Menü

Káros a túl sok alvás?

Káros lehet a túl sok alvás? Lehet, egyáltalán túl sokat aludni? Milyen káros hatásai, következményei vannak? Ezekre fogjuk megkeresni a választ.

Szakértők szerint lehet. Lehet túl sokat aludni és vannak káros következményei. A témát sokszor, sokan vizsgálták, s arra a megállapításra és eredményekre jutottak, hogy a sok alvás sokféle betegséggel vagy egyéb egészségügyi problémával lehet összefüggésben.

Az alvás nagyon fontos szervezetünk számára, ilyenkor pihen és regenerálódik testünk.

Az alváshiány valószínűleg gyakrabban fordul elő velünk, ennek ellenére a túl sok alvás is előfordul. Keveset sem jó aludni, az tény, hiszen alváshiány komoly gondokat okozhat, azonban ennek másik véglete sem egészséges.

Nehéz pontosan meghatározni mennyi az annyi, mi a túl sok és mi az elég, az biztos, hogy az általános javaslat a napi 7-8 órát írja elő, mint szükséges alvásmennyiség.

Ha a kóros aluszékonyság szorongással, memóriaproblémákkal jár együtt, akkor tanácsos orvoshoz fordulni. A túl sok alkohol, gyógyszer, sőt egyes kábítószerek is növelik az alvásigényt, de a depresszió is ide tartozik.

A túl sok alvás tünetei a következők: erős fejfájás az ébredéskor, mintha másnaposak lennénk, dehidratáltak.

Izomfájdalmak jelennek meg, melynek oka, hogy valószínűleg huzamosabb ideig voltunk ugyanabban a pózban az alvás alatt, mely izomgörcsöket, zsibbadást okoz.

Egyes tanulmányok szerint a diabétesz kialakulásának kockázata is növekedhet, hiszen az anyagcsere-folyamatok felborulnak, a csökkent testmozgás következtében a test csökkentett értékben „égeti” a glükózt.

A túlzásba vitt alvás memóriazavart is produkálhat, azáltal, hogy rontja a koncentrációs képességet.

Vérszegénység is állhat a túl sok alvás hátterében, melynek tipikus tünete a fáradtság, erőtlenség és emiatt a sok alvásra való igény, de említendő még az alvási apnoé is.

Az alvási apnoé azt jelenti, hogy alvás közben időnként kimarad a légzés, ami megszakítja a normál alvásritmust, így az illető nem tudja kipihenni magát.

Végül megrövidülhet az élettartam. Talán mégis igaz a mondás, hogy „aki sokat alszik, keveset él?” Szakértők bebizonyították, a korai halálozás akár a túlzásba vitt alvásnak is tulajdonítható.

A fentiek ismeretében talán ezután nem árt jobban odafigyelni, hogy mikor és mennyit alszunk. Ha tehetjük, feküdjünk le ugyanakkor és törekedjünk a 7-8 óra alvásra, kiegyensúlyozott étrendre, sportos életmódra, egészséges ételekre, dohányzás mellőzésére, s akkor valószínűleg mindent megtettünk egészségünk érdekében. Én pedig most elmegyek aludni.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.