Menü

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Fagyálló, és sok cseh kertész termeszti cserépben. Azonban az ilyen gyógynövények hatása nem mondható 100% -nak. A teljesen eltérő éghajlati viszonyok, a talajösszetétel és a napfény intenzitása megváltoztatja a növényi anyag ízét és kémiai összetételét. Annak érdekében, hogy a Jiaogulanból öntetet lehessen készíteni, gyűjtik a leveleit. Kémiai anyag hozzáadása nélkül a gyógynövény gondosan szárított. Az ilyen teát hűvösben vagy legfeljebb szobahőmérsékleten kell tárolni. A többi szárított gyógynövényhez hasonlóan a Jiaogulan gyorsan felszívja a környező szagokat. Ez a növény megvédi a szervezetünket a káros hatásoktól.

De az egészségünk érdekében ennél sokkal többet tesz:

Energiával lát el bennünket
Növeli az immunitást
Javítja a hangulatot, és enyhíti a stresszt
Jó hatással van a szívműködésre
Szabályozza az emésztést
Megkönnyíti az elalvást, és elmélyíti azt
Segít a fogyásban,
Táplálja a bőrt, és lassítja az idő előtti öregedést
Kiegyenlíti a vércukorszintet

A jiaogulan, amelyet népiesen öt levelű ginzengnek neveznek egy kúszónövény. Semmi köze a valódi ginzenghez, mégis a hasonló hatóanyagai végett a népi gyógyászat így nevezte el. Dél-Kínában, ahonnan a jiaogulán származik a valódi ginzeng hiánycikknek számított, emellett nagyon drága is volt, így megfelelő alternatívát kerestek a helyettesítésére és sikerült is rátalálniuk. Az ötlevelű gynostema a jiaogulan hivatalos neve, a dél-kínai hegyvidéki területekről Japánba, és Thaiföldre terjedt át. Az adaptogén hatásai miatt megszerezte a "halhatatlanság gyógynövénye" becenevet. Valójában az örök életet nem biztosítja, de megvédheti szervezetünket a külső környezet egyre inkább káros hatásaitól. A növényben megtalálható hatóanyagok mennyisége a környezetétől függ, amelyben nő. A jiaogulangot viszonylag könnyen termeszthetnénk hazánkban is, de hatóanyagaihoz csakis a hazájában jut. Ezért a vásárláskor inkább ellenőrizze a származást.

Az ötlevelű ginzeng szárított leveleiből kiváló ízű főzetet készíthet. Érdekes, hogy ellentétben más teákkal és gyógynövényes infúziókkal, a főzete nem keseredik meg, ha túl hosszan lúgozzuk. A hormonális szint lehetséges megváltozása miatt nem ajánlott terhes, és szoptató nőknek fogyasztani a belőle készült főzetet. A véralvadási zavarokkal küzdő személyeknek is kerülniük kell a fogyasztását.

Hogyan fogyasszuk?

Felhasználható növényi része a levele. Elsősorban gyógyteaként használják, de előállítható belőle alkoholos kivonat, esetleg kapszula és gyógyszer is. Teát készíthetünk szárított vagy frissen szedett levelekből is. Tea készítése: 1 l vízhez kb. egy maréknyi tealevelet tegyünk. A leveleket 80 fokos vízzel öntsük le, hagyjuk állni 5-15 percig, majd szűrjük le.

A legtöbb teafélével ellentétben nem lesz erősebb, ha hosszabb ideig áll, édeskés íze viszont annál intenzívebbé válik.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.