Menü

A szájápolás fontossága

„Mofom a fogam, habof a fám”- énekli vidáman, viccesen és szándékosan pöszén az egyik nagyon kedvelt gyermek zenekar. A fogmosó című dalt nagyon sokan ismerjük, szeretjük, jópofa, aranyos, vicces, kedves. A mondanivaló azonban fontos és mindig aktuális.

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos. A nem megfelelő szájápolás a fogak romlásához, elvesztéséhez vezethet, s ugyanezt okozhatja az egészségtelen életmód és a helytelen étkezés, a túlzott alkohol- és cukor fogyasztás is. Ezek okolhatóak a hiányos, vagy rossz, beteg fogazatért.

A fogmosás a napi rutin része kell(ene), hogy legyen, s ezt gyermekeinknek is így kell(ene) megszoknia.

A fogmosás nem egy felületes, fél percig tartó öblögetés, hanem egy fontos és alapos tisztálkodási lépés, melyekkel megőrizhetjük az egészséges fogainkat és számos betegséget elkerülhetünk. Elengedhetetlen a reggeli és az esti fogmosás, de ezek közül is a legfontosabb az esti fogtisztítás, ugyanakkor az ebéd utánit sem szabad kihagyni, amennyiben lehetőségünk van rá, ebéd után is tisztítsuk meg fogainkat.

Az elégséges mennyiség naponta minimum két alkalom, az időtartam pedig minimum két perc.

A legalapvetőbb szájápolási szabályok közé tartozik a rendszeres és alapos fogmosás, a rendszeres fogorvosi kontroll.

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan mossunk fogat, hiszen a legfontosabb lenne már gyermekkorban elsajátítani a fogmosás helyes technikáját.

Naponta minimum kétszer kell megtisztítani a fogainkat, különben gyakran a fogászati rendelőben találjuk magunkat, fogproblémákkal.

A helyes technika a szakértők szerint a következő: a fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, majd enyhe, körkörös mozdulatokkal elkezdjük tisztítani a fogainkat kettesével-hármasával, majd, ha ezt elvégeztük, a következő 2-3 fogra helyezzük át a fogkefénket. A körkörös mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt.

A fogmosást ajánlott kiegészíteni fogselyem, fogköztisztító kefe használatával, mely a fogköztisztítást segíti, ami fontos, hiszen itt is találhatóak ételmaradékok.

Akik fogaik tisztítására elektromos fogkefét használnak, nekik is figyelni kell a helyes technikára. Az elektromos fogkefe esetében a szakemberek azt javasolják, hogy az íny és a fognyak találkozásához helyezzük a fogkefénket és tartsuk ott pár másodpercig.

Akiknek koronájuk, implantátumuk, vagy esetleg kivehető fogpótlásuk van, még alaposabb lepedék eltávolítást igényelnek.

Minden, amire vigyázunk, amit ápolunk, amit óvunk, tovább tart az életünk folyamán. Így van ez a fogainkkal is, s nem akkor kell észbe kapni, amikor már fáj, amikor már gondot okoz, hanem a megelőzésre kell koncentrálni. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.