Menü

Szilvás sütik nyár végére

A szilva Magyarországon szinte bárhol megterem, már régóta előszeretettel fogyasztják nyersen, aszalva vagy lekvár formájában is. Na de milyen süteményt lehet belőle csinálni? Íme itt van két isteni szilvás recept, hogy jól induljon az ősz...

Fahéjas-szilvás morzsasüti

Hozzávalók

300 g finomliszt

175 g cukor

4 ek cukor

200 g margarin (vagy vaj)

60 dkg szilva

4 ek cukor

szerecsendió ízlés szerint (őrölt)

fahéj ízlés szerint (őrölt)

Elkészítés

A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk. Megszórjuk 4 ek cukorral, a fűszerekkel, és állni hagyjuk egy tálban, amíg a tésztát elkészítjük.

Egy tálba szitáljuk a lisztet a cukorral, és a jéghideg vajat kis kockákra vágva hozzáadjuk. Addig morzsoljuk a tésztát, amíg zsemlemorzsa-szerű állaga nem lesz. Nem kell összegyúrni, nem kell, hogy összeálljon. A lecukrozott szilvát a pitetál aljába helyezzük, majd rászórjuk a morzsát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on sütjük kb. egy óráig.

Zabpelyhes szilvás lepény

Hozzávalók

A tésztához:

2 db tojás

8-10 dkg cukor

12 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

7,5 dkg vaj

A töltelékhez:

15-20 szem szilva (aszalt vagy friss)

A tetejére:

7,5 dkg vaj

6 dkg cukor

2 dkg zabpehely

Elkészítés

A tojást és a cukrot habosra keverjük, és elkeverjük a sütőporos liszttel. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd amikor kihűlt, eldolgozzuk a tésztában, és az egészet egy kisebb tepsibe öntjük. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk (ha frisset használunk), és elrendezzük a tészta tetején. A vajat megolvasztjuk, kihűtjük, majd hozzákeverjük a cukrot és a zabpelyhet. Az így kapott keveréket lazán a szilvarétegre terítjük, majd a közepes hőmérsékleten előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, amíg villával megszurkálva késznek nem találjuk.

Galagonya: a legjobb vérnyomáscsökkentő, szíverősítő

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik és számos változata, alfaja ismeretes. A hazánkban őshonos fajok közül a cseregalagonya és az egybibés a leggyakoribb. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. Mindkét faj a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai

A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.