása, a vizeletet rózsaszínre, pirosra festheti, ami teljesen normális jelenség.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!