Menü

Hogyan reagál a kutya gazdája hangjára?

Amióta a kutyatartás új irányt vett, és kis kedvenceinkre már családtagként tekintünk, tudjuk, hogy egész életük során fokozott figyelmet igényelnek tőlünk, hiszen olyan, mintha 15-20 éven keresztül egy néhány éves gyermeket nevelnénk. (Aki ismeri Csányi Sándor A kutyák szőrös gyerekek című könyvét, tudja, miről beszélek.)

Az elmúlt időszakban az ELTE-n végzett kutatásokból kiderült, hogy a kutyák és a gazdik között rejtőző kapcsolat azonban még inkább hasonló az újszülöttek és anyukájuk között fennálló kapcsolathoz, mint eddig gondoltuk.

Régóta tudjuk, hogy a kutyák képessége, amely lehetővé teszi, hogy engedelmeskedjenek gazdáik verbális parancsainak, nagyon kivételes. A kötődés szorossága azonban messze nem itt ér véget. Kiderült, hogy a kutyák már a gazdik hangját is jutalmazásként élik meg. Ez ugyanaz a jelenség, ami az újszülöttek édesanyjuk hangjára adott reakcióinál is megfigyelhető.

Újszülöttek esetében azóta már azt is kimutatták, hogy édesanyjuk hangja számukra nemcsak hogy nyugtató, illetve jutalmazó szerepet tölthet be, de fájdalomcsillapító hatása is van. Ezt egy olyan kutatás során bizonyították be, amelynek során újszülött babákon beavatkozásokat végeztek. Azoknál a kicsiknél, akik közben édesanyjuk hangját hallották, sokkal kevesebb stressz szignál volt kimutatható.

Azok a kutyák, amelyek gazdáikhoz szorosabban kötődtek, hangjuknak hallatára magasabb agyi aktivitást mutattak. Ez akkor is kimutatható volt, ha az állatok és gazdáik nem egy helyiségben tartózkodtak. Tehát a gazdi hangja már annak jelenléte nélkül kedvence számára egy jutalmazó magatartás.

Ezek a megfigyelések mind mutatják, hogy a kutya és gazdája közötti kapcsolat mennyi hasonlóságot rejteget az újszülött édesanyjával való kapcsolatához. Ne feledjük ezt mikor legközelebb leállunk játszani kis kedvencünkkel, hiszen a különleges kapcsolat különleges felelősséggel is jár.

Fort Molnár Henriett

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.