Menü

A szájápolás fontossága

„Mofom a fogam, habof a fám”- énekli vidáman, viccesen és szándékosan pöszén az egyik nagyon kedvelt gyermek zenekar. A fogmosó című dalt nagyon sokan ismerjük, szeretjük, jópofa, aranyos, vicces, kedves. A mondanivaló azonban fontos és mindig aktuális.

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos. A nem megfelelő szájápolás a fogak romlásához, elvesztéséhez vezethet, s ugyanezt okozhatja az egészségtelen életmód és a helytelen étkezés, a túlzott alkohol- és cukor fogyasztás is. Ezek okolhatóak a hiányos, vagy rossz, beteg fogazatért.

A fogmosás a napi rutin része kell(ene), hogy legyen, s ezt gyermekeinknek is így kell(ene) megszoknia.

A fogmosás nem egy felületes, fél percig tartó öblögetés, hanem egy fontos és alapos tisztálkodási lépés, melyekkel megőrizhetjük az egészséges fogainkat és számos betegséget elkerülhetünk. Elengedhetetlen a reggeli és az esti fogmosás, de ezek közül is a legfontosabb az esti fogtisztítás, ugyanakkor az ebéd utánit sem szabad kihagyni, amennyiben lehetőségünk van rá, ebéd után is tisztítsuk meg fogainkat.

Az elégséges mennyiség naponta minimum két alkalom, az időtartam pedig minimum két perc.

A legalapvetőbb szájápolási szabályok közé tartozik a rendszeres és alapos fogmosás, a rendszeres fogorvosi kontroll.

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan mossunk fogat, hiszen a legfontosabb lenne már gyermekkorban elsajátítani a fogmosás helyes technikáját.

Naponta minimum kétszer kell megtisztítani a fogainkat, különben gyakran a fogászati rendelőben találjuk magunkat, fogproblémákkal.

A helyes technika a szakértők szerint a következő: a fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, majd enyhe, körkörös mozdulatokkal elkezdjük tisztítani a fogainkat kettesével-hármasával, majd, ha ezt elvégeztük, a következő 2-3 fogra helyezzük át a fogkefénket. A körkörös mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt.

A fogmosást ajánlott kiegészíteni fogselyem, fogköztisztító kefe használatával, mely a fogköztisztítást segíti, ami fontos, hiszen itt is találhatóak ételmaradékok.

Akik fogaik tisztítására elektromos fogkefét használnak, nekik is figyelni kell a helyes technikára. Az elektromos fogkefe esetében a szakemberek azt javasolják, hogy az íny és a fognyak találkozásához helyezzük a fogkefénket és tartsuk ott pár másodpercig.

Akiknek koronájuk, implantátumuk, vagy esetleg kivehető fogpótlásuk van, még alaposabb lepedék eltávolítást igényelnek.

Minden, amire vigyázunk, amit ápolunk, amit óvunk, tovább tart az életünk folyamán. Így van ez a fogainkkal is, s nem akkor kell észbe kapni, amikor már fáj, amikor már gondot okoz, hanem a megelőzésre kell koncentrálni. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?