Menü

Egészséges energetizáló ételek

Ha valami miatt sürgősen egy kis plusz energiára van szükségünk, akkor érdemes megfontolni, hogy mit eszünk. Nem elég, ha csupán plusz kalóriát viszünk be a szervezetbe, fontos, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzon az ilyenkor megevett étel.

Banán és mandulavaj

Ez a kombináció nemcsak nagyon finom, de van benne fehérje, szénhidrát, magnézium, aminosavak és B-vitamin is. Erőre kapunk, jobb lesz tőle a hangulatunk - edzés előtt különösen jó ötlet fogyasztani. Persze csak mértékkel, mert kalóriatartalma nem alacsony.

Édesburgonya

A benne található komplex szénhidrátoknak köszönhetően sokáig energiát ad, ráadásul nagyon magas a rosttartalma is, ezért a diétázók étrendjébe is bátran beilleszthető. Sok benne a C-vitamin, a béta-karotin, a vas és a magnézium is.

Maca

A retekfélék családjába tartozó gyökérzöldség leginkább por formájában elérhető. Egy teáskanálnyi mennyiséget érdemes gyümölcslevekhez, turmixokhoz adni. Tehermentesíti a mellékveséket, és jót tesz a libidónak, sok benne a C-vitamin, a magnézium és a vas is.

Diófélék

Sok bennük az egészséges zsiradék, a rost és a fehérje, ráadásul glikémiás indexük is meglehetősen alacsony. Hosszabb időn át képesek telítettségérzetet okozni, sok bennük a B-vitamin, a cink, a vas, a kálium és a magnézium, a szelén és a mangán is. Erősítik az immunrendszert, edzés után különösen jó ötlet fogyasztásuk.

Tojás

Ha tehetjük, akkor mindig szabad tartású állatok tojásait vásároljuk. A tojásban sok afehérjeés az aminosav, a benne lévő tiamin pedig segít a szénhidrátokat energiává alakítani. Leucint is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik abban, hogy az izmok hogyan használják fel a glukózt.

Gomba

A gombákban sok a vas, így segítenek felvenni a harcot a kimerültséggel. Sejtvédő hatásuk van, növelik a vér oxigénellátását.

Spenót

A spenót vastartalma igen magas és magnézium is bőven van benne, így segíti a sejtszintű energiatermelést. Akárcsak az izmok regenerációját. Javítja továbbá az alvásminőségét, ezért energikusabbnak, kipihentebbnek fogjuk magunkat érezni tőle.

Tökmag

A tökmag remek magnéziumforrásként szolgál, amitől az energiaszinted és az anyagcseréd az egekben szárnyal majd. Szórj egy negyed csésze tökmagot a reggeli rántottádba, joghurtodba, vagy müzlidbe.

Szárított sárgabarack

A napközben fontos üzemanyag lehet a tested számára: a sárgabarackban található természetes cukrok felturbózzák a vércukorszintedet, így az agyad is jobban működik. Az aszalt sárgabarackkal egy egészséges adag vasat is juttatsz a szervezetedbe, ami elengedhetetlenül fontos a szürkeállományod és az izmaid oxigénellátásához.

Étcsokoládé

Német kutatók megállapították, hogy a flavonoidokban gazdag étcsokoládé ellazítja a véredényeket, és sakkban tartja a vérnyomásodat, ami a stressz miatt könnyen megugorhat. Egy másik német tanulmány szerint a csokoládémajszolás csökkenti a negatív gondolatok számát, így akár az idegesítő főnöködet is képes leszel figyelmen kívül hagyni.

Áfonya

A fekete áfonya többek között magas antioxidáns- és vitamintartalma miatt igazi csodabogyó hírében áll: a napi áfonya adagod segítségével megőrizheted agyad frissességét, serkented az emlékezést, továbbá a szembetegségek ellen is eredményesen bevethető.

Alacsony zsírtartalmú natúr joghurt

Az alacsony zsírtartalmú natúr joghurt rendkívül gazdag B-vitaminban, ami segít a reggelire elfogyasztott szénhidrátok lebontásában, akárcsak a koenzimek. Kitűnő hatással van az emésztésedre, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanod.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.