Menü

Káros a túl sok alvás?

Káros lehet a túl sok alvás? Lehet, egyáltalán túl sokat aludni? Milyen káros hatásai, következményei vannak? Ezekre fogjuk megkeresni a választ.

Szakértők szerint lehet. Lehet túl sokat aludni és vannak káros következményei. A témát sokszor, sokan vizsgálták, s arra a megállapításra és eredményekre jutottak, hogy a sok alvás sokféle betegséggel vagy egyéb egészségügyi problémával lehet összefüggésben.

Az alvás nagyon fontos szervezetünk számára, ilyenkor pihen és regenerálódik testünk.

Az alváshiány valószínűleg gyakrabban fordul elő velünk, ennek ellenére a túl sok alvás is előfordul. Keveset sem jó aludni, az tény, hiszen alváshiány komoly gondokat okozhat, azonban ennek másik véglete sem egészséges.

Nehéz pontosan meghatározni mennyi az annyi, mi a túl sok és mi az elég, az biztos, hogy az általános javaslat a napi 7-8 órát írja elő, mint szükséges alvásmennyiség.

Ha a kóros aluszékonyság szorongással, memóriaproblémákkal jár együtt, akkor tanácsos orvoshoz fordulni. A túl sok alkohol, gyógyszer, sőt egyes kábítószerek is növelik az alvásigényt, de a depresszió is ide tartozik.

A túl sok alvás tünetei a következők: erős fejfájás az ébredéskor, mintha másnaposak lennénk, dehidratáltak.

Izomfájdalmak jelennek meg, melynek oka, hogy valószínűleg huzamosabb ideig voltunk ugyanabban a pózban az alvás alatt, mely izomgörcsöket, zsibbadást okoz.

Egyes tanulmányok szerint a diabétesz kialakulásának kockázata is növekedhet, hiszen az anyagcsere-folyamatok felborulnak, a csökkent testmozgás következtében a test csökkentett értékben „égeti” a glükózt.

A túlzásba vitt alvás memóriazavart is produkálhat, azáltal, hogy rontja a koncentrációs képességet.

Vérszegénység is állhat a túl sok alvás hátterében, melynek tipikus tünete a fáradtság, erőtlenség és emiatt a sok alvásra való igény, de említendő még az alvási apnoé is.

Az alvási apnoé azt jelenti, hogy alvás közben időnként kimarad a légzés, ami megszakítja a normál alvásritmust, így az illető nem tudja kipihenni magát.

Végül megrövidülhet az élettartam. Talán mégis igaz a mondás, hogy „aki sokat alszik, keveset él?” Szakértők bebizonyították, a korai halálozás akár a túlzásba vitt alvásnak is tulajdonítható.

A fentiek ismeretében talán ezután nem árt jobban odafigyelni, hogy mikor és mennyit alszunk. Ha tehetjük, feküdjünk le ugyanakkor és törekedjünk a 7-8 óra alvásra, kiegyensúlyozott étrendre, sportos életmódra, egészséges ételekre, dohányzás mellőzésére, s akkor valószínűleg mindent megtettünk egészségünk érdekében. Én pedig most elmegyek aludni.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.