Menü

Szépüljünk belülről!

Kamaszkoromban borzasztó pattanásos bőröm volt, sajnos hiába tettem ellene, nem javult a helyzet egészen addig, amíg el nem múltak a kamaszéveim. Ma már rendben van a bőröm, de sosem felejtem el a gátlásos, aknés arcbőr miatt elkeseredett éveim és lassan 15-20 éve nagyon odafigyelek és vigyázok a bőröm állapotára.

Nemcsak kívülről használok megfelelő és jól bevált kencéket, de arra is ügyelek, mit viszek a szervezetembe, mit eszem, mit iszom, mennyit mozgok, mennyit alszom, milyen vitaminokat, étrend-kiegészítőket szedem.

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. A vitaminok és táplálékkiegészítők mind segítik egészségünket és szépségünket, azonban a megfelelő alap dolgok hiányában, - mint például elegendő folyadékfogyasztás, alvás, egészséges étrend, rendszeres sport – ez mit sem ér.

Mit jelentenek az antioxidánsok? Miért fontosak?

Egyszerűen elmagyarázva az antioxidánsok megvédik szervezetünket - így bőrünket is - az az öregedéstől. Lényegében ennyiben segítenek és hasznosak. Az emberi test termeli ugyan őket, de nem elegendő mennyiségben.

Nagyon erős antioxidáns a C-vitamin: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, paprika a legjobb forrása.

A bőrnek nagyon kell az E-vitamin: csökkenti az öregedési folyamatokat. Növényi olajok, magvak, gabonacsíra, máj, tojás tartalmazza.

Az A-vitamin felelős a faggyútermelés szabályozásáért, zsírban oldódik, körültekintően kell szedni, mert túladagolása májkárosodással járhat. A májban, halakban, répában, spenótban és a sárgabarackban található.

A reklámok jól hangzó marketingszövege nem felejtheti ki a Q10 koenzim kifejezést: a fény és az UV sugárzás okozta bőrkárosodásokra nagyszerű segítség és öregedésgátló. Halak, szárnyasok, spenót, brokkoli, magvak, olívaolaj tartalmazza.

A szelén a pajzsmirigybetegek alap étrend-kiegészítője, az antioxidánsok termeléséhez és felszívódásához szükséges.

A cink a sejtnövekedést segíti, hiányában hullik a hajunk és aknés lehet a bőrünk, az Omega3 zsírsav pedig többek közt megvéd a méreganyagoktól. A lazacból nyerhetjük ki.

Kollagén és hylauronsav tartalmú táplálékkiegészítőket 35-37 éves kor fölött mindenképp szedni kell, akár tabletta, folyadék, vagy por formájában. A bőr feszességének, rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében segítenek.

Nem tartozik talán a belső szépüléshez, de a napi arcmasszázs rutinja is sokat számít, ha az arcbőrünk öregedéséről beszélünk. A természetes szépségápolás része, mindössze pár percet vesz igénybe, számtalan videófelvétel található erről az interneten.

Mindenki szeretne csinos lenni, jól kinézni. Bár a szépség relatív, az alapja nem más, mint a megfelelő ápoltság, és természetesen némi önbizalom.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.