Menü

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Lassan véget ér a termékeny időszak és nem lesz annyi gyümölcs, zöldség és friss gyógynövény közül választani, mint eddig. Érdemes hát pont ezért még most elraktározni télire az egészségesebbnél egészségesebb termésekből, hogy a hidegben is meglegyen a megfelelő támogatás az immunrendszernek.

Később a gyógynövényekből teát vagy szörpöt is készíthetünk, attól függően, éppen hidegre vagy melegre vágyunk. Érdemes persze előtte tájékozódni, hogy az adott növényt forrázni, vagy áztatni kell, mivel néhány vitamin hő hatására elbomlik, így pedig kárba vész az munkánk. Egy megoldás lehet, ha eleve nem szárítjuk, hanem frissen szörpöt készítünk belőle és így szintén sokáig eláll. Ehhez szükségünk lesz vízre, általában 2-3 literre, 1-2 kg cukorra, néhány citromra vagy limera és magára a gyógynövényre.

Biztosan van, akinek talán nem olyan meglepő, ha gyógynövényeket tartósítunk és teszünk el télre. A bodzavirágot például júniusban szokás szedni, de szárítva is épp olyan hatásos immunerősítő tea készíthető belőle. Ugyanígy a levendulából nyugtató, a kamillából pedig gyulladáscsökkentő hatása miatt szoktak teát főzni. Igaz, ezeket mind nyáron szokták szedni, de vannak ősszel termő gyógynövények is, amik legalább olyan hasznosak, mint a fentebb említett társaik.

Az egyik ilyen ősszel termő gyógynövény valójában egy ismert fűszer, a rozmaring. Főként szíverősítő hatásáról ismert, de javítja az agy vérellátását is és általánosságban jót tesz az érrendszernek.

A borsmenta sem kivétel, ezt is éppen szeptemberben szokás szedni és nem csak finom, de egészséges szörp vagy tea is készíthető belőle. Gyomorerősítő és élénkítő hatású, valamint javítja az emésztést is.

A cickafark már talán kevesebb háztartásban fordul elő, azonban ez is egy sokrétű gyógynövény, aminek nem utolsó sorban nagyon kellemes íze van. Menstruációs görcsök ellen javasolják, de a görcsöket is oldja, segít beállítani a ciklust és emellett még gyomorvédő hatású is.

Ha a csalánt egyszer levágják, őszre gyakran friss hatásokat növeszt, amit felhasználhatunk tea készítéséhez. A friss hajtásokat gyulladáscsökkentő, vízhajtó és vércukorszint-stabilizáló hatása miatt fogyasztják. Bár talán furcsának tűnhet, hogy szörp készüljük belőle, ám ennek is legalább olyan finom, mint teának. Ebből és a fentebb említett gyógynövényekből is elég egy-két marékkal felhasználni, ha szörpöt szeretnénk belőle készíteni.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.