Menü

Szépüljünk belülről!

Kamaszkoromban borzasztó pattanásos bőröm volt, sajnos hiába tettem ellene, nem javult a helyzet egészen addig, amíg el nem múltak a kamaszéveim. Ma már rendben van a bőröm, de sosem felejtem el a gátlásos, aknés arcbőr miatt elkeseredett éveim és lassan 15-20 éve nagyon odafigyelek és vigyázok a bőröm állapotára.

Nemcsak kívülről használok megfelelő és jól bevált kencéket, de arra is ügyelek, mit viszek a szervezetembe, mit eszem, mit iszom, mennyit mozgok, mennyit alszom, milyen vitaminokat, étrend-kiegészítőket szedem.

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. A vitaminok és táplálékkiegészítők mind segítik egészségünket és szépségünket, azonban a megfelelő alap dolgok hiányában, - mint például elegendő folyadékfogyasztás, alvás, egészséges étrend, rendszeres sport – ez mit sem ér.

Mit jelentenek az antioxidánsok? Miért fontosak?

Egyszerűen elmagyarázva az antioxidánsok megvédik szervezetünket - így bőrünket is - az az öregedéstől. Lényegében ennyiben segítenek és hasznosak. Az emberi test termeli ugyan őket, de nem elegendő mennyiségben.

Nagyon erős antioxidáns a C-vitamin: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, paprika a legjobb forrása.

A bőrnek nagyon kell az E-vitamin: csökkenti az öregedési folyamatokat. Növényi olajok, magvak, gabonacsíra, máj, tojás tartalmazza.

Az A-vitamin felelős a faggyútermelés szabályozásáért, zsírban oldódik, körültekintően kell szedni, mert túladagolása májkárosodással járhat. A májban, halakban, répában, spenótban és a sárgabarackban található.

A reklámok jól hangzó marketingszövege nem felejtheti ki a Q10 koenzim kifejezést: a fény és az UV sugárzás okozta bőrkárosodásokra nagyszerű segítség és öregedésgátló. Halak, szárnyasok, spenót, brokkoli, magvak, olívaolaj tartalmazza.

A szelén a pajzsmirigybetegek alap étrend-kiegészítője, az antioxidánsok termeléséhez és felszívódásához szükséges.

A cink a sejtnövekedést segíti, hiányában hullik a hajunk és aknés lehet a bőrünk, az Omega3 zsírsav pedig többek közt megvéd a méreganyagoktól. A lazacból nyerhetjük ki.

Kollagén és hylauronsav tartalmú táplálékkiegészítőket 35-37 éves kor fölött mindenképp szedni kell, akár tabletta, folyadék, vagy por formájában. A bőr feszességének, rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében segítenek.

Nem tartozik talán a belső szépüléshez, de a napi arcmasszázs rutinja is sokat számít, ha az arcbőrünk öregedéséről beszélünk. A természetes szépségápolás része, mindössze pár percet vesz igénybe, számtalan videófelvétel található erről az interneten.

Mindenki szeretne csinos lenni, jól kinézni. Bár a szépség relatív, az alapja nem más, mint a megfelelő ápoltság, és természetesen némi önbizalom.

A szorongás tünetei és fajtái

Amikor találkozunk egy stresszt kiváltó ingerrel (úgynevezett stresszorral), működésbe lép szervezetünk védekező rendszere, azaz az endokrin- és vegetatív idegrendszerünk.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

A szociális szorongás fogságában

Tapasztalták már azt, hogy ha közösségbe mennek, és a figyelem középpontjába kerülnek, előadást kell tartaniuk, netán vizsgáznak, vagy egyszerűen csak vásárláskor érdeklődnek az eladótól, szinte megfordul Önökkel a világ?

Jelek, hogy nem érdekled a srácot

Nehéz elfogadni, ám nem minden kapcsolat köttetett a mennyben... Tetszik egy srác, és nem tudod eldönteni, viszonozza-e az érzelmeidet? Olvasd el alábbi pontjainkat akkor!

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.