Menü

Szilvás sütik nyár végére

A szilva Magyarországon szinte bárhol megterem, már régóta előszeretettel fogyasztják nyersen, aszalva vagy lekvár formájában is. Na de milyen süteményt lehet belőle csinálni? Íme itt van két isteni szilvás recept, hogy jól induljon az ősz...

Fahéjas-szilvás morzsasüti

Hozzávalók

300 g finomliszt

175 g cukor

4 ek cukor

200 g margarin (vagy vaj)

60 dkg szilva

4 ek cukor

szerecsendió ízlés szerint (őrölt)

fahéj ízlés szerint (őrölt)

Elkészítés

A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk. Megszórjuk 4 ek cukorral, a fűszerekkel, és állni hagyjuk egy tálban, amíg a tésztát elkészítjük.

Egy tálba szitáljuk a lisztet a cukorral, és a jéghideg vajat kis kockákra vágva hozzáadjuk. Addig morzsoljuk a tésztát, amíg zsemlemorzsa-szerű állaga nem lesz. Nem kell összegyúrni, nem kell, hogy összeálljon. A lecukrozott szilvát a pitetál aljába helyezzük, majd rászórjuk a morzsát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on sütjük kb. egy óráig.

Zabpelyhes szilvás lepény

Hozzávalók

A tésztához:

2 db tojás

8-10 dkg cukor

12 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

7,5 dkg vaj

A töltelékhez:

15-20 szem szilva (aszalt vagy friss)

A tetejére:

7,5 dkg vaj

6 dkg cukor

2 dkg zabpehely

Elkészítés

A tojást és a cukrot habosra keverjük, és elkeverjük a sütőporos liszttel. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd amikor kihűlt, eldolgozzuk a tésztában, és az egészet egy kisebb tepsibe öntjük. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk (ha frisset használunk), és elrendezzük a tészta tetején. A vajat megolvasztjuk, kihűtjük, majd hozzákeverjük a cukrot és a zabpelyhet. Az így kapott keveréket lazán a szilvarétegre terítjük, majd a közepes hőmérsékleten előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, amíg villával megszurkálva késznek nem találjuk.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.