Menü

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Fagyálló, és sok cseh kertész termeszti cserépben. Azonban az ilyen gyógynövények hatása nem mondható 100% -nak. A teljesen eltérő éghajlati viszonyok, a talajösszetétel és a napfény intenzitása megváltoztatja a növényi anyag ízét és kémiai összetételét. Annak érdekében, hogy a Jiaogulanból öntetet lehessen készíteni, gyűjtik a leveleit. Kémiai anyag hozzáadása nélkül a gyógynövény gondosan szárított. Az ilyen teát hűvösben vagy legfeljebb szobahőmérsékleten kell tárolni. A többi szárított gyógynövényhez hasonlóan a Jiaogulan gyorsan felszívja a környező szagokat. Ez a növény megvédi a szervezetünket a káros hatásoktól.

De az egészségünk érdekében ennél sokkal többet tesz:

Energiával lát el bennünket
Növeli az immunitást
Javítja a hangulatot, és enyhíti a stresszt
Jó hatással van a szívműködésre
Szabályozza az emésztést
Megkönnyíti az elalvást, és elmélyíti azt
Segít a fogyásban,
Táplálja a bőrt, és lassítja az idő előtti öregedést
Kiegyenlíti a vércukorszintet

A jiaogulan, amelyet népiesen öt levelű ginzengnek neveznek egy kúszónövény. Semmi köze a valódi ginzenghez, mégis a hasonló hatóanyagai végett a népi gyógyászat így nevezte el. Dél-Kínában, ahonnan a jiaogulán származik a valódi ginzeng hiánycikknek számított, emellett nagyon drága is volt, így megfelelő alternatívát kerestek a helyettesítésére és sikerült is rátalálniuk. Az ötlevelű gynostema a jiaogulan hivatalos neve, a dél-kínai hegyvidéki területekről Japánba, és Thaiföldre terjedt át. Az adaptogén hatásai miatt megszerezte a "halhatatlanság gyógynövénye" becenevet. Valójában az örök életet nem biztosítja, de megvédheti szervezetünket a külső környezet egyre inkább káros hatásaitól. A növényben megtalálható hatóanyagok mennyisége a környezetétől függ, amelyben nő. A jiaogulangot viszonylag könnyen termeszthetnénk hazánkban is, de hatóanyagaihoz csakis a hazájában jut. Ezért a vásárláskor inkább ellenőrizze a származást.

Az ötlevelű ginzeng szárított leveleiből kiváló ízű főzetet készíthet. Érdekes, hogy ellentétben más teákkal és gyógynövényes infúziókkal, a főzete nem keseredik meg, ha túl hosszan lúgozzuk. A hormonális szint lehetséges megváltozása miatt nem ajánlott terhes, és szoptató nőknek fogyasztani a belőle készült főzetet. A véralvadási zavarokkal küzdő személyeknek is kerülniük kell a fogyasztását.

Hogyan fogyasszuk?

Felhasználható növényi része a levele. Elsősorban gyógyteaként használják, de előállítható belőle alkoholos kivonat, esetleg kapszula és gyógyszer is. Teát készíthetünk szárított vagy frissen szedett levelekből is. Tea készítése: 1 l vízhez kb. egy maréknyi tealevelet tegyünk. A leveleket 80 fokos vízzel öntsük le, hagyjuk állni 5-15 percig, majd szűrjük le.

A legtöbb teafélével ellentétben nem lesz erősebb, ha hosszabb ideig áll, édeskés íze viszont annál intenzívebbé válik.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.