Menü

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Fokhagymás cukkinipuffancs

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini (tisztítva mérve 65 dkg)
1 púpos kk só
1 nagy csipet őrölt bors
1 tk házi fokhagymakrém (vagy 3 nagy gerezd fokhagyma)
1 nagy tojás
4 jó púpos ek liszt
1 csapott tk sütőpor
8-9 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A cukkinit megtisztítjuk, ha van benne keményebb magot tartalmazó rész, azt kivágjuk.

A reszelő nagy lyukán lereszeljük, meghintjük sóval, és jól összeforgatjuk. Kb. 25 percre félretesszük, míg levet ereszt. Egy magasabb falú edényben bő olajat forrósítunk. A cukkinit kicsavarjuk, majd ízesítjük borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával), elkeverjük a tojással. (Itt én már nem adtam hozzá sót.) A lisztbe szórjuk a sütőport, majd a cukkinis masszához adjuk, és jól elkeverjük. Ha forró az olaj, akkor két evőkanál segítségével csinos kis adagokat engedünk az olajba. Közepesnél kisebb lángon szép barnára sütjük, közben érdemes többször megforgatni. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp: Sajnos idén a nagy melegnek köszönhetően a locsolás ellenére hamar tönkrementek a cukkinik a kertben. Ami használható volt, abból az első számú kedvenc, rántott cukkini készült. Most, hogy mérséklődött a hőség, mintha feléledtek volna a növények, és új termést hoztak. A cukkini puffancs egy roppant egyszerű, könnyen asztalra varázsolható fogás. Kínálhatjuk főzelék feltétjeként, vagy egyszerű tejfölös mártogatós társaságában (ahogy én is tettem). Kívül ropogós, belül pedig szaftos, puha. A sütéskor érdemes figyelni, mert ha túl forró az olaj, akkor előfordulhat, hogy a külseje már szép barna, de a belseje még nyers marad.

Sajtos cukkinigolyók

Hozzávalók:

kb 60-70 dkg cukkini
1 kávéskanál só
2 csipet bors
1 közepes fej fokhagyma
kis csokor petrezselyem
1 tojás
15 dkg sajt (reszelve)
kb 3 marék zsemlemorzsa

Elkészítése:

A megtisztított, meghámozott cukkini magvas belsejét kivágjuk. Kisebb darabokra vágjuk. Aprítóba rakjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a petrezselymet is, majd a cukkinivel együtt felaprítjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a sót, borsot és kb 3 maréknyi zsemlemorzsát (amennyit felvesz), hogy jól összeálljon, és formázható massza legyen. Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. Zsemlemorzsába hempergetjük a golyókat, majd forró olajban, közepes lángon világos barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni. Melegen tálaljuk.

Parmezános rántott cukkini sütőben sütve

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini
1 tk só
10 dkg liszt
3 kisebb tojás
15 dkg zsemlemorzsa
5 dkg reszelt parmezán
1 tk morzsolt petrezselyemlevél
0,5 kk fokhagyma granulátum
Pár ek olaj

Elkészítése:

A megtisztított cukkinit meghámozzuk, kb. 4 mm vastag szeletekre vágjuk. A magvas részt kivágjuk. A karikákat meghintjük sóval és hagyjuk, hogy levet eresszenek. Addig előkészítünk három tálkát. Az elsőbe mérjük a lisztet. A másodikba ütjük a tojásokat, amit kicsit felverünk. A harmadikba szórjuk a zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, a morzsolt zöldlevelet, a fokhagyma granulátumot. Jól összekeverjük. A cukkini levét leöntjük és a fenti sorrendben bepanírozzuk. A sütőt előmelegítjük. 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenjük 2-3 ek olajjal. Belefektetjük a szeleteket és lespricceljük kevéske olajjal.

Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy ecsettel szép vékonyan lekenhetjük a tetejüket. 180 fokon 30 perc alatt hőlégkeverésses fokozaton szép barnára sütjük. Kínálhatjuk párolt rizzsel egy kis fokhagymás tejfölös mártogatós kíséretében.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!